kategoria: A1200
[#1] Caffeine i HDD z systemu 3.2
Cześć. Mam 1200-kę z Pistormem z CM-4 i następujący problem. Otóż po wystartowaniu Caffeine z karty SD, mój HDD 500GB z kilkoma partycjami, na którym był (i nadal jest) system 3.2, nie jest prawidłowo rozpoznawany przez system 3.9, na którym jak wiadomo działa Caffeine. Na Workbenchu widoczne są ikony partycji z ich nazwami systemowymi DH(x) i z dopiskiem DOS7 po nich, i są nieaktywne. W systemie partycji nie widać, tzn. w oknie wyboru plików nie ma ich wśród dostępnych urządzeń. HDToolBox pod 3.9 dysk widzi i prawidłowo widzi znajdujące się na nim partycje.
Gdy uruchamiam Amigę z innej karty SD, z system 3.2, wszystko jest w porządku i partycje są dostępne dla systemu. Pod 3.2 zmieniłem system plików FFS w RDB dysku na najnowszy z aktualizacji 3.2.3, bo była tam stara wersja z CD instalacyjnego, ale niczego to nie zmieniło.
System 3.9 ma inną wersję FFS, czy zmiana na nią mogła by tu pomóc? Nie czuję się zbyt pewnie w obsłudze HDToolBox-a i nie chciał bym czegoś pochrzanić i stracić danych z dysku. Czy zmiana na FFS z 3.9 nie spowoduje utraty danych albo sytuacji odwrotnej, że pod 3.2 partycje nie będą działać?
Po co jest możliwość i co daje dodanie nowego (drugiego) systemu plików? Wtedy są dwa na liście i oba zostają zapisane w RDB? System wybiera sam z którego korzysta? Jak to wtedy działa?
A może wystarczy w HDToolBoxie pod 3.9, po wybraniu opcji "Pokaż partycje", po pokazaniu się okna z podziałem dysku na partycje, bez zmieniania czegokolwiek nacisnąć po prostu na "Zapisz", i on wtedy zapisze "po swojemu" jakieś informacje o dysku i system go zobaczy? Tylko znowu, czy może to mieć potem jakiś wpływ na odczyt dysku pod 3.2?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem