kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 zasilanie
Cześć,

Mam Amigę 1200 (rev 1D4). Sprzęt działa, uruchamia się (jeszcze), gry ładują się z GOTEK-a i gra się bez problemów.
Planuję wymianę kondensatorów, ale najpierw chciałem podpytać o jedno dziwne zachowanie, bo nie wiem co jest przyczyną.
Chodzi o zasilanie, zamówiłem nowy zasilacz, zrobiłem pomiary "na sucho" i pod Amigą:
Bez obciążenia (pomiar na wtyczce): 12.1V, 5.2V, -12.2V
Obciążenie (pomiar zaraz za gniazdem zasilania Amigi): 12.9V, 5V, -13.4V

Dla porównania na starym zasilaczu:
Bez obciążenia: 12.1V, 5.3V, -12.1V
Obciążenie: 12.5V, 5.2V, -12.15V

Czy nowy zasilacz ma jakiś problem czy to podłączenie do Amigi (stare kondensatory) może powodować takie skoki napięć na liniach 12V i -12V?

Pozdrawiam,
Mateusz
[#2] Re: Amiga 1200 zasilanie

@MateuszM, post #1

To są w zakresie normy wartości.
[#3] Re: Amiga 1200 zasilanie

@MateuszM, post #1

z doswiadczenia tylko powiem ze te stare kondensatory sa lepsze od nowych. Akurat zwykłe w tych latach były bardzo dobre ,problemy sa za to z smd .Więc bardziej bym sie skupił na samej amidze jak były nie wymieniane.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem