[#1] Amiga 500 - awaria stacji
Cześć 

Panowie padła mi stacje w Amidze 500. Jest jeszcze zamontowana oryginalna stacja Chinon FZ-354. Czyta niektóre dyskietki ale losowo, tą co wczoraj czytała dzisiaj już nie czyta za to inna działa ... :)

Rozebrałem ją wczoraj nasmarowałem i wyczyściłem głowicę alkoholem izopropylowym, niestety bez zmian.

Pytanie czy jest jest jeszcze waszym zdaniem szansa na reanimacje czy powinienem szukać nowej ?

Nie widzę nigdzie na portalach oryginalnej więc raczej zostaje tylko zamiennik z PC i dostosowanie go.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2026 12:38:38 przez ticcet

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2026 12:39:26 przez ticcet
[#2] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Aby uniknąć frustracji kup Goteka :) Jak mu się da buzzer to brzęczy prawie jak oryginalna stacja.
1
[#3] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Jak nie zależy ci na używaniu fizycznych dyskietek, to gotek jest dobrym rozwiązaniem.
Jeśli zależy ci na naprawie, to na YT jest kilka filmików dotyczących właśnie tej stacji. Możesz ją wstępnie zdiagnozować w ATK. Odsyłam do filmików na YT. Jest ich dużo i pokazują różnie usterki i metody naprawy.

Przerabianie stacji PCtowej zależnie od modelu i czy sygnał READY jest poprawny może wiązać się z częściową utratą kompatybilności.
[#4] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@snifferman, post #3

Wielkie dzięki z odpowiedz.

Zależy mi na fizycznych dyskietkach, to mi robi klimat.
Mam goteka i z boot selektorem etc.

Sprawdzę te filmiki na yt, zobaczymy, może coś się uda zdziałać.
[#5] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Tam jest bodajże jeden kondensator elektrolityczny, który trzeba wymienić. Zerknij sobie do Jana Bety: https://youtu.be/KOkZk0RgaPA
[#6] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@perinoid, post #5

tak, właśnie obejrzałem. Wymienię te kondensatory, może jeszcze dzisiaj jak będę takie miał. Dam znać czy pomogło.
1
[#7] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #6

napuść kilka kropel do mikrostyków od wykrywania i nagfrywania dyskietki i poruszaj nimi kilka razy. byc moze zaczynają śniedzieć
[#8] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Ja miałem dość podobną sytuację w A1200.

Już już, koledzy polecali naprawę, wymianę.

Odkręciłem śrubki od FDD nieco robiąc luz... I hula do dziś!!
1
[#9] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@_DiskDoctor_, post #8

Odkręciłem śrubki od FDD nieco robiąc luz... I hula do dziś!!

miałem identycznie !

ciekawe dlaczego tak się dzieje !?
1
[#10] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Cezarykl, post #9

Plaszczyzna glowicy i taśmy na dyskietce były pod sporym nieakceptowalnym kątem (lub w za dużej / za małej odległości). Wada fabryczna pewnie. A jak dociskaleś śrubami to ten kąt się powiększał.

Zbieg okoliczności, niedoskonałe podzespoły (i Amiga).
[#11] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Stoopi, post #7

Przeczyściłem głowicę, kilka kropel do styków wykrywania dyskietki , wymiana kondensatorów akurat takie miałem i śmiga jak nowa.

Dzięki za pomoc
6
[#12] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Cezarykl, post #9

Też tak mam w A1200 od jakiegoś czasu. Myślałem, że stacja padła i wymieniłem na nową i działa do czasu skręcania śrubkami.... Od tej pory już tej Amigi nawet nie skręcam. Jest rozbebeszona jak w latach `90...
1
[#13] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@perinoid, post #5

Podziękowanie koledze za poradę wymieniłem wszystkie 4 elektrolity w stacji hulaOKOKOK jak nowa ,który był zepsuty to nie wiem bo się na tym nie znam.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2026 07:01:49 przez marcinm
2
[#14] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@marcinm, post #13

Przy ich cenie nie ma to znaczenia. Lepiej wymienić wszystkie.
1
[#15] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@ticcet, post #1

Tez mialem awarie stacjii ale u magika przerobilem stacje z PC 486 i działa
[#16] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Staszek780, post #15

U Magika to było na pewno dość drogo. Za pięć dych kupisz nową Amigę, więc naprawa samej stacji w tej cenie mija się z celem.
2
[#17] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@kismat75, post #16

Magik wzial na przysłowiowe piwo , trzeba miec układy
Ps
Magik nauczyl mnie przerabiac stacje z pc 486 i juz sobie sam przerobilem mam juz 7 sztuk starczy do konca zycia

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 00:23:41 przez Staszek780
[#18] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Staszek780, post #17

Brawo Ty .
1
[#19] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@kismat75, post #18

Jak Pan chce moge panu tez dorobic kilka sztuk zeby na tym zjadłem

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 11:15:17 przez Staszek780
1
[#20] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Staszek780, post #17

Magik nauczyl mnie przerabiac stacje z pc 486

Ja bym jeszcze podpytał go o stacje z PC 286 i 386, ew. Pentium, bo takich też jest sporo.
Szkoda aby tak cenna wiedza się zmarnowała
4
[#21] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@wali7, post #20

Nie omieszkam sie go spytać , ale obecnie jest na urlopie
[#22] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Staszek780, post #21

Nic dziwnego, człowiek o tak szerokiej wiedzy i umiejętnościach bez wątpienia jest bardzo zajęty. Stąd urlop konieczny.
Hoho, przerobił flopa z PC 486 dla Amigi... niewiarygodne. Ale cennej wiedzy pozbywa się powoli, gdyż dla siebie zostawił tajniki flopów z 286, 386 i Pentium. Gdybyśmy tylko posiedli taką wiedzę, to byśmy góry przenosili.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 16:20:09 przez wali7
5
[#23] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@Staszek780, post #21

Ja to jestem ogólnie ciekawy, czy ten magik przypadkiem nie ma informacji, jak szklaną kulę do Amigi zamontować. To byłaby dopiero rewelacja!
[#24] Re: Amiga 500 - awaria stacji

@kismat75, post #23

Zarty na bok skoro Pana nie interesuje tematyka , mozna stacje dyskietek miec za grosze

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 17:18:50 przez Staszek780
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem