kategorie: Programy, Sprzęt
[#1] Router, USB i Amiga
Taka ciekawostka dla ciekawskich.

Jakis czas temu kupilem sobie nowy router WiFi TP-Linka. Router jak router ma te gniazdka co trzeba i anteny.
Ale posiada jeszcze gniazdo USB. Po pewnym czasie od zakupu przypomnialem sobie o nim wiec zaczalem
pytac tu i tam. I okazalo sie ze mozna do niego podlaczyc jakis dysk lub pendrive i miec cos w rodzaju lokalnego serwera.
Mozna tez drukarke ale takowej nie posiadam.

Wiec z ciekawosci wetknalem tam randomowego pena i o dziwo, MOS automagicznie go zobaczyl w urzadzeniu Networks

Ale ze to nie dzial dla MOSa tylko dla Amigi wiec bedzie bardziej o niej.

Zastanawialem sie czy Amiga podlaczona do sieci tez moze go jakos obsluzyc.
Mam zainstalowanego FTPMounta. Tak, wiem, stary z problemami ale dziala i uzywam go prawie na codzien.
Stworzylem odpowiedni katalog, wpisalem adres routera i mozna bylo przystapic do testow.
Pierwsze okno jakie mi sie pokazalo to okno logowania typu login/haslo. Mysle sobie "ale jak to"?
Nie nadawalem zadych praw itp. wiec kliknalem polacz. Ale niestety program nic tylko "zaloguj sie".
Wiec zaczalem kombinowac. Wpisalem login jako "admin", haslo - haslo do routera i enter.
Niestety dostalem komunikat ze logowanie zakonczylo sie niepowodzeniem.
I tu okazalo sie ze jak podalem dokladnie te same dane co wczesniej to za drugim razem "bingo!" polaczylo mnie
Nawet ich nie wpisywalem, bo podane dane zostaly w oknie logowania i wystarczylo dac Login.

Niestety, FTPMount nie pozwala na bezposrednia prace z plikami i proba dostania sie do nich konczy sie GURU.
Nalezy wczesniej je przegrac za pomoca np. File Mastera z tak postawionego FTPa gdzies na dysk a dopiero
pozniej robic z nimi co sie chce.

Mozna z tego kozystac jak chce sie podlaczyc pena do Amigi a nie ma sie w niej zlacza USB

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2025 23:39:16 przez Phibrizzo
[#2] Re: Router, USB i Amiga

@Phibrizzo, post #1

skoro działa z morphosem z networks, to sciągnij smbfs na amigę i też powinno zadziałać
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem