kategoria: CDTV
[#1] CDTV uratowana przed śmietnikiem.
Od grzebałem na strychu CDTV, którą ponad 20 lat temu uratowałem przed śmietnikiem. Czas spróbować przywrócić ja do żywych.
Generalnie na dzień dobry brakuje w niej Agnusa. W serwisowe widzę, że powinien tam być 8372. Czy może to być 8372A? Jest jakaś różnica?
Drugim brakiem jest rozwalony transformator T1 od zasilania VFD. Jego będę próbował odbudować.
Switche w panelu frontowym nadają się wyłącznie do wymiany ale to pikuś.
Docelowo chętnie bym wsadził do niej pistorma ale z tego co widzę to nie będzie działał CD. To dla mnie spory problem, bo chciałbym, żeby ona robiła przy okazji za odtwarzacz CD w domowym zestawie audio.
[#2] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #1

Jest takie coś jak AmiCube, który pozwala przełączyć między Pistormem i oryginalną CDTV z działającym CD. Wystarczy przełącznik.
1
[#3] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #1

8372A jest OK, we wszystkich CDTV do których zaglądałem był taki.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2025 12:44:38 przez wali7
1
[#4] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #1

Po eksperymentach z pistorm w CDTV, polutowałem sobie TF536 z lekkimi modyfikacjami żeby zmieścić ją w obudowie. szybki 68030 w tym komputerku to fajny pomysł. Do tego rom 2.35 i muzyczka gra wszystko działa z 3.2.2. Dodatkowo mimo startu z ide, odpala się na początku kultowa animacja z cd i laserem - można ją skipnąć, wjeść do menu CDTV lub poczekać i odpali się z ide. Ideololoszeroki uśmiech
4
[#5] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@misha, post #4

O rozbudowie będę myślał później. Najpierw musi ruszyć. Agnus i switche do panelu frontowego już jadą do mnie.
W ramach przeglądu rozebrałem napęd i w środku znalazłem schowany transformator T1. Zwoje są na miejscu. Trzeba będzie przeliczyć i obczaić jak mają być podłączone. Jest szansa na jego odbudowę. Już myślałem nad użyciem przetwornicy DC/DC ale jak się uda z rozwiązaniem fabrycznym to będzie lepiej.
3
[#6] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@misha, post #4

Zabudowales riser od razy w TFce? czy nie zamykasz klapy ?
[#7] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@Kwiatki, post #6

Obudowę zamykam - zrobiłem bardzo płaską kanapkę z relokatorem i ide2sd - wszystko wlutowane bezpośrednio z minimalnymi dystansami <1mm Obudowa się zamyka
1
[#8] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@misha, post #7

Chętnie zobaczymy fotki jak to wygląda.
Obudowa przy okazji może robić za radiator do procka OK
[#9] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@misha, post #7

Na takie rozwiązanie poluje już od jakiegoś czasu... jestem w kolejce do 8bitDreams na Amibayu na TF536 z zabudowanym relokatorem i IDE położonym na płasko już od września ale się doczekać nie mogę ...
[#10] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #5

Gdzie dokładnie ten transformator T1 się znajduje. On tylko zasila wyświetlacz VFD. Sprawdzałeś, napięcia na głównym zasilaczu?
[#11] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@janekdrukarz, post #10

T1 znajduje się po lewej stronie płyty, ponad gniazdkiem od MIDI. Na pierwszy rzut oka wygląda jak cewka przetwornicy impulsowej.
Główny zasilacz ma poprawne napięcia.
[#12] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #11

Sprawdź elementy wokół transformatora, być może jest coś jeszcze uszkodzone.
[#13] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@janekdrukarz, post #12

Mam ten schemat. Wszystko sprawne tylko transformator był uszkodzony mechanicznie.
[#14] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #13

Mała aktualizacja.
T1 musi poczekać aż skombinuję trochę drutu DNE0.16, bo nie mam w zapasach.
Postanowiłem uruchomić samą płytę. Niestety martwa. Procesor ma linie /HLT i /RST w stanie wysokim. Jest taktowanie 7MHz ale na szynach danych i adresowej nic się nie dzieje. Termowizja pokazała, że Gary nie żyje. Zimniutki. Z tego co widzę to on ma sporo do gadania w zakresie obsługi magistral. Trzeba będzie zamówić.
[#15] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #14

Mała aktualizacja. Doszedł Gary. Amiga nie działa...
Walnąłem się chyba w liczeniu pinów, bo przy obu Garych sygnał /HLT jest w stanie niskim. Że schematu wnioskuję, że to on wystawia ten sygnał. Niestety nie znalazłem do niego żadnej dokumentacji a ciekawi mnie, jakie warunki muszą być spełnione, żeby stan był wysoki.
Sięgnąłem nawet po jakieś źródło implementacji układu w Verilogu ale twórca wsadu poszedł na łatwiznę i skopiował na to wyjście stan wejścia reset.
[#16] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #15

Odizoluj to wyjscie z Garego i uruchom.
Rozumiem ze sprawdzasz sygnaly sanda logiczna?
[#17] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@Phibrizzo, post #16

Używam oscyloskopu. Odizolowanie tej nóżki nic nie daje, bo Gary steruje układami na magistrali a stanie, w którym jest, brakuje tego sterowania.
[#18] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@mareq, post #17

Skupilbym sie na ukladzie resetu i sprawdzil czy w ogole dziala.
Wiem ze wyswietlacz ci nie dziala z powodu uszkodzonej przetwornicy, ale mozna to zrobic na sluch.
Jesli masz podlaczonmy naped to po wcisnieciu przycisku RESET na panelu powinien zrobic test pozycjonowania lasera.
[#19] Re: CDTV uratowana przed śmietnikiem.

@Bartek2075, post #8

https://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/6133/tf536-vs-cdtv

Wrzuciłem fotki - nie mam etapów budowy ani instrukcji - dobrze, że chociaż te strzeliłem - może się komuś przydadzą
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem