kategoria: A1200
[#61] Re: Ile jest warty 68060 rev.1

@KM_Ender, post #58

Teoretycznie na żywotność wpływa. Praktycznie - nie wiadomo jak to zmierzyć. Nie słyszałem żeby komuś 060 padła, podkręcana czy nie. Ważne żeby miała dostateczne chłodzenie.

Motorola (jak i inni producenci procesorów) testowała swoje procesory i oznaczała ich prędkości A) zgodnie z ich możliwościami (po testach) oraz B) zgodnie z zamówieniem, zapotrzebowaniem na rynku. Maksymalne taktowanie procesora nie zależy od napisu na obudowie, a od konkretnego krzemu w środku, a ściślej - od tego, w jakim procesie produkcyjnym został on wytworzony. Im mniejszy "node", tym lepsze wyniki. Node oznaczony jest jako maska, rewizja - stąd wiadomo ile można się spodziewać po danym egzemplarzu.
Oczywiście są od tego odstępstwa. Jedne pójdą na 100, inne nie będą chciały na 90. Ale ogólnie proces produkcyjny 060 rev6 ma swój projektowy kres właśnie w okolicy 100Mhz, stąd tak dużo chipów daje się podkręcić.
Inna sprawa, że Motorola nigdy najpewniej nie miała zapotrzebowania z rynku na tak szybkie chipy, a skoro wcześniej sprzedawała 50MHz rev1 i rev5, to nie podnosiła "ratingu" rev6 - bo po co, dla kogo?
1
[#62] Re: Ile jest warty 68060 rev.1

@bfgmatik, post #52

Nie każdy. Ja mam rev 6 który na 100 MHz nie chodzi... ale nawet gdyby chodził to i tak bym go nie męczył w ten sposób (ale sprawdzałem ;) , stąd wiem że nie chodzi).
Na szczęście w przypadku chęci poczucia "wild power" drzemiącego w Amigowym sprzęcie mamy za grosze Pistorma, a dla A3000 i A4000 Z3660 (emulacja CPU przez Z-Turn - wolniej niż Pistorm, ale dużo szybciej od prawdziwych 68060@100 MHz).
PS. Co do męczenia przetaktowywaniem, to rzeczywiście, 68060 niezbyt mocno się grzeje (w tej kategorii 68040 nic nie pobije), ale jednak podgrzewanie złącz z domieszkowanych półprzewodników musi przyspieszać dyfuzję między warstwami. Nie mam pojęcia, czy skrócę w ten sposób żywotność o 70%, czy 0,7% (alt pisze że nie spotkał uwalonych przetaktowaniem 68060), jednak na pewno przegrzewanie półprzewodników w jakimś stopniu skraca ich żywotność.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2026 22:43:54 przez wali7
1
[#63] Re: Ile jest warty 68060 rev.1

@wali7, post #62

Oj tam, z byle radiatorkiem miałem temperaturę około 40 stopni na 100MHz, wiem bo robiłem dosyć zaawansowane pomiary z termometrem cyfrowym i z tym rezystorem wbudowanym w 68060 (swoją drogą w każdej sztuce wbudowany termistor ma inne wartości nawet w temperaturze otoczenia). Nie uwierzę, że przy takich temperaturach cokolwiek się dzieję.

Mam tu 14-letniego laptopa z jakimś Geforcem, który grzeje się jak szalony, układy mają dużo bliżej do 100 stopni niż do tych 40. Przepowiadałem mu szybką śmierć z powodu przegrzania albo wyschniętych kondensatorów. 14 lat działa, codziennie używany po kilkanaście godzin.
1
[#64] Re: Ile jest warty 68060 rev.1

@Amra, post #59

Mój rev. 6 jest humorzasty przy 66MHz, a wyżej nie chodzi bo wisi, może wina braku chłodzenia aktywnego.

Odpalałeś jakiś tool który odczytuje rewizję z PCR? Może masz jakiegoś malowańca.
Nie miałem i nie słyszałem o rev6, który by nie działał stabilnie na 80MHz.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem