kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 - podłączenie internetu
Witam. Stałem się szczęśliwym posiadaczem A1200 z pistorm32 lite 2gb (bez wifi). Szukam opcji jak to podłączyć do internetu. czemu? Bo chcę :)
Najbardziej rozsądną opcją wydaje mi się 16 bitowa karta sieciowa PCMCIA. Ciężko znaleźć ale te 3comy gdzieś po świecie jeszcze latają.
A może inne rozwiązanie?
[#2] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #1

A dlaczego nie masz wifi w RPI?
1
[#3] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Splavinho, post #2

Nie mam pojęcia :) tak mnie poinformował sprzedający. Patrzyłem do środka i jest Pistorm32lite i ma 2 gb pamięci bo widziałem po uruchomieniu systemu. Ma z tyłu wyjście ethernet obok hdmi ale jak gdzieś czytałem to bajka przyszłości :)
[#4] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #3

Myślę, że masz tam wifi:) Jaki masz system postawiony pod pistorma?
[#5] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #3

HDMI to nie bajka przyszłości. Rozumiem, że kupiłeś używkę, bo raczej obecnie sprzedawane Raspberry mają wifi. W zasadzie to nawet nie jestem pewien czy port Ethernet nie działa, bo nie sprawdzałem. EMU68 masz jakieś świeże? Na ekranie startowym w rogu masz podaną wersję.
Ten ekran jest widoczny tylko po HDMI.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 13:59:19 przez mareq
[#6] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Splavinho, post #4

Zadajesz trudne pytania :D Sprawdzę to wifi jak wyczytam jak :) System hmm Coffeine OS takie coś mam. Kick 3.2
[#7] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mareq, post #5

Jakie masz PI?
2gb Fastu to chyba Rpi4 bo np. rpi3A+ ma 360mb
Chyba że 2gb to karta microSD
[#8] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mareq, post #5

Chwilowo nie mam odpalonej więc sprawdzę jakie emu. Hdmi to oczywiście działa o bajce przyszłości mówiłem o porcie ethernet i usb. Kabel podepnę sam jestem ciekaw.
[#9] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mwb113, post #7

jest pistorm32lite z cm4 tyle wiem. System pokazuje mi u góry, że te 2 gb fastu jest. Malina jakaś jest ale nie wiem jaka chyba 4?
[#10] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #8

Normalnie instalujesz wi-fi i masz neta
[#11] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #6

Ok, no to jeśli nie masz RPI bez wifi (co byłoby dziwne, ale faktycznie niektóre starsze modele tak miały), to w Caffeine jest zakładka network. Tam jest zakładka do wpisania nazwy sieci wifi i hasła, a potem tylko klikasz "online" też w tej zakładce network i masz połączenie:)

Spróbuj tak, a jeśli faktycznie masz bez wifi, to rozważyłbym jednak zmianę RPI:)

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 14:12:08 przez Splavinho
[#12] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@XRX, post #9

Skoro jest cm4 to znaczy, że masz Raspberry 4 i wifi masz na bank.
1
[#13] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@Splavinho, post #11

Próbowałem. Wyjeżdża majami szuka ale nie znajduje. W@ięc chyba mam wersję bez wifi tak jak mówił sprzedający a facet się zna. Mam CaffeineOS_Storm_926, Raspberry Pi Compute Module 4 rev 1.1 Kick 45,57 Workbench 45.3
[#14] Re: Amiga 1200 - podłączenie internetu

@mareq, post #12

💡 CM4 występuje w 32 wariantach różniących się pamięcią RAM, pamięcią eMMC i właśnie obecnością lub brakiem radia bezprzewodowego (Wi-Fi/Bluetooth)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem