[#1] Cybergraphics 4 - brak wyboru karty
Mam problem: wgrałem na Amidze 2000 z proc. 040 system 3,9 i zainstalowałem Cybergraphisc 4 w oparciu o kartę graficzną w zorro. Podczas startu pojawia się ładnie logo Cybergraphics, ale już nie mogę ustawić Workbencha, gdyż w ScreenMode nie wyświetla się zainstalowana karta graficzna (w devsie jest odpowiedni "monitor"). Na próbę wrzuciłem do devsa kilka standartowych "monitorów" i one też nie są widoczne w prefsach. Kiedyś to ustawiałem, ale to było tak dawno, że nie mogę sobie przypomnieć gdzie i co trzeba zmienić, aby wyświetlały się tryby graficzne w prefsach. Może ktoś pamięta jak to ustawić?

[#2] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #1

Może nie zdefiniowałeś odpowiednich trybów graficznych w ModeEdit?

[#3] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Marek Szyprowski, post #2

Ustawiłem sobie jeden tryb 1024x768 i go też nie widać. Możliwe, że coś źle ustawiłem. Popatrzę jeszcze raz. Ciekawi mnie też fakt, że nie widać dodanych przeze mnie standartowych do Devsa "monitorów".

[#4] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #1

Nie wiem czy taks samo jest w cybergrafix ale w piccaso aby tryby sie pojawiły trzeba ustawić odświeżanie ekranu(czy jak sie to tam nazywa) należy jeszcze raz odpalić instalkę i zdefiniować owe tryby.

Benedykt

[#5] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Marek Szyprowski, post #2

Jak się definiuje ten CGXMode, bo mi nie przyjmuje argumentów, jak ustawia się nowy monitor (mojego nie ma na liście i jak ustawię parametry to i tak wszystko zeruje i ustawia jakiś wybrany z listy) i jak zapisać te dane, aby widział je ScreenMode?

W CGXMode mam sporą listę rozdzielczości.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 23:43
[#6] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #1

Wybacz, ze podepne sie pod Twoj temat. Mam porblem z cgx 4, zainstalowalem wszystko jak nalezy i w sumie dziala ladnie pod systemem, natomiast w programach, powiedzmy personal paint, napalm mam tylko podzialki palowe do wyboru. O co kaman, bo mnie szlag trafi niebawem:). A, moj konfig to bvizja i blizzard 060/603.

[#7] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #5

Ja odpalilem cgx mode, kliknalem w monitor, wybralem 85 khz czy hz? Nastepnie klik na new mode, potem ustawilem tryby, chyba ze 4 rozne podzialki dalem, potem save i po tej operacji w screenmode mialem te tryby. Prosto, latwo i przyjemnie.

[#8] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #7

Dzięki, zaraz sprawdzę. A co do PPaint, to on jest pod AGA i na karcie graficznej trzeba go wypromować. Chyba w najnowszej wersji można stosować pod CGX.

[#9] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #8

Ppaint działa mi dobrze na cybervisionie + picasso96 nie trzeba promować. Co do slotów zagadaj do mnie na gg numer znajdziesz w dziale komu piwo.

Benedykt

[#10] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

No wlasnie, pamietam jak uzywalem ppainta na gfx a teraz kila, mam tylko tryby palowe.

[#11] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #6

Do napalma potrzebujesz RTG.
W pp tryby wybierasz z menu 'Format Obrazka' potem zapisujesz prefernce. Zadnego promowania. W katalogu utilities ppainta sa odpowiednie wersje dla roznych 68k z przykladowymi preferencjami programu - warto tego uzyc.

[#12] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@11MASTEr, post #11

Zainstalowalem rtgmaster.library i kila pokazuje mi tylko pal, co do pp to wiem ze tryby wybiera sie w format obrazka, ale tam mam tylko pal.

[#13] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #12

Gdy uruchomisz rozkaz GetModeID masz tryby cgx?

[#14] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@11MASTEr, post #13

A tego nie wiem, sprawdze i dam znac jutro

[#15] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #14

Sprawdz w CGXMode czy masz tryby 8 bit. PPaint nie dziala w 16/32 bitach.
[#16] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #7

No niestety, mam wybrany monitor, jest z kilkanaście trybów wyświetlania obrazu w CGXMode, a po restarcie nie ma karty w CreenMode. Co ciekawe pod systemem EGS wszystko jest poprawnie.

[#17] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Andrzej Drozd, post #15

Jestem kretynem, przepraszam:). Mialem same 16 bitowe mody ustawione - juz wszystko smiga. Dzieki.

[#18] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #16

Ale pododawales te tryby poprzez newmode?

[#19] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #18

Tak, pododawałem tryby przez NewMode i po zapisaniu i restarcie w CreenMode nie było ustawionych przeze mnie trybów.

[#20] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #19

To ja kurcze odpadam, nie mam cienia pojecia, u mnie bezstresowo to przebieglo, nacisnalem save i wszystkie ustalone tryby byly w screenmode

[#21] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@Fazior, post #20

Jak kiedyś instalowałem CyberGraphics na Picasso IV też nie było problemu. Od razu rozdzielczości pojawiły się w ScreenMode.

[#22] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #21

Nie doczytalem chyba, jaka masz karte, ale sprawdz testowa z Picasso96. Potem bedziemy myslec.

[#23] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@MrT, post #22

Kartę, którą włożyłem do tej Amigi 2000 (040, rom 3.1, system 3,9 "goły" - bez jakichkolwiek nakładek) to EGS Spectrum 24/28. Zainstalowałem sytem graficzny EGS i chodzi całkiem fajnie, rozpoznaje kartę bez najmniejszych problemów. Ale sam system ma pewną wadę, otóż nie zwalnia pamięci Chip (potrzebna mi jest cała do innych testów), i jest trochę niekompatybilny z częścią oprogramowania. Zainstalowałem więc Cybergraphics 4, ale tu nie widać karty po instalacji w CreenMode, mimo że w CGXMode jest sporo różnych rozdzielczości (w czasie startu systemu pojawia się logo Cybergraphics 4, a więc karta jest widoczna i rozpoznawana). Za namową kolegów, zainstalowałem Picasso 96 (ver. 2.0 z płyty z Osem 3.9). Rozpoznał mi kartę poprawnie, w ScreenMode są nowe rozdzielczości, które można wybrać, ale jest strasznie niestabilny, wiesza się co chwila i pojawiają się przekłamania na ekranie. Przy Cybergraphics 4 i EGS nie mam takich zawieszeń.

[#24] Re: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

@AS, post #23

Wiec albo karta jest uszkodzona, albo musisz przeprosic sie z P96 i dopiescic go, aby był stabilny.
Chyba, ze masz tak namieszane w systemie czego efektem jest bledne dzialanie cgx4 i niestabilne dzialanie p96.

Uzywam p96 od lat i jakos nie zauwazylem takich objawow ja Ty.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem