kategoria: CDTV
[#1] CDTV - czarny ekran, brak sygnału...
Cześć, trafiła do mnie do naprawy CDTV w stanie nieznanym. komputer udało się uruchomić ale mam czarny ekran i komunikat o braku sygnału. wyświetlacz LCD działa, pilot działa, cdrom szuka płyty ale silnik nie działa (do zrobienia później). komputer startuje "normalnie" sygnały procesora ok, kickstart ok, denise ok, wymieniony układ sony CXA1145M, który z tego co czytałem często jest przyczyną problemu., wymienione układy 74HC245. dzisiaj przyjechały kondensatory do zasilacza, i karty z układem sony. obraz staram się uzyskać na wyjściu DB23 (przewód sprawny - moja a500 działa bez problemu), a także na wyjściu antenowym i kompozytowym. Czy ktoś miał podobny przypadek, gdzie szukać przyczyny?

PS. podłączam FDD, jest reakcja i szukanie dyskietki (niestety nie mam żadnej startowej żeby sprawdzić działanie na chwilę obecną)

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie :)

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2026 15:19:21 przez dragon_x
[#2] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@dragon_x, post #1

Mogą być uszkodzone sygnały synchronizacji które są generowane przez Agnusa (przynajmniej w A500) i nie są buforowane co jest poważnym błędem projektowym. Należałoby je obejrzeć na oscyloskopie. Gdyby były sygnały synchronizacji to monitor na 99% nie pokazywał by braku sygnału tylko sam czarny ekran (zależy jeszcze pewnie od automatyki monitora ale u mnie nie pokazuje braku sygnału).
[#3] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@dragon_x, post #1

Pytnie pod jakie zlacze odlaczasz monitor.
Przypominam, ze jesli poprzez zlacze RGB to koniecznie musi byc zamontowana plytka modulatora.
2
[#4] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Phibrizzo, post #3

Cześć, dzięki za odpowiedź, pod db23. Jest zainstalowana płytka z układem Sony tak jak to było oryginalnie
[#5] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@bfgmatik, post #2

Cześć, dzięki za podpowiedź, czyli sprawdzić oscyloskopem sygnały w Agnusie. Zrobię to dzisiaj i dam znać
[#6] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@dragon_x, post #5

Chodzi o sygnały HSYNC i VSYNC wychodzące na złącze video.

Tutaj trochę marnej jakości schemat:
https://consolemods.org/wiki/images/a/a9/CDTV_schematics.pdf
[#7] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@bfgmatik, post #6

tu jest całkiem dobrej jakości z możliwością wyszukiwania tekstu:
https://amiga.net.au/files/Tech_Amiga/Commodore_CDTV_Servicemanual_%28pn-400403-01%29%281991-05%29_ocr.pdf

co do sygnałów synchronizacji, to też szukałbym w tym kierunku, podobnie jest z CD32, RISER'y często są w wersji bez buforów, co jest bardzo groźne w przypadku CD32 dla układu Alice.
[#8] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@bfgmatik, post #2

ciężko dojść sondą oscyloskopu do odpowiednich nóżek. sprawdzę fat agnusa z cdtv w mojej a500.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2026 14:41:30 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2026 14:46:33 przez dragon_x
[#9] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@fuseoppl, post #7

zamontowałem agnusa 8372A z cdtv w mojej A500, efekt taki sam jak w cdtv, czarny ekran - brak sygnału.
amiga jak w stopce, mam w niej agnusa 8375, nie dziala w cdtv.
czy taki stan rzeczy jednoznacznie wskazuje na uwalonego agnusa, czy sprawdzić coś jeszcze?
[#10] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@dragon_x, post #9

Agnusy 8372A i 8375 nie są zamienne , mają inny pinout
[#11] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Amigo-A1200-040, post #10

dzięki, właśnie też doczytałem... nie pozostaje nic innego jak pożyczyć skądź 8372 zeby sprawdzić.
[#12] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@dragon_x, post #11

Jak zamieniałeś miejscami, to można agnusa uwalić.
[#13] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Amigo-A1200-040, post #12

wszytko działa na szczęście :) moja głupota trochę, bo po czasie doczytałem, że mają inny pinout.
[#14] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@fuseoppl, post #7

cześć, udało mi się pożyczyć sprawnego agnusa i drugiego denisa, teraz mam tylko czarny obraz bez brak sygnalu. stacja dysków bootuje dyskietkę normalnie po wlożeniu do stacji, tylko nie widać nic...
bede robil recap hybrid HY1 i zasilacza, zobaczymy czy to po może.
[#15] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@dragon_x, post #14

właśnie sobie uświadomiłem jaką głupotę napisałem, nie chodzi o recap HY1 a o recap płytki z układem sony CXA1145M
[#16] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Amigo-A1200-040, post #12

Teoria być może i prawdziwa - ale tak nie do końca dostałem CDTV z wpiętym Agnusem 8375 i CDTV działa bez problemów...
Być może płyta CDTV jest ciut inaczej poprowadzona niż 500..
Być może 72a na 75 nie powoduje uszkodzenia - a odwrotnie już tak.
Nie wiem - nie testuje i nawet nie chce - wyciągnąłem 8375 wstawiłem 8372a i dalej wszystko jest OK. 8375 wylądował w A500+ i tez pięknie działa.
Wracając do tematu - miałem dwie sytuacje czarnego ekranu - pierwsza to brak lub uwalony modulator (jego brak powoduje działanie CDTVki - wczytywanie gier, działający dźwięk itd (na ślepo) ale czarny obraz. Drugi to niedostosowany monitor do kabla - (niepełne RGB) w zależności jakiego przewodu użyłem na jednym z monitorów nie mam obrazu na tym samym kablu na innym monitorze jest.
[#17] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Kwiatki, post #16

dzięki za odpowiedź. mam drugiego agnusa 72, i wlasnie mam czarny ekran, zmiana to zamiast czarny ekran i brak sygnału, tylko czarny ekran. przewód mam dobry, amiga 500 z nim działa bez problemu, sprawdzałem na kilku monitorach. zrobie recap zasilacza i plytki z ukladem sony i zobaczymy co dalej. posrprawdzam sygnaly bo nie mialem czasu.
[#18] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Kwiatki, post #16

Istnieją Agnusy 8375, które mają stary pinout, czyli taki jak w 8372A.
Są to kości z part number 318069-18 i 318069-19. Są to części wyprodukowane przez Commodore jako części zamienne unikalnych Agnusów 8372B i 8372AB używanych w A3000. Wszystkie te kości mają stary pinout, i na pewno nie będą działać w A500 rev 8, za to bezproblemowo pójdą A500, A2000, czy właśnie CDTV. Plusem jest to, że obsługują 2 MB chip RAM.
Tu nie ma nic szczególnego - CDTV ma "odrutowanie" Agnusa jak w A500 rev=<6 (stary pinout) i "zwykły" 8375 np. 390544-01 na pewno w nim nie ruszy bez adaptera.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2026 17:12:51 przez wali7
[#19] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@wali7, post #18

Piotr - ja teorie tez znałem dopóki nie dostałem działającej CDTVki z włożonym 318069-10 - powtórzę DZIAŁAJĄCEJ. Płyta 2.2.1 - oczywiście widoczne tylko 1mb chipu - bo żadnego innego rozszerzenia nie było.
[#20] Re: CDTV - czarny ekran, brak sygnału...

@Kwiatki, post #19

Marcin - różnice między starym pinoutem (do 8372A B i AB) a nowym (większość 8375) wykluczają możliwość działania zamiennie. Da się to zrobić poprzez zastosowanie kilkunastu zworek, jak zrobił to Jason w jego A2000EATX, bo Agnus to Agnus, działa praktycznie tak samo, ale musi mieć poprawnie podpięte sygnały.
Poniżej masz diagram sygnałów na Agnusie, sygnały 8375 (czyli nowy pinout) są na niebiesko, na czerwono podpisano te sygnały, które w starym pinoucie były w innym miejscu (albo były nieobecne). 21 zmian.
http://pitsch.de/stuff/amiga/a20002mb/agnus.gif
Tam jest pomieszane część sygnałów CAS, RAS i magistrali DRA, to nie może działać... bo masz galimatias wystawiany na chipy DRAM (zwłaszcza że zamienione są CASy z częścią magistrali adresowej). Można przerobić CDTV (proste drutowanie części sygnałów Agnusa) tak aby działał z 8375 318069-10 (czyli nowy pinout), ale po takiej zmianie na pewno nie ruszy 8372A.
To nie ma prawa działać.... i nie działa. Da się to ogarnąć zworkami (jak w A2000EATX), nawet automatycznie by się dało (być może jakiś ówczesny GAL by to ogarnął, bo to w sumie prosta logika), ale takiego rozwiązania Commodore nie zrobił.
Moim zdaniem zapomniałeś część szczegółów... niestety, wszyscy tak mamy. PESEL. A Commodore swoim niekonsekwentnym nazewnictwem układów nie ułatwia: 8375, ale ze starym pinoutem (318069-18 i 318069-19) - czyli w zasadzie to 8372AB, a jako wisienka na torcie 8375 ze starym pinoutem i obsługujący max 1 MB (318069-16 i 318069-17) - czyli funkcjonalnie to 8372A.
Chyba że masz nadal to CDTV, to chętnie bym zobaczył i uwierzył ("błogosławieni co nie widzieli, a uwierzyli" ;) ).

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2026 00:15:35 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem