[#1] Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)
Chciałem skopiować nową grę pod ULAplus na swój Spectrum, ale... karta padła. Mam rozwiązanie DivMMC (czyli docelowo - microSD) no i padło. Więc zrzucam backup Spectruma na nową kartę. A piszę ten post bo w mojej Amidze (dzięki Warp) mam też slot microSD, na którym mam wszystkie partycje, włączając 3.2.3. No i, też mi padła microSD. Dwa razy. Dobra karta - SanDisk chyba obie.

Od jakiegoś czasu, robię backupy. Ręczne. Czyli co 1.5-3 miesiące (zależy ile w międzyczasie porobię i poinstaluję nowych rzeczy) wyjmuję kartę (na szczęście bez rozkręcania) i przez czytnik, robię na komputerze kopię na dysk SSD. Szczerze mogę powiedzieć, że od około 2.5 lat nie miałem awarii karty pamięci na Amidze. Ale licho nie śpi. Na 8 retro kompów miałem przez średnio 3 lata 3 awarie zatem, a to dość sporo.

Pomyślałem, że może robienie kopii zapasowej mogłoby być łatwiejsze. W końcu, nie robię kopii codziennie. Może zatem ktoś z Was zna jakiś program do robienia kopii dysku Amigi, na żywca, po sieci najlepiej? Jeśli Amiga podłączona jest do sieci, wystarczy że w sieci jest dostępny jakiś zasób który jest przedstawiany jako dysk. Do tego wystarczy sprawdzać (albo cyklicznie albo po każdym starcie), różnicę dat katalogów. No i kopiowanie na ten zasób, gdzieś w tle. Moim zdaniem to ma sens dlatego nie zdziwiłbym się jak by taki program istniał. Może go jednak nie ma?

A w ogóle to ile osób zwraca uwagę na kopie zapasową z dysku Amigi? Może jest tak, że gros osób, "ściąga gotowca i jest"? Wiem, że Wali7 tak nie robi, jak i ja.
[#2] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Ja robiłem backup do pliku (QB), a potem plik na inny dysk/kartę SD lub CD.
Częściej jednak była od razu kopia 1:1 na CD/DVD. "Na żywca" trzeba tylko wybrać odpowiedni tryb nagrywania płyty aby nie obcinało/zmieniało nazw plików.
Ostatnio mam lepszy moim zdaniem sposób i kopie zrobiłem na dysku Flash na zewnętrznej listwie podłączonym do Buddha-Flash. Stanowi również dodatkowy dysk na dane w systemie.
[#3] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Ja sobie zrzucam kartę SD do obrazu na PC za pomocą programu "HDD Raw Copy Tool". Wydaje mi się to prostym rozwiązaniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem