kategoria: Programy
[#1] Odtwarzanie CD audio przez IDE
Obecne napędy optyczne slim nie mają wyjścia audio. Na razie znalazłem tylko SongPlayer, który umożliwia takie odtwarzanie. Nie ma może jakiejś wtyczki do AmigaAMP?
Używam CDFilesystem z OS3 2 ale po włożeniu płyty audio jest ona po prostu rozpoznawana ale nie można zobaczyć ścieżek jako plików.
[#2] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #1

A to nie jest tak, że standardowo ścieżki audio nie są plikami?

W systemach Windows czy macOS może są jakieś wirtualne "pliki", co nie znaczy, że na samej płycie audio, żadnych plików jako takich nie ma.
[#3] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@_DiskDoctor_, post #2

To zależy od konkretnego użytego FileSystemu. Ten z OS3.2 akurat takiej opcji nie ma. Nie pamiętam który ale na pewno był taki dla AmigaOS który ścieżki audio pokazywał jako pliki chyba AIFF. które można było sobie odtwarzać albo kopiować do woli.
1
[#4] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #1

Nie jestem pewien, czy MakeCD nie potrafiło wyharatać z płyty audio muzy i zapisać w formie wave lub aiff.
Ale to półśrodek, bo to nie player i bardzo wybredny w obsłudze napędów.
1
[#5] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@alt_, post #3

Wydaje mi się, że AllegroFS (czy jakoś tak... na pewno miało "allegro" w nazwie) dodawane przez Elbox do FastATA pokazywał ścieżki AudioCD jako pliki.
2
[#6] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #1

Obecne napędy optyczne slim nie mają wyjścia audio

Troche z innej beki.
Posiadam naped DVD Slim i on ma wyjscie audio. Moze to tylko kwestia odpowiedniej przejsciowki ze slim na ATA?
[#7] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@wali7, post #5

Tak swoją drogą - w binarce AllegroCDFS jest zawarty string autora "Pawel Stypula". Czy forumowy Stoopi to ta sama osoba?
[#8] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@-tbn-, post #7

Stoopi zarzeka sie na wszystkie swietosci ze to zbieznosc nazwisk.
2
[#9] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #1

Spróbuj AllegroCDFS, w tedy ścieżki będą widoczne jako pliki z rozszerzeniem RAW. Bity są w tedy odwrócone, filesystem robi to z automatu.

Drugi to CDDAFileSystem. Po włożeniu płyty pliki widoczne są jako AIFF, WAV lub RAW ale endian Intela. Zależnie co sobie ustawisz w mountliscie.
[#10] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #1

potrzebujesz takiego adaptera
https://www.ebay.co.uk/itm/264372464167
[#11] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

To nie dla mnie. Ja mam napęd SATA.
[#12] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #11

na SATA też są z wyjściem audio
[#13] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Ja nie mam. Inaczej bym się nie pytał.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2026 09:24:46 przez mareq
[#14] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@mareq, post #1

Tak, AllegroCDFS i AsimCDFS robią "konwersję w locie" i można odtworzyć "cyfrowo" CD AUDIO ok, racja
1
[#15] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

A mógłbyś podlinkować jakiś przykład? Ja nigdy nie widziałem napędu CD/DVD SATA z dodatkowym wyjściem audio, a na złączu SATA nie ma takich sygnałów. Mam kilka napędów SATA i z chęcią skorzystał bym z takiego rozwiązania ale nie udało mi się nic znaleźć w tym temacie.
[#16] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@dolek, post #15

Faktycznie nie ma, to są adaptery w drugą stronę z IDE na SATA.
[#17] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@-tbn-, post #7

Gość pracował lub pracuje jeszcze w Krakowskim Elboxie. Ale to nie ja, często jestem mylony.
[#18] Re: Odtwarzanie CD audio przez IDE

@Phibrizzo, post #8

Żona ma dobrze. Bo oprócz tego że pracuję w Elboxie to jeszcze jestem wziętym ginekologiem w szpitalu.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem