[#1] Amiga 500 - awaria stacji
Cześć 

Panowie padła mi stacje w Amidze 500. Jest jeszcze zamontowana oryginalna stacja Chinon FZ-354. Czyta niektóre dyskietki ale losowo, tą co wczoraj czytała dzisiaj już nie czyta za to inna działa ... :)

Rozebrałem ją wczoraj nasmarowałem i wyczyściłem głowicę alkoholem izopropylowym, niestety bez zmian.

Pytanie czy jest jest jeszcze waszym zdaniem szansa na reanimacje czy powinienem szukać nowej ?

Nie widzę nigdzie na portalach oryginalnej więc raczej zostaje tylko zamiennik z PC i dostosowanie go.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2026 12:38:38 przez ticcet

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2026 12:39:26 przez ticcet
[#2] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Aby uniknąć frustracji kup Goteka :) Jak mu się da buzzer to brzęczy prawie jak oryginalna stacja.
[#3] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Jak nie zależy ci na używaniu fizycznych dyskietek, to gotek jest dobrym rozwiązaniem.
Jeśli zależy ci na naprawie, to na YT jest kilka filmików dotyczących właśnie tej stacji. Możesz ją wstępnie zdiagnozować w ATK. Odsyłam do filmików na YT. Jest ich dużo i pokazują różnie usterki i metody naprawy.

Przerabianie stacji PCtowej zależnie od modelu i czy sygnał READY jest poprawny może wiązać się z częściową utratą kompatybilności.
[#4] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@snifferman, post #3

Wielkie dzięki z odpowiedz.

Zależy mi na fizycznych dyskietkach, to mi robi klimat.
Mam goteka i z boot selektorem etc.

Sprawdzę te filmiki na yt, zobaczymy, może coś się uda zdziałać.
[#5] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Tam jest bodajże jeden kondensator elektrolityczny, który trzeba wymienić. Zerknij sobie do Jana Bety: https://youtu.be/KOkZk0RgaPA
[#6] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@perinoid, post #5

tak, właśnie obejrzałem. Wymienię te kondensatory, może jeszcze dzisiaj jak będę takie miał. Dam znać czy pomogło.
1
[#7] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #6

napuść kilka kropel do mikrostyków od wykrywania i nagfrywania dyskietki i poruszaj nimi kilka razy. byc moze zaczynają śniedzieć
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem