[#1] ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie
Cześć. Mam od chyba 10 lat scandoubler z FlickerFixerem Elboxu i już wtedy miałem pionowe, regularne pasy pojawiające się na każdym ekranie bez względu na rozdzielczość. Odpaliłem po długim czasie Ami i postanowiłem coś z tym zrobić. Regulacja potencjometrem nie działa na paski, obraz jest taki sam tuż po odpaleniu kompa jak i po dłuższym czasie. Jest stabilny i w miarę ostry, więc w grach nawet nie przeszkadzał mi. Sprawdzone na 2 pecetowych monitorach.

Proszę o poradę, pomoc, sugestie. Wygląda to tak: https://ibb.co/GfnTz7Yq

Z góry dziękuję!

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2025 12:53:43 przez erkraft
[#2] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@erkraft, post #1

Wyreguluj monitor , szukaj opcji piksel clock lub coś podobnego

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2025 13:17:54 przez Berr131268
[#3] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@erkraft, post #1

1. Przekręcone hellitrium (czyli ten potencjometr możesz mieć walnięty)
2. Podmień zasilacz
3. Na 70% to nie problem monitora.
4. Wyjmij kości od FF
5. Sprawdź zworki. Mam instrukcję do tego urządzenia jeśli chcesz.
[#4] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@Hubez, post #3

1. Potencjometr działa, po kilkunastu obrotach pojawia się "drżenie" krawędzi liter, ustępuje po przywróceniu poprzedniej pozycji.
2. Testowałem nawet na pecetowym zasilaczu 450W (i 2 amigowych)
3. Ja bym powiedział, że na 100%. Mam NECa wyświetlającego sygnał 15kHz i przez przelotkę RGB jest obraz żyleta, a przez scandoblera to, co na screenie
4. Czy to ten kwadratowy "robak" w podstawce? Trochę się boję, nie chcę uszkodzić, nie wiem, jak fachowo go wydobyć
5. Instrukcję mam, zworki są ustawione fabrycznie. Robiłem eksperymenty z tymi w środku, ale bez spodziewanego efektu, co najwyżej obraz się nie wyświetlał

PS> Myślałem o zimnym lucie, ale wtedy efekt zmieniałby się po nagrzaniu. Zastanawia mnie też to, że wyświetlane okienko generuje na całej wysokości jaśniejszy pas nakładający się na pionowe pasy.
[#5] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@erkraft, post #4

A podłączałes pod monitor kineskopowy?
Czy będzie to samo.
[#6] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@mwb113, post #5

Skąd teraz wziąć kineskopowy monitor :) Ale - jak już pisałem - sprawdziłem na tym samym monitorze NECa, raz przez przelotkę RGB (monitor wyświetla 15kHz poprawny obraz), raz przez scandoublera (pasy, jak zresztą na innym monitorze LCD). Problem ewidentnie tkwi w scandoublerze elboxu.
[#7] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@erkraft, post #6

rozkrec scandabler wyjmij kosc much przemyj alkoholem izopropanolem zerknij na kondensatorki czy nie sa nabrzmiale.
[#8] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@Komisarz, post #7

OK, wyjąć kość mogę od ręki, ale jak to bezpiecznie zrobić? Czym ją podważyć, żeby nie uszkodzić?
Kondzie wyglądają dobrze, ale gdzieś tu wyczytałem, że są "aluminiowe" i że mogą wysychać. Ale czy tak jest? Mogę dać scandoublera do wymiany kondensatorów, zapłacę pewnie ze 100-150 zł, ale czy to coś da?

Liczę na forumowiczów i kogoś, kto miał bardzo podobny problem.
[#9] Re: ScandoublerFF Elbox i pasy na ekranie

@erkraft, post #8

Próbowałeś zwiększyć piksel clock w menu monitora ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem