[#1] internet z Amigi
Witam wszystkich Amigowców , mam nurtujące mnie pytanko.
Dostałem ostatnio w spadku ;) , a 500 z monitorem , i chciałem sie dowiedzieć czy istnieje możliwość podłączenia sieę z tym sprzętem do
internetu przez modem telefoniczny , proszę o info czy to możliwe i jak to zrobic , jaki soft jest niezbędny i który modem ewentualnie będzie działał
z Amigą .?
[#2] Re: internet z Amigi

@Paweł, post #1

Możliwość zawsze istnieje, lecz niestety na Amidze 500 raczej nie pooglądasz sobie stron WWW. Aby na Amidze bawić sie WWW potrzeba przynajmniej A1200 +030/33MHz +16MB RAM Dysk twardy jest też niezbędny.
[#3] Re: internet z Amigi

@Paweł, post #1

Założę się, że ta A500 ma 0,5MB ramu, więc jak wczytasz system, i np. Miami, to na tym i tak już internet się skończy;) O stronach WWW nie ma nawet co myśleć. Ba, pewnie oprócz połączenia nic już więcej nie zrobisz:/
Ale w sumie pytanie było o podłączenie do internetu. A soft do podłączenia to: Miami, MiamiDX, AmiTCP, Genesis. Ale możesz mieć problem z wymaganiami tych programów (goła A500 to zdecydowanie za mało).
Co do modemu to prawie dowolny zewnętrzny.
[#4] Re: internet z Amigi

@Paweł, post #1

Od strony sprzetowej potrzebny Ci jest zwykly modem zewnetrzny, ktory podlaczysz do gniazda szeregowego. Od strony programowej juz jest troche gorzej, poniewaz wiekszosc softu wymaga systemu 3.x. Na poczatek musisz sie zaopatrzyc w jakis program do obslugi stosu TCP/IP, moze to byc Miami, badz Genesis. A reszte oprogramowania nalezy dobierac pod katem wykorzystania internetu na Twoim komputerze. Niestety na A500 zbytnio nie poszalejesz w sieci. Podstawowym problemem sa tu ograniczenia sprzetowe tego komputera. Jednak ze jak sie ktos uprze to i na A500 (troszke rozbudowanej) bedzie mogl sobie "pointernetowac".
[#5] Re: internet z Amigi

@Paweł, post #1

na tym co masz nic nie zrobisz.
wnioskuje to po tym, ze gdybys byl do tego w stanie nie zadawalbys tutaj takiego pytania. na golej a500 odpalisz sobie co najwyzej terminal.
[#6] Re: internet z Amigi

@v., post #5

hehh kolega "v" sie smieje z mojej ortografii a
tutaj wypisuje takie dziwne logicznie zdania :)
a moze to tez zart......
[#7] Re: internet z Amigi

@jaro, post #6

Hmm, musze sie zgodzic z kolega "v", a500 to "kara boska", zamiast meczyc sie z nia lepiej odpalic winuae i tam sobie pointernetowac. Ten model powinien byc zakazany, a w dostepna powinna byc w zamian tylko A2000 :(
[#8] Re: internet z Amigi

@Andrzej Drozd, post #7

tyle ze widzisz, trzeba miec bardzo nierowno pod sufitem, zeby odpalac uae i spod niego "internetowac" zamiast bezposrednio z windy czy linuksa. Wiem ze wolisz uae od prawdziwej amigi, bo udowadniasz to w co drugim poscie reklamujac uae, ale Pawel pytal o mozliowsc podlaczenia a500 a nie o uae.
[#9] Re: internet z Amigi

@v., post #8

> tyle ze widzisz, trzeba miec bardzo nierowno pod sufitem, zeby odpalac uae i spod niego "internetowac" zamiast bezposrednio z windy czy linuksa

swiete slowa
[#10] Re: internet z Amigi

@v., post #8

"tyle ze widzisz, trzeba miec bardzo nierowno pod sufitem..."

Punkt widzenia zalezy od punktu postrzegania.

"zeby odpalac uae i spod niego
"internetowac" zamiast bezposrednio z windy"
Oprocz WWW (Opera), wszystko robie pod WinUAE...no, DC++ tez uzywam czasmi pod win.

"czy linuksa."

Nie wiem.

"Wiem ze wolisz uae od prawdziwej amigi"

Nieprawda. Wole WinUAE niz win. A bardziej lubie internetowac na sprzetowej Amidze

"bo udowadniasz to w co drugim poscie reklamujac uae"

Tak, ale ze wole od win, a nie od sprzetowej Ami

"ale Pawel pytal o mozliowsc podlaczenia a500 a nie o uae."

No coz, trzeba powiedziec jasno: nie da sie (choc to mozliwe), lub trzeba dokupic do tej zabawki troche sprzetu o wartosci glupiego Durona750...a i tak bedzie sto lat za A1200 ze zwyklym rozszerzeniem pamieci...
[#11] Re: internet z Amigi

@Andrzej Drozd, post #10

Andrzej Drozd napisał(a):

> No coz, trzeba powiedziec jasno: nie da sie (choc to
> mozliwe),

wyjatkowo jasno odpowiedziales. jak dla mnie rotfl.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem