[#1] "AMOS Professional w praktyce" - reedycja
Na fali powrotu na salony książek Adama Z. przypomniało mi się, że jakieś 3 lata temu skontaktowałem się z Krzysztofem Prusikiem, autorem genialnej książki do programowania w języku AMOS ("AMOS Professional w praktyce"). Jak zapewne zainteresowani tematem wiedzą, jedyną cyfrową kopią tej książki jest jakiś marny skan w jakości xero. Zaproponowałem Krzysztofowi, że wykonamy nowy skan jego dzieła w wyższej rozdzielczości. Był zaskoczony, że w ogóle ludzie jeszcze używają AMOSa/interesują się tym tematem, ale bez wahania zgodził się. Poza tym zgodził się też na udostępnione wszystkiego jako open-source na PPA! Poprosiłem więc mojego kolegę z Lublina, który ma dostęp do profesjonalnego skanera dokumentów o zeskanowanie książki. Potem z pomocą przyszedł Adam Mierzwa, który poskładał to wszystko do kupy. W efekcie otrzymaliśmy ogromny, ponad 200 MB dokument PDF w jakości 300dpi. Potem jednak nie mieliśmy pomysłu na to jak go udostępnić i... para nam zeszła. Jednak teraz, w obliczu nowych narzędzi opartych na AI do obróbki i redagowania tekstów, może warto powrócić do tematu? Jednak ja na tym etapie jestem za cienki w uszach, stąd ten post. A więc czy są na forum osoby które mogłyby pomóc w przeredagowaniu tej świetnej książki na nowo? To może być reedycja, może to być też coś w rodzaju wersji elektronicznej w formie strony internetowej. Opcji jest dużo. Pytanie tylko, czy ktoś ma wiedzę i czas aby pomóc w tym przedsięwzięciu ?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2025 22:11:49 przez MarX
3
[#2] Re: "AMOS Professional w praktyce" - reedycja

@MarX, post #1

Super! A swoją drogą, to nie widze problemu umieścić go np. na Google Drive i dać link. A w razie czego mogę też udostępnić swój wirtualny serwer.
3
[#3] Re: "AMOS Professional w praktyce" - reedycja

@MarX, post #1

Ja ze swej strony proponuje udostępnianie w formie torrentu seedowanym z mojego komputera. Lub też udostępniany z mojego fanpejdża na Facebooku.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2025 22:50:46 przez Stoopi
1
[#4] Re: "AMOS Professional w praktyce" - reedycja

@MarX, post #1

Jak są skany to chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby to klasycznie OCR'ować i zrobić prawdziwy PDF. Przeglądanie skanowanych książek, powolne wczytywanie stron jako grafiki PDF na wolniejszych komputerach i brak możliwości wyszukiwania są zasadniczo strasznie upierdliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem