[#1]
Caffeine i HDD z systemu 3.2
Cześć. Mam 1200-kę z Pistormem z CM-4 i następujący problem. Otóż po wystartowaniu Caffeine z karty SD, mój HDD 500GB z kilkoma partycjami, na którym był (i nadal jest) system 3.2, nie jest prawidłowo rozpoznawany przez system 3.9, na którym jak wiadomo działa Caffeine. Na Workbenchu widoczne są ikony partycji z ich nazwami systemowymi DH(x) i z dopiskiem DOS7 po nich, i są nieaktywne. W systemie partycji nie widać, tzn. w oknie wyboru plików nie ma ich wśród dostępnych urządzeń. HDToolBox pod 3.9 dysk widzi i prawidłowo widzi znajdujące się na nim partycje.
Gdy uruchamiam Amigę z innej karty SD, z system 3.2, wszystko jest w porządku i partycje są dostępne dla systemu. Pod 3.2 zmieniłem system plików FFS w RDB dysku na najnowszy z aktualizacji 3.2.3, bo była tam stara wersja z CD instalacyjnego, ale niczego to nie zmieniło.
System 3.9 ma inną wersję FFS, czy zmiana na nią mogła by tu pomóc? Nie czuję się zbyt pewnie w obsłudze HDToolBox-a i nie chciał bym czegoś pochrzanić i stracić danych z dysku. Czy zmiana na FFS z 3.9 nie spowoduje utraty danych albo sytuacji odwrotnej, że pod 3.2 partycje nie będą działać?
Po co jest możliwość i co daje dodanie nowego (drugiego) systemu plików? Wtedy są dwa na liście i oba zostają zapisane w RDB? System wybiera sam z którego korzysta? Jak to wtedy działa?
A może wystarczy w HDToolBoxie pod 3.9, po wybraniu opcji "Pokaż partycje", po pokazaniu się okna z podziałem dysku na partycje, bez zmieniania czegokolwiek nacisnąć po prostu na "Zapisz", i on wtedy zapisze "po swojemu" jakieś informacje o dysku i system go zobaczy? Tylko znowu, czy może to mieć potem jakiś wpływ na odczyt dysku pod 3.2?