[#1] Amiga i napęd DVD
Próbuje uruchomić napęd/nagrywarkę DVD pod Amigą, co by sobie Settlersów zainstalować i jest ZONK.
Mam kilka napędów, które próbowałem pożenić (na pewno są sprawne i działają z PC) zarówno na standardowym kontrolerze A1200 jak i na FastATA.

I tak:
- standardowy kontroler w ogóle nie widzi napędów DVD na żadnym ze device'ów, jakie posiadam tj.: atapi.device, asim_atapi.device, cdrom-handler z Aminetu choć z napędami CD nie ma problemu;
- FastATA rozpoznaję napęd DVD na scsi.device poprawnie ale każda włożona płyta to DH3:Uninitialized (mój unit dla napędu, to właśnie 3 w przypadku Fast-ATA);

O co tu kaman?
1
[#2] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

Ja swego czasu podłączyłem napęd DVD pod A1200 i pod WB3.9. Byłem wtedy laikiem i nie pamiętam już dokładnie, ale instalowałem chyba IDEfix97. Nawet nagrałem płyte DVD-RW programem Frying Pan. To było ponad 10 lat temu, ale wiem, że też mi nie wykrywało wielu napędów i w końcu trafiłem na działający.
[#3] Re: Amiga i napęd DVD

@snifferman, post #2

Zaraz spróbuję z OS3.9, bo chyba nic innego mi nie pozostało.
[#4] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #3

Nie wiele pomogę, bo już dawno nie grzebałem z IDE. Wiem na pewno, że miałem napędy co niedzialały o tyle. Myślałem, że są zepsute albo softowo coś popsułem. Jak jeden zaczął działać to wkładałem te co wcześniej i nie były wykrywane albo nie dało się korzystać.

Zadziałał jakiś LG. Mam kiepskie zdjęcie to wrzuce jak wygląda.

2
[#5] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

Moim zdaniem decyzja o dystrybucji ma DVD (zamiast CD) nie była dobrym pomysłem.

PS A spróbuj zrobić ISO z DVD i odpal z ISO.
[#6] Re: Amiga i napęd DVD

@_arti, post #1

Skoro masz FastATA to powinieneś użyć AllegroCDFS, który rozpoznaje płyty UDF. Szukaj na serwerze EAB, jest nawet wersja nie wymagająca FastATA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem