kategoria: A1200
[#1] Amiga OS 3.2 graphics.library
Dorwałem się dzisiaj do instalki 3.2 - jeszcze nie mam romów 3.2 (jadą) więc na próbę sprawdzam nośniki instalacyjne. Jest ok wszystko się instalauje, ale po restarcie mam komentarz.
graphics.library version 47 already resident
loading graphics.library failed: object alredy exist

Rozumiem że podczas ładowania systemu jest ładowana ów biblioteka i napotyka takową o tej samej nazwie więc się wykłada ? , można to gdzieś zakomentować aby sprawdzić czy wszystko działa ?
[#2] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #1

jak nie ma właściwego kicka to tak bedzie
[#3] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@fibi, post #2

Można to obejść czy muszę czekać na kilka ?
[#4] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #3

Wyedytuj s-s, dodaj IF
[#5] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@Don_Adan, post #4

W jakimś konkretnym miejscu ? Nie widzę w s-s nic co by do tego pliku się odwoływało.
[#6] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #5

Nie ma, bo graphics.library jest w kickstarcie.
Zresztą zazwyczaj nie ma odwołań do bibliotek w s-s, bo AmigaOS najpierw szuka ich w kickstarcie, a jeśli nie ma, to próbuje załadować z libs, nie ma czego wrzucać do s-s.
Co więcej, jeśli biblioteka jest w kickstarcie, to AmigaOS nie szuka jej na dysku, nawet jeśli ta na dysku jest w nowszej wersji. To da się spatchować programowo (chyba LoadModule, ale nie jestem pewien).
Jak pisałem wcześniej, kickstart jest INTEGRALNĄ częścią AmigaOS i zawiera najważniejsze elementy systemu. Jeśli zamierzamy stosować nowsze wersje plików systemowych na dysku, to część z nich może wymagać również nowszych wersji elementów w kickstarcie... a część może o to nie pytać, bo programista o tym zapomniał, zaś jedynym efektem pomieszania jednego z drugim może być wadliwe działanie AmigaOS.
Tu https://romanworkshop.blutu.pl/amiga/ksmd.htm mozna sobie zobaczyć które (i w jakich wersjach) elementy AmigaOS są w konkretnych wersjach kickstartów.

Co do obejścia tego, to jeśli twoja karta procesorowa ma możliwość załadowania kickstartu z dysku (maprom), to możesz 3.2 załadować z dysku (dodać stosowną komendę na początku s-s) i będzie działać bez fizycznych kości.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2025 16:26:41 przez wali7
[#7] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@wali7, post #6

Ale on jeszcze nie ma kicka 3.2 w ROM-ie i s-s laduje mu ta biblioteke 2 razy.
[#8] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #5

Pokaz ten s-s.
To sie zobaczy.
S-s sa teraz tak rozne, ze trudno z pamieci.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2025 17:15:24 przez Don_Adan
[#9] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@wali7, post #6

No i teraz jak to się ma do 3.1 ? podobno powinien chodzić na 3.1 czy wymaga 3.1.4 od hyperiona ?
[#10] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@Don_Adan, post #8

S-S jest czysty świeżo po instalacji
[#11] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@Don_Adan, post #8

Ogolnie to mozesz zobaczyc jak kick 3.9 laduje exec.library z pliku.
Ma bodaj sprawdzanie exec.library na poczatku s-s dodane, jezeli exec jest nowy to s-s juz pomija ROMupdate z tego co pamietam.
W przypadku graphics.library trzeba zrobic tak samo, tylko ze sprawdzasz wersje graphics.library, i jak jest ta z 3.2 to pomijasz procedure, ktora laduje update ROM-u.
[#12] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #10

To nowy SetPatch musi ladowac nowa graphics.library.
[#13] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #10

Ale po jakiej instalacji?
Z WB 3.1? Czy z WB 3.2?
Ogolnie cos wczytuje drugi raz graphics.library.
A powinno sprawdzac najpierw czy juz jest wczytany.
[#14] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #9

On chyba na 3.1 mapuje kick z pliku, ale nie wiem, czy na każdej konfiguracji to zadziała. Ja sobie po zakupie 3.2 kostki (27C400) wypaliłem.
[#15] Re: Amiga OS 3.2 graphics.library

@rootspk, post #1

Wpisz
C:version exec.library

po tym błedzie.
Loadmodule próbuje jeszcze raz wgrać nowsze wersje bo w s-s wcześniej IF sprawdza wersję tej biblioteki i z jakiegoś powodu nadal widzi starszą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem