[#31] Re: Amiga OS 3.2

@Don_Adan, post #30

Co pamiętam:

- instalowałem OS3.9 na czystej partycji
- mam KS 3.2.x obecnie i na tym mi działa OS3.9
- OS3.9 włączam sporadycznie, mój główny OS to OS3.2.x
[#32] Re: Amiga OS 3.2

@rootspk, post #12

Dysk Modules zawiera poszczególne elementy kickstartu w formie plików i ładuje je w razie potrzeby przy starszych wersjach fizycznych kości w Amidze.
[#33] Re: Amiga OS 3.2

@wali7, post #28

Tylko mnie nawet bardziej chodzi o AKReal, który zdaje się wymaga OS 3.9, a jak mam już 3.1.4 oraz 3.2 na drugiej Amidze i chciałbym to jakoś w przyszłości spróbować pogodzić, bo AKReal to współczesny i spory pakiet oprogramowania
[#34] Re: Amiga OS 3.2

@_DiskDoctor_, post #31

Cytując stopkę: "AmigaOS 3.2.3 + AmigaOS 3.9 BB1&2 + AK Real 9.3 + AmigaSYS 4 R1.3 + ClassicWB" ?

Czyli domniemam, że:

- AmigaOS 3.2.3 + AmigaOS 3.9 BB1&2 + AK Real 9.3

- AmigaOS 3.2.3 + AmigaSYS 4 R1.3 + ClassicWB

Też mam Warpa z WarpVision i dwie karty CF + SD jako HDD i właśnie na tej drugiej planuję:

AmigaOS 3.9 BB1&2 + AK Real

Na partycji startowej z karty SD Warpa, mam 3.2.3 zdaje się, chociaż KickStart 3.1.4 ciągnie z Warpa, a na płucie fizycznie jest 3.2

Takie trochę pogmatwane...

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 17:09:40 przez lukjan
[#35] Re: Amiga OS 3.2

@bfgmatik, post #21

Kurcze odkopałem programator to Willem 7.1 , kiedyś czegoś takiego się używało. może z 1x go użyłem.
Chyba muszę kupić nowy programator , bo ten to raczej pamięta czasy win xp.
[#36] Re: Amiga OS 3.2

@lukjan, post #34

Wygoglałem sobie co to ów "AK Real 9.3"... jakiś gotowiec. Czyli znowu jakieś dziwne kombinacje kickstarów, niedopasowanych do nich plików systemowych i stochastyczny zbiór łatek z Aminetu. Może i na dysku twórcy takiego "dzieła" to jakoś działa, jednak na przypadkowych konfigach ludzi, którzy często swój kontakt z Amigą mieli 30 lat temu w postaci Superfroga odpalonego na gołej A500*, jest przepisem na litanię problemów i gorzkie żale na portalach typu PPA...
Nie ukrywam, jestem zapiekłym wrogiem wszelkich Amigowych gotowców.

* podejrzewam, że również starzy amigowi wyjadacze mogą mieć pewne problemy z ogarnięciem takiego miszmaszu
5
[#37] Re: Amiga OS 3.2

@lukjan, post #34

AmigaOS 3.2.3 + AmigaOS 3.9 BB1&2 + AK Real 9.3 + AmigaSYS 4 R1.3 + ClassicWB

OS3.2.3 - solo (3.2>3.2.1>3.2.2>3.2.2.1>3.2.3); KS 3.2.3
OS3.9 + BB1&2 - solo; KS 3.2.3
AK Real 9.3 - na OS3.9; KS 3.2.3
AmigaSYS 4 + R1.3 - na OS3.1; KS 3.1 *)
ClassicWB - na OS3.1; KS 3.1 *)

EDIT:

*) nie pamiętam teraz - może to leci na KS 3.2.3 (no cache), który w obu systemach został spatchowany w postaci dodania do LIB 1-2 biblioteki która wyleciała z KS 3.2

/EDIT

Są pewnie inne kombinacje (np. AK Real na OS3.1).

Jak potrzebujesz AK Real, radzę zaopatrzyć się w 060. Na 030 działa dość wolno (ale działa - to chyba min. wymagania).

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2025 13:00:22 przez _DiskDoctor_
[#38] Re: Amiga OS 3.2

@wali7, post #36

Tylko dzięki totalnej ignorancji jak Ty i ja, dla gotowców (nie pamiętam ile razy mi to proponowano), można się samemu nauczyć AmigaOS (3.x) oraz mieć stabilną i "czystą" konfigurację.

Co nie znaczy, że bez proszenia Kolegów czasem o pomoc się da. Wiele rzeczy jednak (większość) można albo wyczytać w istniejących wpisach forum (tego i innych np. EAB) lub się po prostu domyślić.

Lub spytać na party kogoś.
3
[#39] Re: Amiga OS 3.2

@_DiskDoctor_, post #38

Dzisiejsze oświadczenie Hyperionu, z ich oficjalnej strony:

"Hyperion Entertainment BV and Amiga Corporation agree to pause legal proceedings

Hyperion Entertainment BV and Amiga Corporation have entered into temporary agreements to pause their ongoing legal proceedings and enable both parties to better engage in settlement negotiations and work toward a resolution.

As part of these agreements, Hyperion Entertainment BV will make AmigaOS 3.2 available in digital form.
We remain committed to supporting the Amiga community and the continued evolution of AmigaOS.
Thank you for your patience and support.
Timothy De Groote
Director
Hyperion Entertainment BV"
2
[#40] Re: Amiga OS 3.2

@Splavinho, post #39

Hyperion Entertainment BV will make AmigaOS 3.2 available in digital form.

A to tego nie robił do tej pory co to zmienia
----- EDIT:
Ach, rozumiem. Do tej pory była tylko fizyczna dystrybucja.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 22:27:10 przez QkiZ
1
[#41] Re: Amiga OS 3.2

@QkiZ, post #40

Sam aż podreptałem do tłumacza.
Typowe korpo masło/maślane - aby napisać, że dalej się nie lubimy, ale już się nie bijemy.
[#42] Re: Amiga OS 3.2

@bobycob, post #41

Niech robią co chcą, choć Cloanto życzę jak najgorzej. Aby AmigaOS 3.3 wyszedł.
[#43] Re: Amiga OS 3.2

@QkiZ, post #42

Aby AmigaOS 3.3 wyszedł.

Wyjdzie AmigaOS 3.3 jak i AmigaOS 4.2.
Pracujemy pełną parą :)
8
[#44] Re: Amiga OS 3.2

@Amig_OS, post #43

Super. Bo moja Amiga już nie może się doczekać update'u szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem