[#1] Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?
Mam taki adapter klawiatury PS/2 Micronika, używałem go w przerobionej pod A1200 obudowie PC. Ma 2 nierozpoznane złącza, które nie były przeze mnie wykorzystywane. Chciałem sprawdzić, do czego służą, ale nigdzie w necie nie znalazłem żadnych śladów (nawet na bigbookofamigahardware.com), a przecież nie była to jednostkowa produkcja.
Na płytce widnieje MicroniK in-t6622 Rev.1.1. Wrzucam foto poniżej i proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki, od jakiego zestawu tower pochodzi i do czego te 2 złącza (białe i czarne). Kupiłem to kiedyś z białą, metalową listwą będącą "pleckami" dla złączy A1200 w tower, tak jakby od Infinitiv Tower lub Infinit II.

[#2] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #1

Interfejs jest z wieży Infinitiv. Do białego złącza podłączało się wewnętrzny zasilacz. To czarne wypadało na wysokości złacza zasilania płyty a1200. Stykało się złączkę, która łączyła to czarne gniazdo z gniazdem zasilania płyty.
[#3] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mareq, post #2

"Do białego złącza podłączało się wewnętrzny zasilacz" - zasilacz czego ?? Klawiatury ??? Drugie gniazdo: "łączyła to czarne gniazdo z gniazdem zasilania płyty" - ale po co? Po co 2 gniazda zasilania interfejsu klawiatury? O co chodzi ?
[#4] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #3

O to chodzi, że jeżeli nie miałeś slotów Zorro to do tego pcb podpinałeś zasilanie z zasilacza AT przez białe gniazdo i dalej szło to przez dedykowany adapter do płyty głównej A1200 przez fabryczne złącze zasilania (adapter wpinało się w to czarne złącze).
[#5] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@-tbn-, post #4

Dzięki za podpowiedź. Brzmi to tak przedziwnie (przekazywanie zasilania przez interfejs klawiatury?), że aż nie do wiary. Ok, to Amiga.
To jeszcze pytanie o te plecki. Od jakiej to obudowy było? Szukałem fotek i nie znalazłem żadnego tropu. W Infinitiv Tower były sporo szersze, u mnie to wyglądało tak:

[#6] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #5

Nie sugeruj się zasilaczem.
Na tym PCB masz zasilanie Amigi i pewnie oddzielnie przez taśmę obsługę klawiatury.
Mam takie samo, leży nie używane. A żeby to był komplet to do tego musisz mieć takie małe coś co odbiera zasilanie z tagi PCB i wprowadza na złącze zasilania Amigi.
[#7] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mwb113, post #6

Czyli, jak rozumiem, wykorzystano PCB adaptera klawiatury w celach kompletnie nie związanych z klawiaturą?
[#8] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@erkraft, post #7

Bo to nie jest tylko pcb klawiatury a moduł zbiorczy.Z tego co wiem to był tam problem z tym gniazdem przekazujacym zasilanie na płyte amigi.Ogolnie pomysł z tym modułem fajny przynajmniej według mnie.Jakbys chciał to sprzedac to chetnie odkupie poniewaz mam obudowe infini bez tego.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 22:54:42 przez Markzyg
[#9] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Markzyg, post #8

Ja mam gdzieś zachomikowaną obudowę klawiatury i interfejs do tej obudowy. szeroki uśmiech
[#10] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mareq, post #9

Z przyjemnoscia odkupie. Poprosze o PM z oferta.
[#11] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@mareq, post #9

Posiadam obudowe klawiatury jedynie brakuje mi tego modułu zasilania.
[#12] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Mokry, post #10

Mokry za tego bustera to zes mi cene wywalił ... W czechach taniej kupiłem.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 00:10:00 przez Markzyg
[#13] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Markzyg, post #12

To była normalna cena. Ani za niska ani za wysoka.
1
[#14] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@Markzyg, post #11

Klawiatura od A1200 włożona do obudowy Micronika pasowała również do interfejsu od Elboxu. Ja gdy miałem w latach 90-tych A1200, przełożyłem ją do obudowy od Elboxu Rev. 1. I później kupiłem właśnie obudowę Micronika i podłączyłem całość do adaptera od Elboxu, przez kabelek ze złącza PS/2 na DIN.

I jeszcze jedno. Taką klawiaturę można było również do PC podłączyć i działała, tylko brakowało niektórych klawiszy.
[#15] Re: Adapter klawiatury PS/2 Micronik - zagadka, z jakiej obudowy i do czego gniazda?

@gilban, post #14

Jest tak jak mówisz. We wszystkich moich E/BOX'a używam właśnie klawiatur w obudowach micronik'a.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem