kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Amiga 500+, pierwszy monitor
Cześć,
Zgodnie z tematem. Odkopałem moją Amisię, oddałem do naprawy, ale nawaliłem, bo nie mam na czym jej odpalić. Słyszałem o modelu Samsung Syncmaster 711 MP, ale no trafienie dokładnie takiego modelu na olx czy allegro w tym momencie graniczy z cudem. Chciałbym coś "na start", zanim zaopatrzę się w docelowy tv, żeby chociaż nacieszyć retro. serducho.
Nie ukrywam, że zależałoby mi na czymś "płaskim", bo nie mam za wiele miejsca na kineskop po babci.
Będę turbo wdzięczny za pomoc <3
Tomek
[#2] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@TomaszFromage, post #1

Zainteresuj się BenQ 702a. Obraz naprawdę dobry.
[#3] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@TomaszFromage, post #1

Jako monitor przejściowy może być tani i łatwo dostępny Dell E2214Hb (link). Ma rozdzielczość 1920x1080, więc później można go używać z PC.
[#4] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@TomaszFromage, post #1

Chciałbym coś "na start"

Na początek wystarczy jakikolwiek TV ze złączem Euro. Możliwe, że w okolicy kupisz w cenie poniżej 50zł. Te w proporcjach 16:9 w większości mają ustawienie 4:3 i będziesz miał czarne pasy bo bokach, lub pogodzisz się z rozciągniętym obrazem.
[#5] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@snifferman, post #4

Dell U2412M też daje rade ale do gier ja polecam OLX i kupić 14 CRT, polować na Sony albo tymczasowo jakiś inny aby miał złącze Euro !!
[#6] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@TomaszFromage, post #1

Daleko mieszkasz? Bo możliwe że będę się pozbywał podobnego.
[#7] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@_DiskDoctor_, post #6

Łódź, więc od Rzeszowa kawałek:D

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 17:46:38 przez TomaszFromage
[#8] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@TomaszFromage, post #1

rgb2hdmi i monitor podłączysz jaki chcesz.
[#9] Re: Amiga 500+, pierwszy monitor

@TomcioPaluszek, post #8

Nie będę ukrywał, że nie jestem specjalistą. Parafrazując klasyka - jesli chodzi o sprawy techniczne, to jestem jaroszem.

Napisałem tutaj, bo znajomy, który mi naprawiał amigę podpowiedział, żebym tutaj szukał pomocy, bo na pewno ktoś coś podpowie. Niemniej dziękuję, będę miał to na uwadze i być może kiedyś w przyszłości spróbuję z tego skorzystać. Na ten moment podoba mi się wizja tego, że w razie czego mogę podłączyć amigę pod coś, co jednocześnie może mi służyć jako dodatkowy monitor :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem