[#1] amiga CD ROM na IDE
Witam, proszę o pomoc, chcę podłączyć cdrom do IDE amigi 1200, mam CF2IDE buforowany, karta jako master odpala WB, napęd podłączony jako slave po przejciówce z 2.5 na 3.5 cala, zainstalowałem IDEfix, odpalam founddevice i nic nie widzi. Co może być przyczyna?
[#2] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #1

zła wersja .device
[#3] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #1

Problemem może być CF2IDE.
Przygotuj dyskietkę z wymaganymi programami ustaw CD-ROM na MASTER i wystartuje Amigę z dyskietki.
Napisz czy Finddevice widzi CD-ROM..
Jakiego .device używasz do obsługi CD-ROM ?
[#4] Re: amiga CD ROM na IDE

@Norbert, post #3

Moim zdaniem problemem jest to, że to karta CF a nie twardy dysk na złącze IDE.

Polecam kupno twardego dysku 2,5 cala (są dostępne nówki).
[#5] Re: amiga CD ROM na IDE

@Norbert, post #3

Napisz jaki to CD-ROM, ja spotkałem się z kilkoma które nie były wykrywane przez Amigę.
Osobiście używam LG one mi spokój ie działają CD-ROM i DVD ROM.
[#6] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #1

Dysk powinien być slave a Cd-Rom Master ! Tyle ... Pozdrawiam
[#7] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #1

Problemy mogą być dwa:
- adapter CF>IDE, który ma problem z urządzeniami ATAPI - bardzo częste.
- zły device - pewnie domyślny scsi.device. Spróbuj użyć Finddevice, jak wyżej sugerowano i sprawdź.
[#8] Re: amiga CD ROM na IDE

@_arti, post #7

Find device robi robotę. Męczyłem się sporo w 4000czce z OS 3.2 a program cyk myk i temat ogarnięty OK
[#9] Re: amiga CD ROM na IDE

@Norbert, post #3

ale jak to sprzedawany jest właśnie by podpiąć m in napęd na jednym złączu IDE amigi...

czy możesz mi opisać jak to zrobić mniej więcej, jestem zielony w temacie.
Finddevice próbowałem po tym jak zainstalowałem IDEfix, bo wyskakuje właśnie okno podczas instalacji i nie wykrywa nic pod żadnym .device oczywiście nie wiem czy wszystko dobrze robię...
Jakiego .devicea używam nie wiem, myślałem ze program finddevice sprawdza obecność napedu pod kątem każdego devicea?
[#10] Re: amiga CD ROM na IDE

@Hexmage960, post #4

tu jest w adapterze slot na cf z możliwością ustawienia master/slave i z tego wyjście ide 2.5cala na kolejne urządzenie
[#11] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #1

Czasami CD-ROM nie chce współpracować z kartami CF, bo one nie są produkowane pod pracę z innymi dyskami, a przynajmniej nie jest to priorytet dla producenta. Jeśli masz możliwość przestawienia tego złącza jako drugi kanał, to spróbuj tak. Ewentualnie już w ramach dochodzenia, zrób dyskietkę boot'owalną z sterownikiem do CD, podłącz sam CD w trybie master i sprawdź, czy FindCD go wykryje na adapterze i bezpośrednio podłączonego do Amigi. Jeśli nie wykryje go przy bezpośrednim podłączeniu do Amigi ustawiony na master, to z tym napędem sobie nie popracujesz.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2026 15:51:38 przez bulbulator
[#12] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #10

tu jest w adapterze slot na cf z możliwością ustawienia master/slave i z tego wyjście ide 2.5cala na kolejne urządzenie

Spotkałem się już wiele razy z sytuacją, jaką kolega przedstawia. Z tego co wiem karta CF nie współpracuje z drugim urządzeniem - CD-ROM na złączu IDE/ATAPI. Potrzebny jest - zamiast karty - zwyczajny twardy dysk HDD 2,5 cala.

Ja mam w mojej głównej Amidze wyprowadzoną taśmę sygnałową, która jest wpięta w konsolę TOMS, w której znajduje się przymocowany twardy dysk i CD-ROM.

To jednak rzadkie rozwiązanie, a konsola TOMS rzadko dostępna.

Można zakupić kabelek - rozgałęźnik na dwa urządzenia. Jedno 2,5 cala (twardy dysk) oraz drugie 3,5 cala (napęd CD-ROM). W Amidze instalujemy w sankach twardy dysk, podpinamy do niego taśmę i wyprowadzamy, żeby podpiąć do CD-ROMu.

Taką taśmę (dla Amigi) można znaleźć np. tutaj:

- https://www.ebay.pl/itm/255990803149

Z kolei zwykły twardy dysk 2,5 cala powinien kolega zakupić bez problemów. Oczywiście przyda się również posiadana przelotka 2,5 cala -> na 3,5 cala dla napędu optycznego.
[#13] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #1

Pokaż foto tego adaptera.
[#14] Re: amiga CD ROM na IDE

@-tbn-, post #13

[#15] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #14

No to tu masz przelot (passthrough), bez drugiego kanału IDE. Spróbuj ustawić dysk jako slave tą zworką, a napęd CD jako master. Test z innym napędem też jest wskazany.
[#16] Re: amiga CD ROM na IDE

@-tbn-, post #15

Gdy tylko ustawię cf na slave a napęd na master to nie odpala system z karty a pojawia się okno kickstart...
[#17] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #16

Zasilanie do cdrom skad masz?
[#18] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #16

Jakie dyski wtedy widać w early-menu ?

Tak jak pisałem wcześniej.
Spreparuj dyskietkę startową z wymaganymi programami i .device i sprawdz czy CD-ROM będzie rozpoznany w programie FindDevice . Podłącz tylko CD-ROM jako MASTER a potem jako SLAVE i napisz o efektach
[#19] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #16

Do testowania czy dany CD-Rom działa z amigą zawsze używałem dyskietki Starowej z Amiga Os 3.9 . Płyta cd do CD-eka i start z dyskietki startowej. Podepnij sam CD-rom i spróbuj.
Co do systemu który się nie ładuje po zmianie CF na sleve to prawdopodobnie przyczyna ze partycja nie była zakładana w HDToolsboxem z podpiętym CD-romem.
[#20] Re: amiga CD ROM na IDE

@Markzyg, post #17

z płyty amigi ale zasilacz mam 4,5A
[#21] Re: amiga CD ROM na IDE

@viger, post #19

czy chodzi o emergency disk?
[#22] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #21

dziwne bo próbowałem właśnie z podpiętym cdrom bezpośrednio do IDE zworka na master to nie zgłasza się ekran kickstart, dopiero na slave się odpala, co to może oznaczac?
[#23] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #21

Tak to chodziło o emergency disk. Pokombinuj ze zworkami i różne kable i staruj z tej dyskietki. Jak nie masz Amiga Os 3.9 to po prostu wrzuć jakąkolwiek płytę. Będziesz słyszał ze CD-Rom wystartował i próbuje wczytać a Amiga zgłosi najwyżej błąd.
[#24] Re: amiga CD ROM na IDE

@viger, post #23

Niektóre napędy miały możliwość automatycznej konfiguracji master/slave. Może masz możliwość ustawić zworkę na CS?
[#25] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #22

No według mnie CD-ROM na ATA w Amidze nie może być na master jako pierwsze urządzenie. (Być może w przypadku napędów SCSI jest inaczej).

Czy kolega kontaktował się z producentem adaptera, firmą Archi-Tech? Co oni mówią na temat CD-ROMu podpiętego jako drugie urządzenie?

Według mnie wystarczy potestować z HDD 2,5". U mnie taka konfiguracja działa bez problemu (HDD 3,5" i CD-ROM w konsoli TOMS), o czym wspominałem.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2026 20:45:06 przez Hexmage960
[#26] Re: amiga CD ROM na IDE

@mareq, post #24

Ta automatyczna konfiguracja polega tylko na tym, że jak pin 28 jest zwarty do masy to napęd ustawi się na MASTER, w przeciwnym wypadku na SLAVE. Trzeba było więc mieć taśmę z rozłączonym tym pinem w jednej wtyczce (najlepiej w środkowej).
[#27] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #22

To nie wróży nic dobrego, ale FindCD przy użyciu atapi.device powinien znaleźć napęd ustawiony jako slave. Jeśli uruchomisz program idefix wcześniej, to napęd CD powinieneś wykryć również przy użyciu sterownika scsi.device.
[#28] Re: amiga CD ROM na IDE

@bulbulator, post #27

Mam ten sam adapter i ten sam problem. Właśnie planowałem poruszyć ten temat, a tak podepnę się tutaj. Przerobiłem wszystkie możliwe kombinacje: różne napędy CD/DVD (3x), różne karty CF (4, 512, 256, 128 GB), kombinacje ze zworkami i efekt jest taki sam. To urządzenie chyba jednak nie będzie pracować z CD i CF jednocześnie. Sam napęd (3x) Jest wykrywany prawidłowo i działa JAK NIE MA KARTY CF w innym przypadku żadne device nie pomoże. Pisałem do firmy ale odpowiedzi nie dostałem. Przerabiałem jakieś poradniki co na stronie są ale też nie pomogło (no chyba że źle to zrobiłem). Inna sprawa że w CDTV mam też CF 4GB na adapterze od Archi-TECH i tam wszystko działa OK i karta i CD.
[#29] Re: amiga CD ROM na IDE

@ViruS, post #28

Archi tech to porażka ogólnie, zerowy kontakt, wysyłka opóźniona, niemniej adapter jest w sprzedaży na amigastore.eu i tam jest w opisie tak: "Adapter umożliwia podłączenie do Amigi maksymalnie dwóch urządzeń IDE 2 IDE, takich jak dyski twarde, karty Compact Flash, adaptery SD2IDE lub napędy optyczne CD/DVD. Wbudowany slot CF można ustawić jako master lub slave za pomocą zworki." więc teoretycznie istnieje taka możliwość...
[#30] Re: amiga CD ROM na IDE

@jim8, post #29

To w takim razie mi się nie udało i po przeczytaniu wszystkich wpisów rozważam opcje montażu fizycznego dysku IDE (chyba jeszcze mam) lub najlepiej sata na jakiejś przelotce.

Swoją drogą jak ktoś wie jaka przelotka sata-ide będzie działać w Amidze to proszę o jakiś link

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 11:53:14 przez ViruS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem