kategoria: A500
[#1] Dżojstik działa na sztywno "w górę".
Cześć.
Mam chyba jakieś zwarcie na płycie A500+, bo mimo wypiętego dżojstika działa ciągle "do góry". Dla lepszego zrozumienia: odpalam n.p. Superfroga (trzeba po drodze wcisnąć parę razy fire) i żaba zaczyna podskakiwać, damy w dół - kuca, damy w lewo/prawo - skacze w lewo/prawo, wypinamy dżojstik - skacze ciągle do góry.
Może ktoś się orientuje w który miejscu na płycie głównej szukać ewentualnej usterki.
Pozdrawiam.
1
[#2] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Kitech, post #1

A Joy na pewno sprawny?
[#3] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Hubez, post #2

Dżoj sprawdzany na innej amidze, inne dżoje sprawdzane na felernej amidze. Pisałem, że bez dżoja też świruje.
[#4] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Kitech, post #3

Tam jest pullup i joy jedynie co może to kierunkiem zwiera do masy. Sprawdź E421 czy ma przejście - ważna jest ciągłość między pinem 1 portu, a drabinką rezystorów / 10 pinem U15.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2026 11:36:35 przez -tbn-
2
[#5] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@-tbn-, post #4

Wielkie dzięki za pomoc.
Wybebeszyłem płytę na drugą stronę. Pomierzyłem punkty, które wskazałeś. Miernik pokazał jakieś omy, więc ciągłość jest. Trudno sam nie umiem tego naprawić. Wsadziłem płytę, odpaliłem Amigę i dżojstik DZIAŁA TAK JAK POWINIEN. Panie: CUDOK
1
[#6] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Kitech, post #5

Jakby problem wrócił to zrób przetop wszystkich przelotek po drodze, dodając świeżą cynę.
[#7] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Kitech, post #5

może masz korozję na folii izolującej amigę z ekranem, dla pewności sprawdził bym spód płyty...
[#8] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@-tbn-, post #4

Sprawdź E421 czy ma przejście - ważna jest ciągłość między pinem 1 portu, a drabinką rezystorów

Brak przejścia nie powoduje włączenia kierunku, tylko brak tego kierunku.
1
[#9] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Piotrek_W, post #8

Kurde, racja!

To by znaczyło, że gdzieś mu zwiera to do masy.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2026 11:29:54 przez -tbn-
[#10] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@-tbn-, post #9

To by znaczyło, że gdzieś mu zwiera to do masy.

dokładnie, spotkałem się kiedyś z "zalaną" amigą w okolicach portów gdzie korozja z czasem zaczęła robić zwary i porty wariowały.
[#11] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Piotrek_W, post #7

pewności sprawdził bym spód płyty...

Przecież napisałem, że wybebeszyłem płytę na drugą stronę.
Na wszelki wypadek (gdy obudowa jeszcze nie całkiem skręcona) obejrzę dokładnie jeszcze raz okolice portu dżoja.
[wyróżniony] [#12] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Kitech, post #11

Przecież napisałem, że wybebeszyłem płytę na drugą stronę.

fakt, przeoczyłem.:D
[#13] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Piotrek_W, post #12

Folia czyściutka, śladów korozji nigdzie nie widać. Cholera wie gdzie było zwarcie. Ważne, że już jest w porządku.
[#14] Re: Dżojstik działa na sztywno "w górę".

@Kitech, post #13

Folia czyściutka, śladów korozji nigdzie nie widać. Cholera wie gdzie było zwarcie.

W takim razie jedyne co przychodzi mi do głowy to że "przywiesił" się multiplekser i pomogło odłączenie zasilania na dłużej, tak więc nic groźnego, tak już mają archaiczne konstrukcje ;D
Ewentualnie zaczyna szwankować, ale to już czas pokaże.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2026 00:21:21 przez Piotrek_W
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem