[#1] Amiga i linux poezja czy herezje
witam .
po ostatnich moich bojach z nowa dziewczyna (amiga 1200) moge sie juz pochwalic tym ze upchnelem 3.5 calowy dysk 1.2gb do wnetrza mojego malenstwa oraz karte rozszerzenia ram o 8mb . zainstalowalem system ..i co ? i chce linuxa !! :) a tak powaznie to czy jest mozliwosc na mojej amidze postawienia systemu operacyjnego linux (lub czegos w ten desen;> ) i kolejne pytanie - chce wypuscic kabelek IDE na zewnatrz amisi przez dziurke przy gniezdzie "pcimcia" i podpiac zewnetrznie cd roma ( wsadzonego w zewnetrzna obudowe od scsi z wlasnym zasilaniem-cd oczywiscie IDE a obudowa raczej jako zasilacz tylko wykozystana )
czy to ma sens ? czy mysle bez sensu ?
a i powiem wam jeszcze ze zakochalem sie bez reszty ...moja slodka Amisia jest cudowna a szczegolnie DUNE 2 z hdd a nie z dyskietek ;>
pozdrawiam
Pawel "Zajac.poziomka" Dziarski
[#2] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@zajac.poziomka, post #1

Linuksa nie postawisz bez karty turbo. Kabelek możesz wyciągnąć, ale zasilanie tego CDROMu, to już pociągnij z innego źródła niż zasilacz amigowy, bo nie uciągnie.
[#3] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@zajac.poziomka, post #1

Dodam,że do linuxa potrzebny jest koprocek.
W sumie co po odrazu linux? Workbech tez jest fajny :).
Kabel IDE możesz wyprowadzić byle jaka drogą, chociaz polecam przełożenie wszystkiego do wierzy.
Uniknie sie plontaniny kabli i kombinowania by obydwa zasilacze naraz włączyć.
[#4] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@DjThunder, post #3

koprocek pingwin potrafi zaemulowac. gorzej jak nie ma mmu.
[#5] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@zajac.poziomka, post #1

Linux na Amidze wymaga procka z MMU więc sprowadza się to do posiadania karty z MC68030 ( ale nie MC68ec030 tam jest MMU obcięte). Tylko po co linux Workbench wystarczy :)
[#6] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@Jacek Rzeuski, post #2

Jacek Rzeuski napisał(a):

> ... Kabelek możesz
> wyciągnąć, ale zasilanie tego CDROMu, to już pociągnij z innego
> źródła niż zasilacz amigowy, bo nie uciągnie.

Niekoniecznie. Ja przez kilka lat jechałem na amigowym zasilaczu
a miałem podłączone do kompa: turbo MTec 68030/28 + 8MB RAM + HDD Conner 540 + CDROM Mitsumi 4x ... Wiec nie wszystko jeszcze stracone :)
[#7] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@Olo, post #5

choćby po to, żeby na Allegro.pl bez krzaków sić zalogować :D... poza tym jak ktoś chce linuxa na amidze, to powinno mu sie bić brawo za ambitne podejście do rzeczy, a nie zniechćcać, obawiam sić, że workbench (choć fajny), nie wystarczy niestety...
[#8] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@Borys, post #7

dziekuje za brawa na stojaco ;)
a tak serio po co ? jak to po co wybieram najlepszy system operacyjny ? bo jest dobry ? darmowy ? stabilny ? jest duzo oprogramowania ? bo jestem ciekaw jak to bedzie dzialac? bo poprostu lubie experymentowac;)
pozatym fajnie jest siedzac z kumplami przy browarku gadajac o komputerach nagle powiedziec ..a wiecie na mojej amidze linux smiga az milo w polaczeniu z internetem ..
i zapada taka krepujaca cisza bo wszyscy pamietaja amige jako zabawke do gierek z duza iloscia dyskietek
pozdrawiam
zajac.poziomka ;)
[#9] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@zajac.poziomka, post #8

zajac.poziomka napisał(a):

> o komputerach nagle powiedziec ..a wiecie na mojej amidze linux
> smiga az milo w polaczeniu z internetem ..
> i zapada taka krepujaca cisza bo wszyscy

... wiedza ze to nieprawda a nie chca cie urazic :)
[#10] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@zajac.poziomka, post #8

Na moim dawnym 030/42 z 882fpu i 32mb. fastu dzialal przyzwoicie,nawet X skonfigurowalem, ale tam juz porazka(aga)..co do uzywania programow..w sumie odradzam,odpowiedniki po WB dzialaja leeepiieejjj....chyba, ze dla checy..kernala tez sobie mozesz skompilowac,ale za 030/42 to takze trrwaaa...potem mialem 040 i 060,ale juz nie sprawdzalem(choc na 060 z gfx to juz podobno bardzo ladnie
[#11] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@Rafael/ARMO, post #6

Ja bym tutaj jednak poparł Jacka.
Wprawdzie sprzęt będzie chodził, ale nie wiadomo do kiedy.
Zawsze może mu się znudzić.
(zaśniedziałe końcówki złączek)
Mówię, bo tak kiedyś miałem.
[#12] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@DjThunder, post #3

Piorunek: koproch by się przydał, ale zapomniałeś jeszcze o MMU.

:)

a to mi wygląda na min. 030.
[#13] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@v., post #4

A nie mówiłem?

))
[#14] Re: Amiga i linux poezja czy herezje

@Seeker, post #13

tak. 10 dni pozniej. lol.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem