Witam ponownie. Jako że kartę tf1260 odesłałem na gwarancję, to zabrałem się za 500. Kupiłem do niej też już jakiś czas temu tf536, a że z 1mb za dużo to się nie podziała to wziąłem się za dawny odkładane dolutowanie pełnych 2mb na płytę. O razu poszła też wymiana kondensatorów i dolutowany został zegar. Przed przeróbkę to była zwykła 500 z 512kb ram i kickiem 1.3.
Wszystko robiłem według instrukcji https://www.ppa.pl/forum/amiga/36788/ram-2mb-w-amiga-500-plyta-8a-1#m744363
Miałem trudność z wylutowaniem starych kości i niestety uszkodziłem parę puntów lutowniczych. Użyłem kości HY514400AJ-70 i adapterów soj to dip. Za pierwszym razem miałem zielony ekran, poprawiłem kilka ścieżek kabelkami i ekran zrobił się czarny, czasem z przebłyskiem jaśniejszego koloru (kick 3.2). Po założeniu kicka 1.3 widać że amiga próbuje wstać, ale coś jej przeszkadza i się resetuje w kółko.
Wpiąłem więc diagroma i pod putty zajrzałem co tam się dzieje. Wychodzi na to że ram coś tam żyje, ale w ovl test odd i even nie przechodzi. Co poszło nie tak ? Czy coś uszkodziłem ? Może jedna z kości ram jest nie do końca sprawna, a może to coś innego ?
Co ciekawe jak podepną rozszerzenie 512 pod klapkę odd czasami przechodzi jako ok, ale po modzie występuje oczywiście konflikt adresów i nie można go użyć. Pod kickiem dostaję wtedy zielony ekran.
sprawdź wszystkie ścieżki czy są przejścia. Mogłeś uszkodzić przelotki więc trzeba sprawdzić czy jest przejście góra-dół.
tutaj masz schemat PCB
Sprawdź czy nie masz zwarć między nóżkami pamięci. W SOJ czasem zwarcie jest pod kością i go nie widać. Musisz zmierzyć czy nie ma przejść między nóżkami 1-2,2-3,3-4 itd.
Dodaj fotki jak to polutowałeś i zdjęcia płyty od spodu.
.
Ścieżki sprawdzałem, zwarć nie ma. Wcześniej jak miałem coś niedolutowane to był zielony ekran. Tak to wygląda, wiem trochę kaszana wyszła od spodu, ale przejścia są.
Sprawdź wszystko od początku, a jak nic nie znajdziesz, to może ktoś się podejmie zjedzenia tego makaronu?
Trochę masz izolację poprzypalaną na tych drucikach.
Do wylutu starych kości techniki dentystycznej ekstrakcji są mocno niezalecane.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.