kategoria: A4000
[#1] Karta procesorowa A3640 rev 3.0
Witam
Próbuje uruchomić w płycie a 4000 rev b co działa poprawnie z 68030 - kartę z procesorem 68040 pełna wersja , budzi się na kick 3,0 jest zielony obraz na , diagromie mruga czerwono zielony i przechodzi w niebieski .
wymieniłem kondensatory , 3 sztuki mają błędnie oznaczoną polaryzacje na PCB , ścieżki i przelotki nie wyglądają najgorzej .
- sprawdzałem na 2 zasilaczach ATX 500W
-nawet dolutowałem blisko CPU do kondensatora dodatkowe zasilanie - nic to nie dało

- sprawdzam przelotki w okolicach kondensatorów , na razie nie znalazłem niczego nie drożnego
gdzieś wyczytałem że 1 gal może mieć popieprzony soft
fotografie przed wymianą kondensatorów

[#2] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@Panstalin2, post #1

Jak diagrom miga czerwono/zielony to jest problem z Chipramem, sprawdź przez port szeregowy czy problem jest z pojedynczymi bitami czy całą pamięcią itp.

Znaczy pewnie problem jest kartą procesorową tak jak mówisz ale z jakiegoś powodu ma problem z chipramem.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2026 16:45:08 przez bfgmatik
[#3] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@bfgmatik, post #2

❌ BUSTER 390539-11 + A3640 (68040) = PROBLEM - taki mam w płyci która pracowała z 68030

BUSTER -11 jest oficjalnie niekompatybilny z:

68040

A3640

kartami wymagającymi poprawnego /BERR i burstów

Objawy są dokładnie takie jak u Ciebie:

zielony ekran na starcie

DiagROM mruga czerwono/zielono

przechodzi w niebieski

68030 działa idealnie

napięcia OK

płyta „zdrowa”

➡️ To nie jest usterka płyty ani karty.

ale w innej płycie mam taki sam buster i działa z prawie identyczną kartą

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2026 18:29:19 przez Panstalin2
[#4] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@bfgmatik, post #2

jak mu dołożę fast ram to też nie wstanie
myślisz że się odezwie na rs ?
[#5] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@bfgmatik, post #2

obraz po rs
[#6] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@Panstalin2, post #5

Na takiej samej karcie z procesorem sprawnej od kolegi jest dodatkowy element którego u mnie niema D3H2 - co to może być i czy ma wpływ ?
[#7] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@Panstalin2, post #5

Wygląda jakby baudrate był źle ustawiony po stronie PC'ta albo jakby komunikacja w portem szeregowym też była wadliwa po stronie Amigi (np. brak jakiegoś bitu w przesyłanym znaku).

Fastram nic nie pomoże... Diagrom go na wczesnym etapie nawet nie próbuje wykrywać z tego co wiem.

Bustery nawet w wersji 11 chyba były różne albo różnie się zachowywały ale na tym to się nie znam. Ktoś gdzieś na forum gadał, że nie każdy buster 11 działa ze wszystkim.

Nie wiem co to za element, jakaś dioda?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2026 21:18:15 przez bfgmatik
[#8] Re: Karta procesorowa A3640 rev 3.0

@Panstalin2, post #6

Detektor napięcia który steruje sygnałem resetu ale może zamiast niego być wstawiony tylko kondensator 100nF, tak przynajmniej można wyczytać z dokumentacji do A3660.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem