kategoria: A500
[#1] Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500
Witam wszystkich!
Potrzebuję opinii doświadczonych ekspertów tutaj będących odnośnie tego, który Kickstart do Amigi 500/500+
będzie najbardziej kompatybilny z klasycznym i teraźniejszym softwarem.
Na myśli mam dema i gry, które wymagały 0,5 MB Chip ram i 0.5 Fast ram, jak i teraźniejsze gry i produkcje scenowe.
Wydaje się, że ks 1.3 ale niestety, tutaj nie wszystkie nowe produkcje scenowe ruszają, a ja nie jestem zainteresowany WHDLoad na tej maszynie :)
Jestem w trakcie składania Amigi 500+ w oryginalnej obudowie ( odpada wiercenie otworów na przełącznik kickstartów )
Amiga będzie miała na pokładzie kartę M68EC020TK od Matze.
Ciekawi mnie jak by się sprawdził kickstart 3.2.2 w tej roli, macie jakieś doświadczenie w tej kwestii ?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 23:35:09 przez neuron55
[#2] Re: Najbardziej kompatybilny kickstart z klasycznymi grami i demami do A500

@neuron55, post #1

Jak wstawiasz 68020 to tylko WHDLoad, czyli 2.0 lub 3.1.
Zaden kickstart sam nie naprawia braku procesora 68000.
Ewentualnie przelacznik kickow 1.3 i 3.1 mozesz wyprobowac, ale starszy soft i tak moze miec problem z 68020, chocby przez to ze to jest szybszy procesor niz 68000 7 MHz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem