[#1]
Pistorm32lite, Caffeine i powiększenie dysku SDH1
Mam pytanie, problem i zastanawiam się jak do niego podejść. Tak, wiem, że gotowiec ale na razie tak mi wygodniej i szukam rozwiązania:)
Mianowicie - mam CaffeineOS w wersji 9315, zaktualizowałem emu68 do wersji 1.0.6. Wersja 9315 ma dwie partycje SDH0 (systemową) oraz SDH1 (stuff). Ta partycja SDH1 ma ok. 50GB. Całość można wypalić na karcie 64GB lub większej. Ja wypaliłem na 128GB. A jako, że miejsce mi się kończy to chciałbym możliwie bezboleśnie (czyli bez utraty danych) powiększyć partycję SDH1 o dodatkowe kilkadziesiąt GB miejsca, które są na karcie.
Z tego co czytam to karta w RPI4B+ korzysta z brcm-emmc.device. Po kliknięciu w HD Toolbox jak klikam w brcm-emmc.device to widzę tę kartę 128GB (+ drugą na IDE, gdzie mam własny system), natomiast jak już próbuję wejść w opcję tej karty to pojawia się info, że dysk jest niezainstalowany i czy chcę go zainstalować. Tu się zwiesiłem, bo nie chciałbym stracić tego dysku, wypalać na nowo obrazu, itp.
Czy jest w ogóle taka opcja, żeby tę partycję SDH1 rozszerzyć? Czy tylko zainicjowanie dysku na nowo, format i kopiowanie 50GB danych? ;)