[#1]
Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)
Witam serdecznie i proszę o pomoc... Przeszukując net próbuję trafić na jakieś "kompedium" wiedzy o Gotekach w Ami, ale znajduję tylko pokrewne tematy, natomiast żadnego konkretu odnośnie całości zagadnienia.
FAKTY: Kupiłem Goteka SFR1M44-U100 (Artery AT32F415CBT7) na Aliekspresie, sflaszowałem do FlashFloppy 3.44 (wszystko zgodnie z instrukcją z githuba). Do testu podłączyłem go wewnątrz DWÓCH podobnych A1200 z kick 3.2.1 prostą taśmą (jako DF0), z odłączoną kartą CF. Na pena FAT32 8GB wrzuciłem kilka adf-ów.
OBJAWY:
1. Pierwsza A1200 ciut problematyczna, niedawno naprawiana przerwana ścieżka i tylko odpala się żebrząca łapka, ale sprawna karta CF z WB 3.2 na taśmie 44-pin NIE RUSZYŁA (testowane inne taśmy i karty bez powodzenia). Na tej Ami nic się z Goteka nie wczytało do końca - w 2 przypadkach był komunikat typu "Commando has a read error on disk block 891", w jednym (Traps&Treasure) wczytało się intro crackerskie, po kliknięciu LPM wczytało się jeszcze raz i potem zwiecha.
2. Druga A1200, moja robocza, w pełni sprawna (CF, Apollo 040/33, WB 3.2 itd) - dwie gry wczytane i pograne (w tym 2-dyskowy Traps&Treasure), ale Commando pokazało okno CLI i tu wczytywanie zawiesiło się.
PYTANIA ODNOŚNIE OBU A1200:
1. Jaki feler sprzętowy może mieć ta pierwsza (nie odpalająca WB z karty CF), która próbowała wczytać wszystkie 3 gry i nie udało się ani jednej ("Commando has a read error on disk block 891")?
2. Jaki problem może być z drugą, sprawną w 100% Amigą, że nie wczytuje prostego Commando (zamrożone okno CLI), może to wina kickstart'u 3.2.1?
3. Na ile winą za powyższe można obarczyć Goteka, ewentualnie brak plików cfg na pendrive?
4. Czy to normalne, że Gotek w obu Amigach zaczyna odczyt po około 35 sek. od włączenia zasilacza?
PYTANIA OGÓLNE:
5. Czy założenie zworek e Goteku na MO (Motor) i S0 (Driver select 0) daje najlepszy efekt?
6. Czy pendrive powinien mieć jakiś plik .cfg dla Goteka? A jeśli tak, to gdzie szukać gotowca albo jak napisać?
7. Czy mogę podmienić ekran wyświetlający 3 cyfry na OLED 128x32 pix bez żadnych przeróbek i będę widział więcej informacji od razu (tytuły adf-ów)?
8. Czy Gotek może zobaczy pliki .dms?
9. Jakie są funkcje tych 2 przycisków na froncie, inne od "przewijania" numerów na wyświetlaczu?