kategoria: A500
[#1] Amiga 500+ artefakty
Witam, mam problem z Amigą 500+ rev 8A.1. Wyskakują artefakty Amiga po chwili się wyłączy albo resetuje tylko przy włączonej grze. Pamięci sprawdzane ATK wszystko ok. Wszystkie układy wyciągnięte i wyczyszczone oprócz AGNUSA. Sprawdzałem termowizją grzeją się tylko układy nie są gorące. Co dalej mogę sprawdzić?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2026 18:00:32 przez Masa500plus

Dodaje zdjęcie tutaj widać problem

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2026 23:34:47 przez Masa500plus
[#2] Re: Amiga 500+ artefakty

@Masa500plus, post #1

Sprawdziłbym w pierwszej kolejności napięcia zasilania i stan kondensatorów - choć pewnie po recapie już jest?
[#3] Re: Amiga 500+ artefakty

@bobycob, post #2

tak po recapie. Podmieniłem jeszcze Kickstart na 2.04 i dalej jest problem nawet na menu startowym z dyskietką
[#4] Re: Amiga 500+ artefakty

@Masa500plus, post #3

Jeżeli animacja dyskietki jest zdeformowana to u mnie takie coś oznaczało uszkodzenie Agnusa. Przekładałem go do innej płyty i to samo.
[#5] Re: Amiga 500+ artefakty

@bfgmatik, post #4

Na Kickstarcie 1.3 brak artefaktów w menu dyskietki, dopiero w grach sie zaczynają
[#6] Re: Amiga 500+ artefakty

@Masa500plus, post #5

No ale na 1.3 nie ma animacji dyskietki. Problemy się zaczynają przy animacji np. na kicku 3.1. Tak było u mnie i według mnie to oznaczało uszkodzenie chyba blittera. I dało się np. włączyć cannon fodder ale były mocne artefakty podczas gry.
[#7] Re: Amiga 500+ artefakty

@bfgmatik, post #6

Problemy się zaczynają przy animacji np. na kicku 3.1

miałem identyczny problem,
wyjęcie i dobre przeczyszczenie nóżek DENISE pomogło
:)
[#8] Re: Amiga 500+ artefakty

@bfgmatik, post #6

Czy ktoś z lubelskiego ma takiego Agnusa 8375 i chciałby naprawić (podmienić) ?
[#9] Re: Amiga 500+ artefakty

@Cezarykl, post #7

Niestety nie pomogło, jeszcze przed wyciagnięciem DENISE przestała się uruchamiać (czarny ekran). Stawiam na jakieś kondensatory
[#10] Re: Amiga 500+ artefakty

@Masa500plus, post #3

Jeśli występują takie lub podobne artefakty: link, to jest problem z Agnusem.
[#11] Re: Amiga 500+ artefakty

@Masa500plus, post #8

musisz sie pzrygotowac na spory wydatek, jeśłi to AGNUS odmóił posługi.
[#12] Re: Amiga 500+ artefakty

@Masa500plus, post #9

Najprawdopodobniej problemy z Agnusem, być może wystarczy wyczyszczenie nóżek układu, ew. podstawki. Może będzie trzeba wymienić podstawkę na nową (jeśli jest np. pęknięta, to na 95% ona generuje problemy).
Może być walnięty Agnus... ale jak pisał Stoopi - 8375 to nie są tanie rzeczy.
[#13] Re: Amiga 500+ artefakty

@wali7, post #12

ale jak pisał Stoopi - 8375 to nie są tanie rzeczy.

wręcz bardzo nie tanie, do tego praktycznie niedostępne na naszych portalach :)
na ebay najtaniej 532zł +wysyłka, i do tego z dopiskiem "not tested"
link
Nie wiem czy nie lepiej i taniej dorwać sprawną płytę v.8a i zostaną przy okazji dodatkowe bebechy na zapas..
Dobrzy by było jednak najpierw układ wyciągnąć i wyczyścić, może pomóc, z tym że zaopatrz się w odpowiedni ekstraktor do układu, inaczej na bank uszkodzisz podstawkę

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2026 20:22:48 przez Piotrek_W
1
[#14] Re: Amiga 500+ artefakty

@Piotrek_W, post #13

Płyta poszła do naprawy do speca od Amig z Poznania, może jest tu na forum :) Następny problem to czarny ekran przy uruchomieniu, dopiero po jakimś czasie "wstawała"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem