kategoria: A2000/A3000
[#1] A2000, który pistorm?
Jestem w trakcie budowy A2000EATX. Docelowo będzie w niej Pistorm. Do wyboru są 2 opcje:
- montowany w miejsce procesora 68k
- w formie karty do slotu CPU.
Ta druga opcja bardziej mi się podoba ale mam pytanie, czy ta wersja jest tak samo rozwijana jak ta pierwsza. Z tego co widzę po fotkach to ta druga wersja ma FPGA od Altery. Coś mi się wydaje, że Pistorm32 lite do A1200 też miał na początku Alterę a później chip został zmieniony, stąd te obawy czy Pistorm 2k nie jest jakiś zacofany.
[#2] Re: A2000, który pistorm?

@mareq, post #1

Kiedy bedzie zaimplementowane AGA w pistormie
[#3] Re: A2000, który pistorm?

@mareq, post #1

Kup a 500 i daj tam pistorma .
Taniej a efekt ten sam.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2025 11:35:30 przez Dorian3d
1
[#4] Re: A2000, który pistorm?

@Dorian3d, post #3

Kup a 500 i daj tam pistorma .
Taniej a efekt ten sam.

Nie o to tu chodzi. A2000EATX już prawie na ukończeniu. Mam już A1200, A600 i CD32.
[#5] Re: A2000, który pistorm?

@Dorian3d, post #3

Dokladnie , sam tak zrobilem
[#6] Re: A2000, który pistorm?

@mareq, post #1

czy ta wersja jest tak samo rozwijana jak ta pierwsza. Z tego co widzę po fotkach to ta druga wersja ma FPGA od Altery

Nie mam A2000 i nie śledzę wątku na Discordzie, ale wydaję mi się (choć mogę się mylić) że jest to zwykły PiStorm Classic, taki sam jak do A500 tyle że dostosowany do slotu CPU w A2000. Znajoma Paulina zdaje się miała klasycznego PiStorma w A2000, którego ja męczyłem w A500. Chulał, dopóki się nie zje%$&.

Coś mi się wydaje, że Pistorm32 lite do A1200 też miał na początku Alterę a później chip został zmieniony, stąd te obawy czy Pistorm 2k nie jest jakiś zacofany.

Prawdopodobnie chodzi Ci o wersję PiStorm 32 (nie Lite), która miała FPGA w BGA. Nie produkowana, dokumentacja nie została upubliczniona.

Problematyczny może być PiStormX, tańsza wersja PiStorma. Projekt jest w fazie beta od jakiegoś czasu i nie jest chyba rozwijany. Myślałem że istnieje tylko do 16- bitowych Amy (A500, 600, 1000 i 2000), ale dziś wypatrzyłem fotkę wersji do A1200.

[#7] Re: A2000, który pistorm?

@waldiamiga, post #6

---

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2025 00:05:53 przez bobycob
[#8] Re: A2000, który pistorm?

@Szopinski78, post #2

Nigdy? Nie ten sprzęt, nie ta idea. Myli kolega z kartami Vampire, które emulują Amigę w całości, korzystając z niej jedynie, jako z zasilacza, klawiatury i portów in/out. W obszarze karty emuluje się tam i chipset i cpu. Ta emulacja jest tam zresztą bardzo dobra i znacznie rozszerza możliwości chipsetu ECS/AGA.

Pistorm natomiast, to karta turbo emulująca wyłącznie procesor i posiadająca dodatki typu rtg, net z wifi, kontroler ATA i szybką pamięć fast. Wszystkie custom chipy Amigi działają normalnie. Idąc tropem praktycznym, to taki "Warp", tylko zamiast real 060 100MHz jest emulowany 040 o prędkości odpowiadającej kilkuset Mhz. Karta realizuje to ekstremalnie nisko-poziomowo, co pogłębia wrażenie korzystania ze "zwyklej" turbiny. Ami po włączeniu zgłasza się po sekundzie, widząc w systemie 040 z fpu i toną fastu. Po użyciu sterowników można uzyskać dostęp do rtg, czy karty sieciowej. Ale chipset jest fizyczny, więc będzie to OCS/ECS w A2000. Tym samym zgodność z chipsetem Amigi jest 100%, a zasada "No chipset No Amiga" nie jest złamana :) To w ogóle super kreatywny patent wykorzystania micro komputera RPi w roli procesora 68k, którym wszyscy chcą się bawić, ale któremu pomału brakuje mocy.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2025 01:42:56 przez crimart
[#9] Re: A2000, który pistorm?

@Szopinski78, post #2

Odp: nigdy. PiStorm emuluje **tylko** CPU, nie emuluje chipsetu amigi i emulowac nie bedzie.
[#10] Re: A2000, który pistorm?

@Szopinski78, post #2

Nie będzie AGA, ale trwaja pracę że Pistorm (EmuPPC?) emulował procesor PowerPC.
[#11] Re: A2000, który pistorm?

@Norbert, post #10

Na pewno jest wątek ogólny poświęcony Pistormiwi. Tu chciałem pogadać o wersji dla A2000.
Zamówiłem ostatecznie wersję do slotu CPU. Wydaje mi się, że mechanicznie jest to lepsze rozwiązanie niż kanapki ładowane w podstawkę. Tym bardziej, że do CPU mam podstawkę precyzyjną a ona nie trzyma układu tak mocno jak tradycyjna.
2
[#12] Re: A2000, który pistorm?

@mareq, post #11

Też bym tak zrobił; idea slotu CPU wszak temu służy :)
1
[#13] Re: A2000, który pistorm?

@mareq, post #11

Ale EMU68 i EMUPPC to jest programy działające na RPI w Pistormie, także i w A2000
[#14] Re: A2000, który pistorm?

@Norbert, post #13

To ja wiem ale do a2000 można założyć 2 wersję pistorma i tylko nad tym się zastanawiałem, którą wybrać. EmuPOC chyba jeszcze nie ma.
[#15] Re: A2000, który pistorm?

@mareq, post #11

Wydaje mi się, że mechanicznie jest to lepsze rozwiązanie niż kanapki ładowane w podstawkę. Tym bardziej, że do CPU mam podstawkę precyzyjną a ona nie trzyma układu tak mocno jak tradycyjna.

No właśnie chyba będzie lepsze. U mnie, w A500 mam z tym problem, bo tak: Do socketu CPU na mobo mam zarzucony kątowy riser, na riserze leży PiStorm, na PiStormie ofkoz RPi3A+. Całość działa, ale zdarza się że coś, gdzieś nie łączy, dlatego A500 nie jest skręcona, więc podnoszę obudowę, dociskam całość do socketu i działa. Posiłkowałem się trytytkami, ale nie za wiele to dało. RPi3A+ właściwie styka się z górą klawiatury.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2025 19:20:41 przez waldiamiga
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem