[#1] pytanie o FileMastera
Witam.
Mam pewien problem.
Mianowicie moj konfig to a1200+mediator+virge 4mb+os3.1+blizzard IV i jak odpalam FM w wersji 1.2 to amiga zalicza zwieche.

Czy file master musi dzialac tylko na AGA i nie bedzie dzialal na Virge?

I to samo pytanie dotyczy innych programow na mam AmiLaba i jak go odpale to ami zalicza zwieche.

A moze jest jakis fajny menager plkow na ami zeby mi dzialal w tym konfigu?

Czy nie da sie normalnie korzystać z tych starych programów na Medku i Virge?

Chcialem miec konfort pracy w amigoskich programach a tu taka lipa?

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 04.05.08 15:29

Ostatnia modyfikacja: 04.05.08 15:30

Ostatnia modyfikacja: 04.05.08 15:30
[#2] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #1

Mozliwosci masz kilka. Po pierwsze musisz odpowiednio skonfigurowac program. Nie uzywalem FileMastera od czasow mojej A500 (czyli z 10 lat) wiec nie pamietam, czy mozna ustawic jakis ekran dla FileMastera. Ogolnie to polecam DirectoryOpusa. Co do AmiLab - tak jak wyzej - jezeli mozna ustawic tryb dla programu z karty graficznej to nie bedziesz mial problemu. Co do starszych aplikacji to czesc sie da wypromowac dzieki programowi typu ModePro. Majac mediatora mozna programy odpalane na AGA przepuscic przez karte telewizyjna i "pokazac" na ekranie workbencha - portalowy kolega Phibrizzo napisal do tego programik. Tak wiec szukaj a znajdziesz... :P powodzenia! OK

EDIT:
Sprawdz jeszcze ostatnie wersje Filemastera - ktos sie wziol za ten kultowy program, wiec autor moze poprawil jego funkcjonalnosc... .

Ostatnia modyfikacja: 04.05.08 15:44
[#3] Re: pytanie o FileMastera

@Lokaty, post #2

No spoko, dzieki za odp.

Zaraz sprawdze directoryOpusa.

Ale jeszcze pytanko , A jak mam sprawdzic w jakim trybie moze chodzic np amilab? metoda prob i bledow?

W instrukcji od amilaba pisze tylko ze mozna z powodzeniem odpalic program w trybie VGA.

Jak ja mam to sprawdzic?

Pozdrawiam.

[#4] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #3

Nie wiem (nie pamietam) jak sprawa sie ma w ustawieniach (preferencjach) programu, ale sprobuj takowe znalezc i poszukac w nich mozliwosci zmiany rozdzielczosci ekranu. Jezeli program jest napisany zgodnie z systemem to powinienes miec do wyboru rowniez rozdzielczosci z virgea - prawdopodobnie bedziesz musial wybrac tryb 8bit (rozdzielczosc raczej dowolna). Skoro w instrukcji pisze, ze mozna - to mozna... ;)

[#5] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #1

FileMastera i Directory Opusa możesz skonfigurować tak by uruchamiały się w oknie (na blacie WB) a nie na własnym ekranie. Znacznie szybciej się uruchamiają na karcie graficznej.

Co do AmiLaba to w katalogu programu znajduje się plik tekstowy o nazwie amilab.prefs - otwierasz go edytorem tekstu i zmieniasz to co trzeba.

Ostatnia modyfikacja: 04.05.08 16:49
[#6] Re: pytanie o FileMastera

@APC74, post #5

Aaaa to juz sprawdzam.

I tak gwoli jasnosci to odkrylem ze ami mi sie wcale nie zawiesza tylko zamraża ekran na lcd a wyswietla na tv, przełącza sie na AGA.

Sprawdzam ten config.

[#7] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #6

Niestety ale ten config jest pusty.

O co chodzi?

hmm

[#8] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #7

Jaki konfig?
Masz na mysli z AmiLab? Jezeli sie nie daje odpalic to skorzystaj z ModePro z Aminetu.

[#9] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #7

U mnie wygląda tak:
--------------------------------
MODEID=0x00029004
SCRX=640
SCRY=512
DEPTH=3
PALETTE=0x07AA,0x0000,0x0FFF,0x09EE,0x0C05,0x0ACD,0x077E,0x00D0,0x0000,0x0000,0x0000,0x0000,0x0000,0x0000,0x0000,0x0000
PENS=0,1,1,2,1,7,6,5,4,4,5,1,0,-1,0,0
PROGPENS=0,1,2,3,3,5,6,0,1,2,2,2,2,2,2,-1
BOARDSX=170
BOARDSY=90
HELPFILES="help"
ELEMBANK=""
TEXTFONT="topaz.font",8
TITLEFONT="topaz.font",8
MENUFONT="topaz.font",8
BOARDFONT="topaz.font"
HELPFONT="topaz.font",8
STARTMODS="basic.ext","probe.ext","logic.ext"
--------------------------------

Musisz dopasować prefsy w 4 pierwszych wierszach do Twojej konfiguracji.
[#10] Re: pytanie o FileMastera

@Lokaty, post #8

Ups... chyba nie doczytalem... ;)

[#11] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #1

filemaster chowa sie przy opusie!
chyba na plytce z systemem 3.9 byl tez godny uwagi filemanager ale nie pamietam tytulu

[#12] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #1

1.2 to jakis zabytek, ja uzywam 3.0, ostatnie to 3.1 / FM2000.

[#13] Re: pytanie o FileMastera

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Aha to musze sprawdzic innym programem ten config z amilaba.

Zaraz pocwicze go to zobaczymy.

Pozdro

[#14] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #13

Amilab działa na karcie graficznej, ale w taki sposób że nie da sie go używać.

[#15] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #1

> jak odpalam FM w wersji 1.2 to amiga zalicza zwieche.
I niestety tak jest aż do wersji 2.2 z 1992
U mnie, na 030 całkiem sprawnie działa wersja 3.0 beta 2.3 z 1995 i nie zamieniłbym go na żaden inny.

[#16] Re: pytanie o FileMastera

@owner1, post #1

mam pytanie o FileMaster 3.0 Beta 2.1, używam go w AmigaSYS3, czy miał ktoś problemy z SFS? 1 partycja ~25 GB ma ten filesystem, kiedy kopuje na nią, to dostaje informacje od FM, że jest za mało miejsca, a jak chce coś usunąć, to że plik jest w użyciu (nie wszystkie), jak zignoruje, to się kopiuje. W oknach WB nie ma takiego problemu

[#17] Re: pytanie o FileMastera

@Bagheera, post #16

Mam dokładnie tak samo z tym, że zarówno na FM jak i DOpusie4.12. Możliwe, że te filemanagery mają za mało pojemne liczniki wolnego miejsca i taki obszar je "przekręca", i stąd te głupie komunikaty.
[#18] Re: pytanie o FileMastera

@Bagheera, post #16

mam teraz jedna partycje 60GB w SFS1 i z kasowaniem nie ma problemu na 3.0 b21, jak wyskakuje napis o braku miejsca to daje ignore i po sprawie. do bardzo duzych plikow, lub plikow z dlugimi nazwami i kopiowania uzywam filera.

[#19] Re: pytanie o FileMastera

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Potwierdzam, Filer daje radę. W Filemasterze źle coś liczy, mam wersję 3.0beta2.0 i głupoty wyskakują. Wolę Filemastera z czystego przyzwyczajenia, ale Filer jess podobny. Jeśli kopiuję coś większego, to używam właśnie Filer'a, który ma też inną zaletę widoczną na partycjach SFS a niedziałającą poprawnie na Filemasterze (mówię o Filemasterze w wersji, którą posiadam, może zostało to poprawione w nowszej) -> mianowicie Filemaster ucina nazwy plików do 32 znaków, przez co nie można ich skopiować, Filer radzi sobie z tym doskonale.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem