kategoria: CDTV
[#1] Uszkodzony port stacji dysków
Moi drodzy. Zapragnąłem przedłużyć sobie przewód do goteka i znalazłem jakiś cholerny przewód od PC. Wyrwałem dwa zewnętrzne piny i trochę obudowy by wlazło do Amigi i będąc przekonany, że przewody lecą 1do1 wpiąłem goteka i załatwiłem port w mojej CDTV.
Poza tym, ze teraz zwykła stacja podpięta do tego portu jest martwa, to komputer jest całkowicie sprawny. Można ładować, gry z CD, muza gra, joye chodzą. Podpinając gotek mam na nim wyswietlone cyfry, mogę zmieniać góra dół, ale nic nie ładuje. W trybie A500 widzę dyskietkę i brak reakcji.
Zamieniłem miejscami 8520, ale bez rezultatu. Stacja martwa, gotek tylko wyswietla cyfry.

Jest tu ktoś kto pomoże z ewentualną diagnozą? Bardzo proszę o pomoc. Dzięki!

EIDIT - PODMIENIŁEM PAULE i 2x 8520A z mojej 500tki. Bez zmian. Stacja martwa. Dioda nawet się nie zapali. Przy włączniu mozna uslyszec na 0.5 sek pyknięcie stacji. Ale to dosłownie delikatne pyknięcie.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 16:50:57 przez violator
[#2] Re: Uszkodzony port stacji dysków

@violator, post #1

Jeśli użyłeś przedłużacza do LPT a nie był 1:1 to będzie zonk. Lot na pinach od 18 do 25 ma GND. Jeśli w kablu są razem zwarte to sporo pinów się zwarło. Łącznie z +12V.
[#3] Re: Uszkodzony port stacji dysków

@mareq, post #2

no jest zonk, wymieniłem te układy co wyżej. Mam napięcie 12V na pinie 23 i mam 5V na pinie 12 a stacja nie dyga.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Może 74LS38 ?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2026 18:49:11 przez violator
[#4] Re: Uszkodzony port stacji dysków

@violator, post #3

Jak na szybko przeglądnąłem schemat CDTV, to sygnały flopa idą bezpośrednio do Pauli, obydwu CIA i U15 (74LS38). Jeszcze Gary coś tam miesza, ale to co z niego wychodzi idzie właśnie przez U15.
Gdy lata temu w ramach prób z flopem (chciałem zrobić stację HD według schematu z Aminetu) uszkodziłem Amigę, to właśnie Paula była sfajczona, ale efekt był słyszalny - Amiga działała normalnie, tylko dźwięk charczał.
Więc może U15.
Ten 12V na złączu flopa to jeden z bardziej "genialnych" pomysłów C=
[#5] Re: Uszkodzony port stacji dysków

@wali7, post #4

to samo sugeruje AI, zamówione. Dam znać. Dzięki!
[#6] Re: Uszkodzony port stacji dysków

@wali7, post #4

Commodorowskie stacje bazujące na mechanizmach Panasonica i Chinona wymagały 12v do działania...
1
[#7] Re: Uszkodzony port stacji dysków

@alt_, post #6

Wiem, że niektóre stacje potrzebowały 12V... ale ile Amig upalono przy tym...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem