kategorie: Sklepy, Sprzęt
[#1] Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd
Cześć wszystkim!

Jestem nowy na forum, więc najpierw — serdeczne powitanie dla wszystkich!
Szukam plastikowych zaślepek (plugów) do otworu w przypadku dyskietki 3,5″ typu HD — chodzi o to, żeby przerobić ją na wersję DSDD.

Znalazłem sklep, który oferuje takie zaślepki: ami64.com
— jednak całkowity koszt wraz z wysyłką wydaje mi się dość wysoki. Mieszkam w Holandii (Tilburg).

Może ktoś zna:

Alternatywny sklep (najlepiej w UE lub Holandii/Niemczech), który oferuje takie zaślepki w sensownej cenie?

Albo może ktoś z forum zajmuje się drukiem 3D i byłby skłonny wydrukować dla mnie takie zaślepki w bardziej „przyzwoitej” cenie?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc — z góry dziękuję!
1
[#2] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #1

Ja to kiedyś robiłem taśmą klejącą jeśli dobrze pamiętam.
2
[#3] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@_DiskDoctor_, post #2

Tak wiem że taśma działa, ale zależy mi żeby to jakoś wyglądało.
[#4] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #1

całkowity koszt wraz z wysyłką wydaje mi się dość wysoki

Sprawdziłem ten sklep (nie znałem wcześniej). Cena (bez wysyłki) 0,38 PLN / szt. nie wydaje mi się wygórowana.

Myślę że cieżko będzie znaleźć taniej. Pozostaje Ci chyba kupić albo zlecić druk 3D. Co do druku, nikomu się z kolei nie będzie chciało drukować (za pieniądze) 5-10 szt.

Albo taśma - najtaniej.
1
[#5] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #1

Nie miałem pojęcia o istnieniu takiego rozwiązania, ani o potrzebie istnienia
Byle tylko nie wypadło w stacji

P.S.
Nie musisz nic zaklejać/zaślepiać by te dyskietki były normalnie używalne w Amidze z amigową stacją.
No, może prawie normalnie, bo niezawodność dyskietek HD jest wyraźnie gorsza.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2025 09:58:16 przez Jacques
1
[#6] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #3

ale właściwie do czego ma "jakoś wyglądać"? Przecież dla zwykłej Amigowej stacji i tak ten otwór nie ma żadnego znaczenia.
1
[#7] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Lapka555, post #6

Założy otwór, naklei nową nadrukowaną etykietę, a przy pierwszym formacie wyleci info o badsectorach...
2
[#8] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Jacques, post #5

No, może prawie normalnie, bo niezawodność dyskietek HD jest wyraźnie gorsza.

Jeśli masz stację przerabianą z PC to niezawodność jest bez zarzutu. Dla stacji DD - tak jak piszesz.
[#9] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@perinoid, post #8

No mam amigowe stacje w Amigach Aniołek
1
[#10] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #1

Oryginalna stacja w Amidze nie ma czujnika tego otworu. To chyba tylko służy do oszukania jakichś specyficznych urządzeń, które nie dają ci sformatować dyskietki HD jako DD albo nie będą w stanie odczytać takiej dyskietki HD sformatowanej jak DD, bo polegają tylko i wyłącznie na informacji z czujnika.
[#11] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@perinoid, post #8

Niestety moja stacja bez zaklejenia tego okienka nie czyta dyskietek 2HD. A co do ceny to wynosi ona 0,67gr za sztukę, a koszt wysyłki jest porażający. przy 200 sztukach wychodzi 1zł za kawałeczek plastiku więc to już nie tak znowu mało.
[#12] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #11

Nie wiem jak wygląda oryginalna stacja od Escom'owych Amig, ale zakładam, że ona może mieć czujnik HD
[#13] Re: Plastikowe zaślepki do okienka dyskietki 2hd

@Bulderdash, post #1

Nosiłem się z zamiarem zrobienia takiego czegoś i wprowadzenia do oferty. Sprzęt drukujący 3D w PL mamy. Cierpliwości...
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem