[#1] Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?
Mam taki adapter klawiatury PS/2 Micronika, używałem go w przerobionej pod A1200 obudowie PC. Ma 2 nierozpoznane złącza, które nie były przeze mnie wykorzystywane. Chciałem sprawdzić, do czego służą, ale nigdzie w necie nie znalazłem żadnych śladów (nawet na bigbookofamigahardware.com), a przecież nie była to jednostkowa produkcja.
Na płytce widnieje MicroniK in-t6622 Rev.1.1. Wrzucam foto poniżej i proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki, od jakiego zestawu tower pochodzi i do czego te 2 złącza (białe i czarne). Kupiłem to kiedyś z białą, metalową listwą będącą "pleckami" dla złączy A1200 w tower, tak jakby od Infinitiv Tower lub Infinit II.

[#2] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #1

Interfejs jest z wieży Infinitiv. Do białego złącza podłączało się wewnętrzny zasilacz. To czarne wypadało na wysokości złacza zasilania płyty a1200. Stykało się złączkę, która łączyła to czarne gniazdo z gniazdem zasilania płyty.
[#3] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mareq, post #2

"Do białego złącza podłączało się wewnętrzny zasilacz" - zasilacz czego ?? Klawiatury ??? Drugie gniazdo: "łączyła to czarne gniazdo z gniazdem zasilania płyty" - ale po co? Po co 2 gniazda zasilania interfejsu klawiatury? O co chodzi ?
[#4] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #3

O to chodzi, że jeżeli nie miałeś slotów Zorro to do tego pcb podpinałeś zasilanie z zasilacza AT przez białe gniazdo i dalej szło to przez dedykowany adapter do płyty głównej A1200 przez fabryczne złącze zasilania (adapter wpinało się w to czarne złącze).
[#5] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@-tbn-, post #4

Dzięki za podpowiedź. Brzmi to tak przedziwnie (przekazywanie zasilania przez interfejs klawiatury?), że aż nie do wiary. Ok, to Amiga.
To jeszcze pytanie o te plecki. Od jakiej to obudowy było? Szukałem fotek i nie znalazłem żadnego tropu. W Infinitiv Tower były sporo szersze, u mnie to wyglądało tak:

[#6] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #5

Nie sugeruj się zasilaczem.
Na tym PCB masz zasilanie Amigi i pewnie oddzielnie przez taśmę obsługę klawiatury.
Mam takie samo, leży nie używane. A żeby to był komplet to do tego musisz mieć takie małe coś co odbiera zasilanie z tagi PCB i wprowadza na złącze zasilania Amigi.
[#7] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mwb113, post #6

Czyli, jak rozumiem, wykorzystano PCB adaptera klawiatury w celach kompletnie nie związanych z klawiaturą?
[#8] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #7

Bo to nie jest tylko pcb klawiatury a moduł zbiorczy.Z tego co wiem to był tam problem z tym gniazdem przekazujacym zasilanie na płyte amigi.Ogolnie pomysł z tym modułem fajny przynajmniej według mnie.Jakbys chciał to sprzedac to chetnie odkupie poniewaz mam obudowe infini bez tego.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 22:54:42 przez Markzyg
[#9] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Markzyg, post #8

Ja mam gdzieś zachomikowaną obudowę klawiatury i interfejs do tej obudowy. szeroki uśmiech
[#10] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mareq, post #9

Z przyjemnoscia odkupie. Poprosze o PM z oferta.
[#11] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mareq, post #9

Posiadam obudowe klawiatury jedynie brakuje mi tego modułu zasilania.
[#12] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Mokry, post #10

Mokry za tego bustera to zes mi cene wywalił ... W czechach taniej kupiłem.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 00:10:00 przez Markzyg
[#13] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Markzyg, post #12

To była normalna cena. Ani za niska ani za wysoka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem