[#1] Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem
Witam, jak w temacie, robie wszystko zgodnie z opisem http://valwit.net/uaehd.html dysk zaznaczyłem, ale w HDToolBox jest nie widoczny, jak jest sformatowany fat lub ntfs WonUAE podaje info, że dysk nie jest pusty i brak RDB, po low format z poziomu PC wststko ok brak ostrzeżeń, ale HDToolBox nadal nie widzi dysku. Czy to wina 80GB, nie mam mniejszego, jest na to jakiś sposób?

[#2] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@grzybek71, post #1

HDToolBox nie widzi domyślnie innego sterownika jak scsi.device.

Można go uruchomić z Shella w następujacy sposób:

HDToolBox ASKDEVICE - wtedy pokaże listę sterowników do wyboru
HDToolBox uaescsi.device - od razu zacznie skanować urządzenia przez podany sterownik

Dla HDToolBox z OS 3.0/3.1 te opcje mogą nie działać (używam OS 3.9), wtedy pozostaje HDInstTools z Aminetu.

[#3] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@lord_spider, post #2

Witam, odpaliłem HDInstTools w WinUAE niestety nie widzi dysku. Pod emulatorem nie mogę otworzyć shella z WB 3.1, więc nie wiem czy komendy, które podałeś działają. Czy jest jakaś inna metoda sformatowania dysku z pod pc?

[#4] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@grzybek71, post #3

Nie musisz otwierać Shella, wystarczy że z menu Workbench wybierzesz drugą pozycję - Execute Command... i wpiszesz:

HDToolBox uaehf.device

Ale pod OS 3.1 to nie zadziała.

Co do HDInstTools, to on domyślnie skanuje scsi.device. Żeby zadziałał z WinUAE, należy zaznaczyć jego ikonkę i z menu Icons wybrać opcję Information... - jest tam Tooltype DEVICE, który powinien zostać ustawiony na uaehf.device. Jeśli przed słowem DEVICE jest średnik ";", to trzeba go usunąć. Po zapisaniu zmian i HDInstTools rozpozna dysk.

[#5] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@lord_spider, post #4

Dzięki za pomoc, ale nic z tego nie wychodzi, lecą do mnie dyskietki z WB 3.1 i płytka OS 3.9, zobaczymy jak to ruszy na Amidze.
p.s Masz może namiary na stery do CD?

[#6] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@grzybek71, post #5

Jak już otrzymasz oryginał AmigaOS3.9, to tam znajdują się stery do CDROMów. A na początek pobierz sobie z Aminetu demo Atapi.device.
[#7] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@grzybek71, post #1

na poczatek sprobuj po kolei napisac co robisz.
[#8] Re: Format HDD 80 GB pod WinUAE Problem

@Valwit, post #7

Witam ponownie, dostałe OS 3.9 i WB 3.1.
Zainstalowałem 3.1 następnie 3.9, wszystko działało bawiłem się partycjami i już nie działa, powstały dwie partycje SDH1 i SDH2 system 3.1 się na nich nie instaluje podczas instalacji podaje że są nie dosowe. Gdy próbuje pod HDTool je usunąć lub zrobić nową to się nie daje.
Pierwszy raz jakoś poszło, ale to był przypadek i teraz nie pamiętam jak to zrobiłem.
Wszystko robie pod AMIGĄ.
POMOCY

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem