[#1]
"AMOS Professional w praktyce" - reedycja
Na fali powrotu na salony książek Adama Z. przypomniało mi się, że jakieś 3 lata temu skontaktowałem się z Krzysztofem Prusikiem, autorem genialnej książki do programowania w języku AMOS ("AMOS Professional w praktyce"). Jak zapewne zainteresowani tematem wiedzą, jedyną cyfrową kopią tej książki jest jakiś marny skan w jakości xero. Zaproponowałem Krzysztofowi, że wykonamy nowy skan jego dzieła w wyższej rozdzielczości. Był zaskoczony, że w ogóle ludzie jeszcze używają AMOSa/interesują się tym tematem, ale bez wahania zgodził się. Poza tym zgodził się też na udostępnione wszystkiego jako open-source na PPA! Poprosiłem więc mojego kolegę z Lublina, który ma dostęp do profesjonalnego skanera dokumentów o zeskanowanie książki. Potem z pomocą przyszedł Adam Mierzwa, który poskładał to wszystko do kupy. W efekcie otrzymaliśmy ogromny, ponad 200 MB dokument PDF w jakości 300dpi. Potem jednak nie mieliśmy pomysłu na to jak go udostępnić i... para nam zeszła. Jednak teraz, w obliczu nowych narzędzi opartych na AI do obróbki i redagowania tekstów, może warto powrócić do tematu? Jednak ja na tym etapie jestem za cienki w uszach, stąd ten post. A więc czy są na forum osoby które mogłyby pomóc w przeredagowaniu tej świetnej książki na nowo? To może być reedycja, może to być też coś w rodzaju wersji elektronicznej w formie strony internetowej. Opcji jest dużo. Pytanie tylko, czy ktoś ma wiedzę i czas aby pomóc w tym przedsięwzięciu ?
Ostatnia aktualizacja: 28.11.2025 22:11:49 przez MarX