[#15]
Re: Amiga 500 rev8a 2mb soj mod, coś poszło nie tak.
@bfgmatik,
post #8
Nie jestem totalnym amatorem, jednak tu mnie Amiga zaskoczyła, jak łatwo powychodziły co niektóre tulejki, a wcale nie używałem siły. Jakiś czas temu wymieniałem ram w c64 (nowsza płyta tylko 2 kości, ale jednak) i nie było żadnych problemów. No trudno, będą kabelki pod spodem. Po skręceniu amigi nie będzie tego widać. Będę musiał z tym żyć

.
Po paru dniach łamania sobie głowy, w końcu znalazłem złośliwego chochlika. Zdążyłem wylutować już cały ram i rzeczywiście nic się nie zmieniło, jednak wypowiedź
bfgmatika mnie trochę naprowadziła. Nie dziwota że w diagromie wywalało same jedynki jak odlutowałem bypass z diód a zworka jp3 też była rozlutowana, tym to sposobem, pozbawiłem amigi sygnału RAS. A prawdziwa przyczyna problemów była prozaiczna. Jak zacząłem łatać uszkodzone ścieżki, nie zauważyłem że sygnał CAS dla kości U19,23,18,22 idzie oddzielnie od U17,21,16,20. Tu miałem wszędzie przejście, a więc o 1 kabelek za daleko. Po jego usunięciu i zlutowaniu wszystkiego jak było Amiga ruszyła i jest upragnione 2 mb chip
Mam jeszcze jeden mały problem z zegarem, więc napiszę tutaj. Zegar jest wykrywany, jednak stoi w miejscu i nie rusza, nie mogę zresetować daty, próba ustawienia nic nie zmienia, stoi tak jak na zdjęciu poniżej. Jak zmierzyłem, przez diodę jest spadek napięciu o 0,5v. Jak podam na nóżkę 18 zegara pełne 5v, to ten rusza, mogę zresetować/ustawić i zapisać datę. Czy to normalne ? Czy wymiana diody na bat85 rozwiąże problem ? (użyłem 1n4148).

Sugerowałem się tym rozwiązaniem żeby układ nie ładował baterii. https://www.ppa.pl/forum/amiga/47406/amiga-500-plus-wymiana-baterii#m831919