kategoria: Sprzęt
[#1] Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)
Witam serdecznie i proszę o pomoc... Przeszukując net próbuję trafić na jakieś "kompedium" wiedzy o Gotekach w Ami, ale znajduję tylko pokrewne tematy, natomiast żadnego konkretu odnośnie całości zagadnienia.

FAKTY: Kupiłem Goteka SFR1M44-U100 (Artery AT32F415CBT7) na Aliekspresie, sflaszowałem do FlashFloppy 3.44 (wszystko zgodnie z instrukcją z githuba). Do testu podłączyłem go wewnątrz DWÓCH podobnych A1200 z kick 3.2.1 prostą taśmą (jako DF0), z odłączoną kartą CF. Na pena FAT32 8GB wrzuciłem kilka adf-ów.

OBJAWY:
1. Pierwsza A1200 ciut problematyczna, niedawno naprawiana przerwana ścieżka i tylko odpala się żebrząca łapka, ale sprawna karta CF z WB 3.2 na taśmie 44-pin NIE RUSZYŁA (testowane inne taśmy i karty bez powodzenia). Na tej Ami nic się z Goteka nie wczytało do końca - w 2 przypadkach był komunikat typu "Commando has a read error on disk block 891", w jednym (Traps&Treasure) wczytało się intro crackerskie, po kliknięciu LPM wczytało się jeszcze raz i potem zwiecha.
2. Druga A1200, moja robocza, w pełni sprawna (CF, Apollo 040/33, WB 3.2 itd) - dwie gry wczytane i pograne (w tym 2-dyskowy Traps&Treasure), ale Commando pokazało okno CLI i tu wczytywanie zawiesiło się.

PYTANIA ODNOŚNIE OBU A1200:
1. Jaki feler sprzętowy może mieć ta pierwsza (nie odpalająca WB z karty CF), która próbowała wczytać wszystkie 3 gry i nie udało się ani jednej ("Commando has a read error on disk block 891")?
2. Jaki problem może być z drugą, sprawną w 100% Amigą, że nie wczytuje prostego Commando (zamrożone okno CLI), może to wina kickstart'u 3.2.1?
3. Na ile winą za powyższe można obarczyć Goteka, ewentualnie brak plików cfg na pendrive?
4. Czy to normalne, że Gotek w obu Amigach zaczyna odczyt po około 35 sek. od włączenia zasilacza?

PYTANIA OGÓLNE:
5. Czy założenie zworek e Goteku na MO (Motor) i S0 (Driver select 0) daje najlepszy efekt?
6. Czy pendrive powinien mieć jakiś plik .cfg dla Goteka? A jeśli tak, to gdzie szukać gotowca albo jak napisać?
7. Czy mogę podmienić ekran wyświetlający 3 cyfry na OLED 128x32 pix bez żadnych przeróbek i będę widział więcej informacji od razu (tytuły adf-ów)?
8. Czy Gotek może zobaczy pliki .dms?
9. Jakie są funkcje tych 2 przycisków na froncie, inne od "przewijania" numerów na wyświetlaczu?
[#2] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #1

Jeśli chodzi o goteka i FF wszystko jest tutaj.
[#3] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@dolek, post #2

Tak, jeśli chodzi o flaszowanie, to tam jest wszystko - dla amigowców, pecetowców, innowierców itd. Tyle że ja pytam o praktykę dotyczącą Amigi, a na żadne z moich pytań nie znajduję tam odpowiedzi. Dziękuję za chęć pomocy, ale nadal liczę na pomoc praktyków i sprzętowców - problemy wciąż nie rozwiązane.
[#4] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #1

Czy te konkretne gry działają z fizycznej dyskietki na twojej a1200?
W jakim formacie są gry na goteku?
Zworka S0 musi być założona jeśli gotek ma działać jako DF0.
[#5] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@Norbert, post #4

Nie sprawdzałem, czy gry się odpalają z prawdziwej dyskietki, więc jutro losowo wybiorę 10-15 innych i zobaczę, jaki będzie efekt.
Gry są na penie oczywiście jako adf-y. S0 jest zwarta.

Zasadniczo wszystkie moje 9 pytań pozostaje nadal bez odpowiedzi, ale liczę na jakiegoś bojara, co to nie z jednego Goteka wgrywał dyskietki.
[#6] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #3

Może to będzie pomocne.
[#7] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@koczis, post #6

Dzięki, cenna informacja z tego filmu jest taka, że mój Gotek AT32F415 może mieć problem z formatowaniem i zapisywaniem adfów. Na razie dotarłem do etapu ODCZYTU, więc moje pytania nadal są aktualne.
[#8] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #7

koledzy może wiedzą gdzie kupić obudowę do Gotka mam 2 gotki różniące się płytą główną jeden prostokąt drugi prostokąt z wycięciem

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2026 14:08:06 przez marcinm
[#9] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #7

Przetestowałem na gołej A1200 jakieś 20 adfów z Goteka. Generalnie "proste" adf-y odpalają się bez problemu, np. te pobierane z itch.io typu Galaga500, Pooyan500, Pengo500. Sckrakowane komercyjne gry uruchamiają się z problemami, coś się wczyta, coś tylko do ekranu CLI, tak 50 na 50 % (np. ruszyło dwudyskowe Traps&Treasure).

I teraz pytanie do kogoś z doświadczeniem: czy to jest kwestia tego, że mój Gotek ma wersję chipa F415 (a nie np. F435), czy to kwestia czegoś innego? Pomóżcie, koledzy... Bo z info z yt można sądzić, że chip F415 ma tylko wpływ na możliwość nagrywania lub formatowania adf-ów, nie ma mowy o problemach z odczytem. Moja A1200 jest sprawna, działa z Apollo 040/33 i odpalam na niej różne "wynalazki". Gotek po prostu wymieniony z Floppy, taśma "prosta". O co kaman ?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 16:31:43 przez erkraft
[#10] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #9

Najlepsze chyba były na klasycznym STM32F105RBT6, potem nadszedł czas posuchy na rynku procesorów ARM i zaczęły pojawiać się jakieś wynalazki na Artery i innych podróbkach STM. U mnie wszystko elegancko chodzi na oryginalnym procesorze.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 16:39:20 przez bfgmatik
[#11] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #9

Spróbuj firmware HXC dla Goteka.
Od pewnego czasu jest ono darmowe.
Może to będzie lekarstwo na problemy.
[#12] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #9

.Mam wrażenie, że adf-a można zrobić z uszkodzonej dyskietki. Miałem problem z kilkoma adf-ami pod UAE. Może się okazać, że to nie wina Goteka.
[#13] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@bfgmatik, post #10

Najlepsze chyba były na klasycznym STM32F105RBT6

One były długo na rynku i firmware do nich jest dobrze przetestowany i dopieszczony. Też mam 3 sztuki takich i nigdy nie miałem z nimi problemów. Dołożyłem głośniczki i Oledy, a nawet większy LCD w towerze i jest super.

Podobno wersja z AT32F435 jest lepsza, a przynajmniej może być lepsza. Ten mikrokontroler jest szybszy i ma więcej pamięci. Daje większe możliwości i teoretycznie możliwe jest obsłużenie dwóch napędów na raz w czasie rzeczywistym (DF0 i DF1 lub DF1 i DF2 itp). Miałem kupić, ale jakoś nie widziałem jakichś super postępów prac i się ostatnio tym nawet nie interesowałem.

Można kupić wersję z F435, oledem i pokrętłem za +-45e co chyba na dzisiejsze ceny jest kwotą przystępną. Te swoje starsze wersje to kupowałem na ali za jakieś 10-15 euro

ali

Co do wersji z F415, to trzeba wgrać dedykowany firmware do tej wersji kontrolera i to najlepiej najnowszej bo do jakiejś wersji zwiększono taktowanie
** v3.39 - 1 March 2023
- AT32F415: Run this MCU at 144MHz (previously 72MHz).

Newralgicznym punktem jest też sam Pendrive. F415 ma mało ramu i mikro musi wczytywać dane w locie z uwagi na mały bufor. Jak pamięć flash USB jest powolna to są z tym problemy. Akurat ten F415 nie jest polecany, ale może z odpowiednim USB stickiem będzie to jakoś działać.

Płyty A1200 nie są Escom?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 18:41:28 przez snifferman
[#14] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@snifferman, post #13

W pewnym sensie ta zabawa z moim gotekiem to kara za pazerność :). Kupiłem chyba za 60 zł na aliexpresie myśląc, że po co przepłacać 200 zeta za sfleszowane z pl, skoro sam mogę to zrobić. W opisach ofert nigdzie nie podaje się typu chipa, myślałem, że wystarczy zgodność typu.

Wgrany najnowszy firmware 3.44, więc może zdowngrejdować do 3.39? Teoretycznie to bez sensu, z drugiej strony jest to proste i "odwracalne", więc co szkodzi spróbować?

Same adfy są raczej ok, obrazy są z TOSECa. O tym że HXC jest darmowe, nie wiedziałem, więc muszę spróbować.
[#15] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #14

Sprawdź jeszcze z innym Pendrive. Jak masz jakiegoś staruszka, to może on być za wolny i z F415 może nie wyrabiać z buforowaniem danych.
Sprawdź też firmware HxC jeśli jest wersja na ten mikro. Z tego co na szybko sprawdziłem, to jest.

Kupiłem chyba za 60 zł na aliexpresie myśląc, że po co przepłacać 200 zeta za sfleszowane z pl

Za jakieś 185zł masz na ali wersję z F435, oledem i pokrętłem. Linka podałem wyżej. Jak masz więcej wolnego czasu niż wolnych $$$ to sprawdź z innym penem, a później z wsadem HxC. Może się to uda jakoś tanio uruchomić. Ja ci empirycznie nie pomogę, bo nie mam wersji z F415 i nie zamierzam takiej nigdy kupować
[#16] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@snifferman, post #15

Dzięki za podpowiedź OK. Fakt, że używam jakiegoś starego pena, teraz testuję szybkiego SanDiska, ale efekty jak poprzednio ("proste" adfy ok, NDOS odpalają się w proporcji 20% ok, 80% nie). Straciłem już tyle czasu z tym F415, że chciałbym dotrzeć do finału i dowiedzieć się, czy to shit, czy kwestia pena/firmware/configu/bógwieczego.

Swoją drogą czy ma sens flaszowania goteka na HxC? Czy można powiedzieć, że jest to lepsze niż FlashFloppy? Bo ja widzę raczej przeciwne opinie. Poza tym HxC chyba nie jest darmowy, tzn. update tak, ale żeby przejść z FF na HxC muszę wgrać nowego bootloadera po kablu, czyli kupić hxc_fw_installer.hex. Wgranie nowego firmware HxC na bootloaderze FlashFloppy nie jest możliwe, a przynajmniej nie na moim goteku F415 (wyświetlacz 3-cyfrowy, jest błąd E03).

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2026 14:59:25 przez erkraft

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2026 15:08:39 przez erkraft
[#17] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #16

Z ciekawości powiedz jaki przykładowy ADF się nie ładuje to może bym wieczorem zrobił test na moim Goteku.

Czy określone ADFy za każdym razem się źle ładują czy raczej chodzi o to, że przy jednej próbie się nie ładują a po resecie i przy następnej próbie się ładują? Jest jakaś zasada?
[#18] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #16

HxC jedna licencja na mail jest darmowa.
[#19] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@nekroskop, post #18

Ale jedna licencja, którą można sobie wgrać na kilka urządzeń? Za bardzo się nie interesowałem, a moje HxC tylko aktualizowałem. Czy to jakiś plik, który ulega autodestrukcji po wgraniu na jedno urządzenie?
[#20] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #1

5. Czy założenie zworek e Goteku na MO (Motor) i S0 (Driver select 0) daje najlepszy efekt?
6. Czy pendrive powinien mieć jakiś plik .cfg dla Goteka? A jeśli tak, to gdzie szukać gotowca albo jak napisać?
7. Czy mogę podmienić ekran wyświetlający 3 cyfry na OLED 128x32 pix bez żadnych przeróbek i będę widział więcej informacji od razu (tytuły adf-ów)?
8. Czy Gotek może zobaczy pliki .dms?
9. Jakie są funkcje tych 2 przycisków na froncie, inne od "przewijania" numerów na wyświetlaczu?

ad5. ja mam CD32 z Gotekiem i mam zworki MO i S0, czyta, nagrywa, przechodzi przeróżne testy

ad6. ściągnij plik https://github.com/keirf/flashfloppy/releases/download/v3.44/flashfloppy-3.44.zip i tam masz wszystko, plik HXCSDFE.CFG i AUTOBOOT.HFE umieszczesz bezpośrednio na pendrive

ad7. powinno się dać bez problemu, tylko trzeba zrobić zmiany w pliku konfiguracyjnym, dodatkowo możesz podłączyć enkoder obrotowy i też go odpowiednio skonfigurować

ad8. mój gotek z FlashFloppy 3.44 nie wczytuje formatu DMS

ad.9 przy naciśnięciu dwóch jednocześnie można skonfigurować: Slot0, albo Eject/Insert
[#21] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #16

Na A1200 odpalasz gry stworzone pod A500? Softkickujesz 1.3?
[#22] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #1

a taki mam plik FF.CFG (oled i enkoder z przyciskiem):
interface = jc
host = amiga
pin02 = auto
pin34 = auto
write-protect = no
max-cyl = 255
side-select-glitch-filter = 0
track-change = instant
write-drain = instant
index-suppression = yes
head-settle-ms = 12
motor-delay = 200
chgrst = step
ejected-on-startup = yes
image-on-startup = last
display-probe-ms = 3000
autoselect-file-secs = 0
autoselect-folder-secs = 0
folder-sort = always
sort-priority = folders
nav-mode = default
nav-loop = yes
twobutton-action = zero
rotary = full
indexed-prefix = "DSKA"
display-type = oled-128x64-rotate
oled-font = 6x13
oled-contrast = 143
display-order = default
osd-display-order = default
osd-columns = 40
display-off-secs = 255
display-on-activity = yes
display-scroll-rate = 200
display-scroll-pause = 2000
nav-scroll-rate = 80
nav-scroll-pause = 300
step-volume = 10
notify-volume = 1
da-report-version = ""
extend-image = yes

taką mam płytę, pewnie troche inna niż Twoja, ale pinout złączy powinien być taki sam

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2026 11:23:56 przez fuseoppl
[#23] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@bfgmatik, post #17

Dzięki za kolejne pod/odpowiedzi ok, racja. Tak, odpalałem na A1200 starocie, ale dla wiarygodności testów przemęczyłem dzisiaj z A600 jakieś 50 adfów (tylko 1mb chip dodany, kick .350), efekt poniżej:

Czerwone ikonki to problemy w trakcie wczytywania, jakieś alerty, "martwe" okna CLI itp.
Zielone - udane wczytanie aż do rozpoczęcia gry.
Żółte - niby ok, ale jakieś artefakty podczas grania.
Pomarańczowymi kropkami oznaczyłem adfy pobrane z itch.io, to współczesne porty na A500 (wczytują się wszystkie).

Gdybyś bfgmatik pomysł mógł sprawdzić kilka czerwonych, w wolnej chwili. adfy pochodzą z archiwum TOSEC, mam nadzieję, że dysponujesz.

Przed chwilą ZWARŁEM w goteku M0 (Motor) i próbowałem kilka "czerwonych" tytułów i zaczęły się pojawiać podobne screeny (to akurat jest pierwszy adf Commando). Zawsze A600 sobie życzy konkretny "volume in any drive". Przy rozwartej M0 wczytywanie dociera dalej. Ale i tak nic się nie odpaliło, bez względu na stan zworki M0.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2026 21:19:16 przez erkraft handshake

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2026 21:20:40 przez erkraft
[#24] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #23

Ale masz świadomość że kick2.x w a600 nie jest zgodny w kick1.3.?
Dlatego też gry na a500 z kick1.3 działają, a na a600 są problemy.
[#25] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@Norbert, post #24

Mam taką świadomość, ale nie znam skali problemów, bo dawno temu robiłem przesiadkę z A500 na 1200. Nie wiem nawet, jak to może wyglądać na A600 (mam ją na zasadzie "była okazja"). W takim razie muszę przerobić jeszcze raz wszystko pod WinUAE i porównać efekty.

Ale zworka M0 coś zmienia, tylko kuźwa co ?? Przypomnę, że mowa o goteku z AT32F415 i flashfloppy 3.44.
[#26] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@erkraft, post #25

Ale zworka M0 coś zmienia, tylko kuźwa co ??

And lastly. In most cases FlashFloppy requires a straight floppy cable, without any twists.
If you do use a twisted cable, you should set jumper MO instead of jumper S0.
(The only exception to this story is what the twisted-pair cable is designed for, when the drive is used as Drive B: in a PC.)

link

A final note: In most cases except when connecting to an IBM PC, FlashFloppy requires a straight floppy cable with no 'twist' between the connectors. If you do use a twisted cable, you should jumper MO instead of S0. The exception is the one case that the twist was designed for: connecting FlashFloppy as Drive A to an IBM PC or compatible.

link
[#27] Re: Gotek raz jeszcze... (w 2 Amigach 1200)

@snifferman, post #26

tak naprawdę zworki MO, S0 i S1 powodują aktywację wejścia SELELCT w mikrokontrolerze, nie są osobno interpretowane:

Konfiguracja tych zworek powinna być ustawiona w zależności od tego, czy Gotek będzie jedyną stacją, czy będzie jako druga stacja dyskietek.

Przy założonych zworkach S0 i MO, Gotek aktywuje się jak Amiga poda sygnał SEL0 lub MTRON, wystarczy jeden z tych sygnałów.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 10:47:20 przez fuseoppl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem