kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 - podłączenie internetu i PPM
Witam. Stałem się szczęśliwym posiadaczem A1200 z pistorm32 lite 2gb (bez wifi). Szukam opcji jak to podłączyć do internetu. czemu? Bo chcę :)
Najbardziej rozsądną opcją wydaje mi się 16 bitowa karta sieciowa PCMCIA. Ciężko znaleźć ale te 3comy gdzieś po świecie jeszcze latają.
A może inne rozwiązanie?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 09:30:19 przez XRX
[#2] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #1

A dlaczego nie masz wifi w RPI?
2
[#3] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Splavinho, post #2

Nie mam pojęcia :) tak mnie poinformował sprzedający. Patrzyłem do środka i jest Pistorm32lite i ma 2 gb pamięci bo widziałem po uruchomieniu systemu. Ma z tyłu wyjście ethernet obok hdmi ale jak gdzieś czytałem to bajka przyszłości :)
[#4] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #3

Myślę, że masz tam wifi:) Jaki masz system postawiony pod pistorma?
[#5] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #3

HDMI to nie bajka przyszłości. Rozumiem, że kupiłeś używkę, bo raczej obecnie sprzedawane Raspberry mają wifi. W zasadzie to nawet nie jestem pewien czy port Ethernet nie działa, bo nie sprawdzałem. EMU68 masz jakieś świeże? Na ekranie startowym w rogu masz podaną wersję.
Ten ekran jest widoczny tylko po HDMI.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 13:59:19 przez mareq
[#6] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Splavinho, post #4

Zadajesz trudne pytania :D Sprawdzę to wifi jak wyczytam jak :) System hmm Coffeine OS takie coś mam. Kick 3.2
[#7] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mareq, post #5

Jakie masz PI?
2gb Fastu to chyba Rpi4 bo np. rpi3A+ ma 360mb
Chyba że 2gb to karta microSD
[#8] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mareq, post #5

Chwilowo nie mam odpalonej więc sprawdzę jakie emu. Hdmi to oczywiście działa o bajce przyszłości mówiłem o porcie ethernet i usb. Kabel podepnę sam jestem ciekaw.
[#9] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mwb113, post #7

jest pistorm32lite z cm4 tyle wiem. System pokazuje mi u góry, że te 2 gb fastu jest. Malina jakaś jest ale nie wiem jaka chyba 4?
[#10] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #8

Normalnie instalujesz wi-fi i masz neta
[#11] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #6

Ok, no to jeśli nie masz RPI bez wifi (co byłoby dziwne, ale faktycznie niektóre starsze modele tak miały), to w Caffeine jest zakładka network. Tam jest zakładka do wpisania nazwy sieci wifi i hasła, a potem tylko klikasz "online" też w tej zakładce network i masz połączenie:)

Spróbuj tak, a jeśli faktycznie masz bez wifi, to rozważyłbym jednak zmianę RPI:)

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 14:12:08 przez Splavinho
[#12] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #9

Skoro jest cm4 to znaczy, że masz Raspberry 4 i wifi masz na bank.
1
[#13] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Splavinho, post #11

Próbowałem. Wyjeżdża majami szuka ale nie znajduje. W@ięc chyba mam wersję bez wifi tak jak mówił sprzedający a facet się zna. Mam CaffeineOS_Storm_926, Raspberry Pi Compute Module 4 rev 1.1 Kick 45,57 Workbench 45.3
[#14] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mareq, post #12

💡 CM4 występuje w 32 wariantach różniących się pamięcią RAM, pamięcią eMMC i właśnie obecnością lub brakiem radia bezprzewodowego (Wi-Fi/Bluetooth)
[#15] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #13

Aby działało wifi, musisz najpierw odpalić programik zarządzający hasłami do wifi, WirelessManager się to bodajże nazywało. Dopiero gdy on znajdzie sieć do której ma hasło (kilka sekund), to aktywujesz stos TCP/IP.
[#16] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #1

Do pistorm32 lite z CM4 jest już sterownik dla Ethernetu. Linka z pamięci Ci nie podam ale było już o tym tu na forum, spróbuj poszukać.
[#17] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@dolek, post #16

Ciekawe co piszesz sprawdzę.
[#18] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #17

A może macie pomysłyna rozwiązanie niedziałającego przycisku (prawego) myszy? Siedzę nad tym kupę czau i niewiele wymyśliłem.
Amiga 1200 kick 3.2 pistorm 32lite caffeine OS Storm 926.
Nie działa PPM w myszy usb. próbowałem kilku myszy i jest to samo. Przy przeładowaniu systemu i trzymaniu LPM i PPM wyjeżdża menu więc myszy technicznie ok
W samym caff trzymanie Ralt i R Amiga powoduje pokazanie menu na górze jeśli to ważne.
Macie jakieś pomysły :)
[#19] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #18

Odpal diag rom z dyskietki i sprawdź czy tam w teście myszki przycisk działa, jak zadziała to zawęzisz poszukiwania do samego os
[#20] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #18

A jak uruchomić system bez s-s (opcja w earlymenu) to PPM działa ?
[#21] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #18

Miałem dokładnie takie same objawy. Problem polega na tym, że większość adapterów myszy na USB nie symuluje idealnie fizycznego przycisku przekaźnikiem, tylko robi to elektronicznie. Daje tam pewną małą rezystancję, która w połączeniu z dzielnikiem rezystorowym zastosowanym w niektórych wersjach płyty A1200 na wejściu Pauli, jest interpretowane nadal jako "1" a nie "0", które jest naciśnięciem przycisku.
Rozwiązaniem jest zwarcie odpowiednich rezystorów na płycie albo zastosowanie innego adaptera USB, który potrafi symulować przycisk od myszy mniejszą rezystancją. Ja u siebie zwarłem te rezystory i pomogło.
Tutaj jest opis razem ze zdjęciami.
1
[#22] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Norbert, post #20

Bez ss wyjeżdża okno amiga dos. Klikanie PPM nic nie daje ale zauważyłem, że jak klepnę prawy alt i prawa A to górna belka robi się biała. Mysz jest przez przejściówkę ps2, inne myszy były bezprzewodowe przez TomX
[#23] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@valdi74, post #21

Opis wygląda na dość skomlikowany. Które rezystory zwarłeś? Można to wykonać zwykłą lutownicą? A co do przejściówek - znasz taką, która wspomaga mychę?
[#24] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #23

Ja u siebie zwarłem tylko rezystory E353R i E354R, czyli "naprawiłem" prawy i środkowy przycisk w porcie myszy. Do drugiego portu na razie nie zamierzam emulowanej myszy wkładać.
Opis jest może lekko skomplikowany ale wnioski proste - zewrzeć kilka rezystorów Autor zaleca to zrobić porządnie i zastąpić je przez SMD 1206 ale mnie się nie chciało aż tak kombinować.
Pewnie się da to zrobić kolbową lutownicą ale trzeba mieć trochę doświadczenia. Ja to robiłem stacją KSGER T12 z duszą na ramieniu, bo nie mam wprawy w lutowaniu takich maluchów a płyta sentymentalnie cenna
Próbowałem zguglać przejściówkę, która poprawnie działa z prawym przyciskiem w takim przypadku ale nic pewnego nie znalazłem a nie chciałem kupować paru i zwracać. Zwłaszcza, że jedną miałem już kupioną.
[#25] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@valdi74, post #24

No ja mam zwykłą lutownicę transformatorową :( Doświadczenie jakieś jest ale brak sprzętu i umiejętności. Ale chciałbym wiedziec - jak dokładnie zwarłeś te rezystory. Połączyłeś je?Wylutowałeś i druten?
Przejściówki mam jakś zwykła na ps2 oraz TomX. Kupiłem dziś na łebaju Moustera. Wyczerpałem wiele opcji :D
[#26] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #25

Ja też prawie wpadłem w szał kupowania przejściówek ale na szczęście opanowałem się i zrobiłem z tego magisterkę w sieci i skontaktowałem się też z producentem mojego adaptera (Archi-TECH), który potwierdził moje ustalenia.
Ponieważ nie chciałem ruszać oryginalnych rezystorów, wlutowałem drut. Tak to u mnie wygląda:

Wiem, że mało profesjonalnie ale działa

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 15:38:57 przez valdi74
[#27] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@valdi74, post #26

Nic nie widze kolego

Dobra widze :)

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 15:39:28 przez XRX
[#28] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@valdi74, post #26

Czyli zwieramy 353 i 354 reszty nie ruszamy. Oba to 68R. I długo już tak ci pracuje?
[#29] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #28

Dwa miesiące.
1
[#30] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #28

Chodząc po deszczu można zmoczyć buty..

Polecam adapter MouSter, imo najlepsza rzecz do tych spraw; działa perfekcyjnie z Pistorm'em, a sposób programowania to błysk geniuszu (prosty skrypt, który adapter generuje po wsadzeniu nośnika z partycją fat).

Miałem raz kaprys przetestowania TomX, czy jakoś tak. Kupiony nowy na Allegro w okolicach 100 zł. Całkiem niedawno. Dla mnie bezwartościowy i nieergonomiczny. Objawy: niedziałający RMB. Do kosza nie wyrzuciłem, bo może C64 to łyknie, ale generalnie zawód. Poza Tobą już w kilku miejscach czytałem że RMB ludziom nie działa. Wyrywkowo, zależy pewnie od rewizji Amigi.

Co do Twoich wcześniejszych wywodów; CM4 - Compute Module 4 - model RPi oparty na RPi4. Tak, może nie mieć WiFi. RJ45 działa od jakiegoś czasu na sterowniku gnet. Bardzo Ci polecam Discorda #Pistorm, gdzie masz aktualizowaną wiedzę i totalnie wszystkie tutoriale + pomoc online wielu osób.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 17:15:29 przez crimart
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem