kategoria: Programy
[#1] Program pokazujący rozmiar okna.
Witam. Chciałem zapytać czy może ktoś kojarzy taki program, który otwierał puste okno na WB, a wewnątrz tego okna wyświetlał się rozmiar tego okna. Chwytając za narożnik można było oczywiście zmienić rozmiar tego okna i wyświetlany rozmiar był aktualizowany. Po zamknięciu okna, jego ostatni rozmiar wyświetlał się w oknie CON, więc można te parametry przekazać choćby do zmiennej w ENV. Szukałem na Aminet.net niestety nie znalazłem tam takiego programu, ale pamiętam, że gdzieś z 10 lat temu bawiłem się tym programem. Możliwe, że znajduje się on na którymś krążku MA lub ACS. Jednakże zanim zacznę kopać to wolałem zapytać.
[#2] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Ponki1986, post #1

Może to: TestWindow1b.
[#3] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Krashan, post #2

Sprawdzałem go i byłby dobry, gdyby wysyłał do CON parametry okna. Są w archiwum kody źródłowe, może udało by się to zmienić.
[#4] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Ponki1986, post #3

Może ten program spełnia Twoje wymagania:

https://aminet.net/package/util/shell/WinAction

Posiada opcję QUERY by wyświetlić również rozmiar i pozycję okna z możliwością formatowania.
1
[#5] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Hexmage960, post #4

Podobny do SetWin, ale to nie to. Ja po prostu szukam programu, który otworzy okno, użytkownik ustawi sobie dowolny rozmiar, a po jego zamknięciu ten rozmiar zostanie przechwycony choćby do zmiennej w ENV.
[#6] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Ponki1986, post #5

Przepraszam, ten program, który podałem jest dla MorphOS. Nie zauważyłem wcześniej.

Można zapewne dostosować kod źródłowy programu w języku E, który podał kolega Krashan, by spełniał Twoje oczekiwania.

Innym rozwiązaniem, które zasugeruję, to odczyt położenia i rozmiaru okna szuflady systemowej z blatu Workbencha. Wystarczyłoby użyć icon.library do tego celu, bo ta informacja jest zaszyta w pliku ikonki szuflady z rozszerzeniem .info.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2026 14:07:43 przez Hexmage960
1
[#7] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Hexmage960, post #6

Od kilku dni uczę się programowania w C. Właśnie zrobiłem taki programik. Jest napisany z użyciem ndk dla os3.2 więc nie wiem jak pójdzie pod starszymi.
Jakie dane wyjściowe potrzebujesz? Tylko szerokość i wysokość?
Chodzi o wymiary wewnętrzne czy zewnętrzne (razem z belką,ramkami i sliderami)?
1
[#8] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@mareq, post #7

Dzięki, ale specjalnie nie musisz tego robić. Ale jeżeli możesz, to tylko wysokość i szerokość zewnętrznego rozmiaru okna. Może być w takiej formie :

W xxx
H xxx

Przejrzałem też kod źródłowy w E, tego programu wyżej i tam wystarczy dopisać dwie linijki, a potem skompilować aby program wypluwał do CON wysokości i szerokość okna.
1
[#9] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Ponki1986, post #8

Już temat ogarnąłem. Dopisałem coś takiego do kodu:

WriteF('W \d\n', winw)
WriteF('H \d\n', winh)

Ściągałem EVO, zapuściłem kompilacje i gotowe.
2
[#10] Re: Program pokazujący rozmiar okna.

@Ponki1986, post #9

No i super. Ja dzięki tobie się czegoś nauczyłem. U mnie zawsze brak motywacji, bo nie mam pomysłu co można napisać a akurat porzuciłeś prosty programik na początek.
Czas poszukać nowe zadanie. 😁
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem