[#1] [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL
Jakie mam możliwości naprawy jeśli chodzi o tę klawiaturę? To zdaję się klawirka konkretnie od A2000.
[#2] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@_arti, post #1

Może trochę przestrzelę, ale chyba raz w życiu widziałem z metra A3000 i było to u fajnego człowieka, RedNacza "Kebaba". Idąc za myślą, bez dygrasji, wydaje mi się , że klawiatyra A4000, CDTV i CD32 (podpinałem chyba do niej poza Communicator Lite, klawiaturę swojej A4000) to było to samo. Jakoś świta mi że w A3000 był wiekszy DIN. Czy aby nie ten sam co w 1000, 2000 , a nawet C=128D ? Ale to tylo logika z pasowania A4000/CDTV/CD32....

Są mądrzejsi ?
[#3] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@xtro, post #2

Nie mam pojęcia, jak od środka wyglądają ale te od A4000 i np. CDTV różnią się wtyczką - PS2 zamiast DIN5.
[#4] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@_arti, post #3

Czyli cału kontroler ci nie siadł, to dobrze.
Rozkręć, przeczyść. Może jakiś brud się dostał? Zamień młoteczki z innymi klawiszami, i ewentualnie wyczyść je przecierając o czystą kartkę do drukarki.
No a jak to nie pomoże, no to miernik albo ktos od naprawy ścieżek na folii :)
1
[#5] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@Ralpheeck, post #4

Zaraz siadam.
[#6] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@_arti, post #1

Wnętrze jest zamienne z A500 tylko z płytki do A500 wychodzi inna końcówka niż Din5. Tam jest płaskie złącze.
Mam taką płytkę przerobioną z A500 i po jej wymianie śmiga i tu i tu.
1
[#7] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@_arti, post #5

A co do wtyczek, to nie mają znaczenia. Możesz używać a4000 klawi w a3000, jeśli masz mini din adapter. różnica jest po prostu w końcówce kabla. A4000T ma na przykład duży din, ale klawiatura elektronicznie jest identyczna, jak ta z wersji desktop. Jedyna róznica to wielkość wtyczki din.
[#8] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@Ralpheeck, post #7

Zasadniczo wszystkie klawiatury do A1000, A2000, A3000, A4000, CDTV, CD32 i jeszcze A500 na dodatek są ze sobą zgodne elektrycznie i można spokojnie używać zamiennie.
Natomiast aby nie było zbyt łatwo, C= do prawie każdej obudowy zastosował inną wtyczkę: https://sacc.org/demo/keyboard/a-keyboard.html, więc trzeba albo zmajstrować przejściówkę, albo ciąć i lutować nową wtyczkę.
Co do klawiatury od A500, to ona ma osobną linię do resetu, ale da się ją zmusić do generowania sygnału resetu na linii danych, podobno trzeba wylutować Q1 (nigdy tego nie sprawdzałem). Bez tej zmiany nie resetuje po naciśnięciu ctrl-A-A, ale poza tym działa OK.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 16:45:14 przez wali7
[#9] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@wali7, post #8

U mnie klawiatura od A500 działa z A4000 w taki sposób, że _KBRESET klawiatury połączyłem diodą schottky z linią _KBCLK tak że podczas resetu z klawiatury _KBCLK jest ściągana on 0 i wtedy Gary wykrywa reset. Działa elegancko.
[#10] Re: [a3000] Padła klawiatura, obie "A"-migi, oba "Alt"-y i CTRL

@bfgmatik, post #9

Dobra panowie - otworzyłem, przeczyściłem i pewnym sensie... naprawiłem - tzn. CTRL + A + A działa jak złoto teraz ale żeby wcisnąć RETURN, to trzeba się mocno wysilić
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem