[#1] PiStorm i kontroler dysku - nie rozumiem
Niech mi ktoś proszę wyjaśni jak głupiemu, skąd moja Amiga widzi dyski na podpiętym PiStorm Lite. Kupiłem gotowca z kartą SD. Ale jak wkładam tą kartę do peceta to na niej nie ma żadnych *.hdf czy innych partycji. To gdzie są te dyski?

Druga sprawa jakim toolem na Amidze zarządzać tymi dyskami? Na przykład chciałbym zmienić na nich filesystem albo boot priority?
[#2] Re: PiStorm i kontroler dysku - nie rozumiem

@KubikRulez, post #1

Po stronie RPi - poczytaj
https://pistorm.neocities.org/#emu68
https://michalsc.github.io/Emu68/tutorials/SD_Preparation.html

po stronie Amigi
Hdtoolbox i podobne.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2025 11:02:06 przez Norbert
[#3] Re: PiStorm i kontroler dysku - nie rozumiem

@Norbert, post #2

Aaaa, ok, cała sztuczka polega na zmianie tooltypes dla HDToolBoxa z scsi.device na brcm-sdhc.device.
[#4] Re: PiStorm i kontroler dysku - nie rozumiem

@KubikRulez, post #3

To nie sztuczka. Kiedy używasz w Amidze jakikolwiek kontroler z innym niż domyślny scsi.device np. a4091, oktagon, lide i masa innych, musisz za pomocą tooltype poinformować HDToolBox za pomocą którego sterownika ma się dobrać do dysków.
Standard, np. w mojej A4000 mam obok głównego dysku na A4091 SCSI również urządzenia podpięte przez kartę Zorro-LAN-IDE, stworzyłem sobie dwie ikonki odpalające HDToolBox, gdzie w jednej w tooltype ustawiony jest A4091.device, a w drugiej LIDE.device.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2025 12:36:14 przez wali7
2
[#5] Re: PiStorm i kontroler dysku - nie rozumiem

@wali7, post #4

Dokładnie! Dwa kontrolery.
Jeden fabryczny "szuka" partycji Amigowych na złączu IDE.
Drugi to kontroler wystawiony z PiStorm, który "szuka" partycji na karcie SD.

PiStorm wbrew powszechnej opinii jest w większości interfejsem spinającym "ficzery" maliny z magistralą Amigi, a nie "wrednym niekoszernym piekielnym emulatorem całego komputera z monitorem, myszą, drukarką i domem sąsiada " Dlatego nie widzisz partycji z karty SD na PC, a tym bardziej pliku *.hdf... Windows widzi te partycje, ale jako uszkodzone do naprawy. Linux zdaje się umie Amigowe partycje podmontować. W Windows możesz podmontować je za pomocą WinUAE... Dokładnie to samo masz jak podepniesz oryginalny Amigowy dysk pod PC
[#6] Re: PiStorm i kontroler dysku - nie rozumiem

@KubikRulez, post #3

W AmigaOS 3.9 HDToolBox obsługuje tooltype ASKDEVICE=YES
To pozwala wybrać sterownik z okienka bez konieczności wpisywania go na stałe do ikonki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem