[#31] Re: Amiga i livebox

@11MASTEr, post #28

Do tego doszedłem. Tylko czy poprawny DNS wpisałem to nie wiem. Muszę jeszcze to obadać. Nie wiem też, czy ten DNS ma być także wpisany w ustawieniach AP. Jutro z rana dalsze testy.
[#32] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #31

Ja bym proponował ustawić na Ami jako DNS adres IP liveboxa, a jako bramę AP. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale można spróbować.

[#33] Re: Amiga i livebox

@BULI, post #7

Pomoc techniczna TP się odezwała :P

[#34] Re: Amiga i livebox

@11MASTEr, post #8

Urządzenie trzeba rejestrować, jeśli się włączy filtrowanie adresów MAC. I nie jest to wymysł tepsy. Każdy szanujący się router, czy też AP taką opcję posiada.

[#35] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #31

W ustawieniach AP u siebie nie zauwazyłem wpisanych DNS-ów. Co więcej nie widzę żebym mógł go wpisać. Pisałem wyżej co co mam wpisane w AP-ku
[#36] Re: Amiga i livebox

@BULI, post #10

(można również wprowadzić adres ręcznie)BULI napisał(a):

> (można również wprowadzić adres ręcznie)

Tylko trzeba pamiętać o składni. Z tego co pamiętam dwukropków trzeba użyć pomiędzy każdą parą znaków z adresu. Co ciekawe adapter Wi-Fi na USB dołączony do LB ma adres MAC podany "ciągiem", jak i 95% urządzeń na rynku z którymi się spotkałem. LB wpisanego ciągiem adresu natomiast nie przyjmuje. Ot taka fanaberia...

[#37] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #17

A nie próbowałeś w trybie repeater? Na Edimaxie 7209 APG PlayStation2 bez problemu w neta zapinam w dokładnie ten sposób na którym Ci zależy. Chcesz plik konfiguracyjny? Może są kompatybilne.

[#38] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #29

Właśnie. Popróbuję jeszcze z tymi firewalami. Szczególnie w liveboxie. Może tu coś mam zablokowane.
[#39] Re: Amiga i livebox

@GumBoy, post #37

Tego właśnie nie próbowałem. Jak możesz to podrzuć plik konfiguracyjny na mojego majla.
[#40] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #39

Jako dns wpisz np serwery tpsa:
194.204.152.34
194.204.159.1
i wtedy sprawdź.
DNS to serwery nazw. Router czy tam livebox jest serwerem DHCP.
DNS wpisz w MIami/Genesis.

Małe sprostowanie.
Właśnie wywaliłem z Miami te dnsy i dalej mam net.
Ja mam takie rozwiązanie zrealizowane za pomocą urządzenia Pentagram Cerberus podłączonego do neostrady i routera Planet WRT-414. W konfiguracji tego ostatniego nie mam jednak ustawionego trybu AP tylko coś co nazwano "station infrastructure". Ważne jest też podanie nazwy ESSID. Z racji tego, że mieszkam na uboczu nie używam żadnego trybu szyfrowania (amiga zdaje się obsługuje i tak tylko WEP). Jedyne co zrobiłem to na Pentagramie podłączonym z neo przypisałem dostęp tylko dla mac-adresów mojej sieci.
Jakoś to wszytko hula, chociaż na początku też miałem problemy. Urządzenie podłączone do amigi musi pracować w trybie klienta.
Jako bramę mam podany w Miami adres routera podłączonego do neo (static).
I cały czas mi się wydaje, że dnsy nie mogą być z sieci lan tylko z wan bo jak inaczej będą tłumaczyć te adresy?
Trochę chaotycznie to napisałem, ale może coś Ci to pomoże.

Ostatnia modyfikacja: 14.05.08 09:09
[#41] Re: Amiga i livebox

@il_capitano, post #40

W konfiguracji AP adresów DNS się nie wpisuje tylko w ruterze a potem w miami. Piszę to bo gadka była o AP przede wszystkim.
[#42] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #39

Poszło.

Ostatnia modyfikacja: 14.05.08 11:24
[#43] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #1

apc traktuj jak kabel ethernetowy do liveboksa. czyli jesli masz dhcp to uzyj dhcp, jako gateway ustawiasz ip liveboksa, o ile samo sie nie ustawi. dnsy powinny pobrac sie same. i wszytsko.
[#44] Re: Amiga i livebox

@Valwit, post #43

Jednak poddałem się z tym AP i WiFi. Ale poradyiłem sobie trochę inaczej. Właśnie piszę z Amigi. Czli internet mam ale udostępnoiony. Wadą tego jest to, że laptopa muszę mieć w zasięgu A4000. Ale to już coś, bo nie muszę ciągnąć ponad 20m kabla :)
Teraz info dla innych co także chcieliby udostępnić w podobny sposób internet Amidze. U mnie to wygląda obecnie tak:

internet -- livebox )))((( pecet -- switch -- A4000

Musiałem zastosować switcha, bo nie mam skrosowanego kabla :)
Teraz ustawienia:

Pecet:
w połączeniach sieci bezprzewodowej zaznaczyłem "udostępnienie połączenia internetowego" i wskazałem na "połączenie lokalne"

Natomiast połączenie lokalne na pececie ustawiłem tak:
IP: 192.168.2.1
maska: 255.255.255.0
DNSów nie ustawiałem

Natomiast na Amidze w Genesis mam:
IP: 192.168.2.2
Geteway: 192.168.2.1
Netmask: 255.255.255.0

W zakładce Resolv dodałem DNSy od TP czyli 194.204.152.34 i 194.204.159.1.

I przy takich ustawieniach wszystko pięknie śmiga. Pozostaje jedynie otwarty temat zmuszenia AP do pracy z liveboxem.
[#45] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #44

ap ma tryb bridge?

bo zadniczo to ty masz zamiar zastapic 20m kabla radiem. a to jest tryb bridge. mam jeden router w taki sposob skonfigurowany ze przekazuje pakiety 1:1 z lokalnego portu ethernetowego przez wifi do glownego routera. a kompy podlaczone w ten sposob konfigure sie tak jakby byly podpiete kablem bezposrednio do glownego routera. dhcp ulatwia sprawe, ale ja akurat dhcp odpalam tylko jak ktos ze swoim kompem wpadnie. wole stale adresy ip, latwiej dzielic zasoby :)

Ostatnia modyfikacja: 14.05.08 15:31
[#46] Re: Amiga i livebox

@Valwit, post #45

Tak. Ten AP ma możliwość pracy w trybie bridge. Tylko że myślałem że do tego trybu potrzebne są takie dwa AP.
Jeśli moźna takie coś stworzyć:

)))((( laptop
internet -- livebox
)))((( AP(bridge) -- A4000

to muszę to wypróbować.
[#47] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #46

A tobie nie odpowiada takie rozwiązanie jak ja mam? Router )))()(((AP== pegaz, Router)))(((LaptokWIFI. Tak się pytam bo już zacząłem się gubić
[#48] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #47

Dokładnie takie coś chciałem stworzyć. Jednak mi nie wychodziło. Teraz powinno pójść szybciej, bo już prawie wiem co gdzie piszczy.

Tylko w twoim wypadku jak masz ustawiony AP? W trybie client czy bridge?

Ostatnia modyfikacja: 14.05.08 22:46
[#49] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #48

Żadne z tych co wymieniłeś w moim edimaxie zadziałało tylko station-infrastructure. Client i bridge nie chciało działać

Ostatnia modyfikacja: 14.05.08 22:52
[#50] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #46

przeciez livebox jest drugim AP
[#51] Re: Amiga i livebox

@Valwit, post #50

Nie wiem czy my się rozumiemy. Livebox jest routerem który rozdziela sygnał na dwa kompy. Jeden jest z WiFi(laptok) ,drugi A4000 z AP. Tak jest Krzyśka. U mnie zamiast A4000 jest pegaz. No i nie mam liveboxa tylko router Wifi
[#52] Re: Amiga i livebox

@GumBoy, post #33

Podciągnąłeś sobie nareszcie DSLAMa pod domu.. (Huzele)? Czy dalej dzieciakom obcinasz transfer w szkole ;)

[#53] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #51

Livebox jest routerem ale ma tez wbudowany AP. moesz sie do niego przeciez polaczyc bez kabla, przez wifi
[#54] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #51

Arbuz napisał(a):

> Nie wiem czy my się rozumiemy. Livebox jest routerem który
> rozdziela sygnał na dwa kompy.

Może nawet i na dwadzieścia dwa przez Wi-Fi, jeśli umiesz się panelem konfiguracyjnym posłużyć.

[#55] Re: Amiga i livebox

@BULI, post #52

Jedno i drugie :P
W domu 6mb w pracy 4mb, ale w DSLu.

[#56] Re: Amiga i livebox

@GumBoy, post #54

Rozumiem, rozumiem tylko mi chodziło akurat o ten konkretny przypadek.
[#57] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #51

No i po wielu bojach i przeszukaniu sieci wiem dlaczego te posiadane AP nie działają tak jak ja chcę. A chodzi mi dokładnie o taką możliwość jak napisali w instrukcji od twojego AP Edimax EW-7206APg :
"Tryb “Station Mode” jest używany w celu umożliwienia urządzeniu sieciowemu tylko z funkcją przewodowego Ethernetu, uzyskanie zdolności komunikacji w obrębie bezprzewodowej sieci LAN."
A mój AP Edimax EW-7203APg nie ma właśnie takiej możliwości. Co ciekawe mam jeszcze w domu AP LinkSys WAP54G a on działa w trybach most (punkt-punkt lub punkt-wielopunkt), klient innego AP (AP Client) oraz repeater tylko i wyłącznie z innym WAP54G.

Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak kupić sprawdzony przez ciebie AP Edimax EW-7206APg.
[#58] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #57

Sprawdzałem i opcji Station Mode nie mam. Ale używam Station-Infrastructure i na tym śmiga. Może to to inaczaj się nazywa a to samo znaczy.
[#59] Re: Amiga i livebox

@Arbuz, post #58

Masz "station" mode. Ale dzieli sie on na "station - infrastructure" i "station - Ad Hoc". A w wersji EW-7203APg tego nie ma. Jest tylko w głównym Menu wybór : Client, Acces Point, Repeater, P2P i PMP. W opcjach Client i Access Point jest wybór "infrastructure" lub "Ad Hoc", ale to nie jest to samo co u ciebie "station - infrastrukture".
[#60] Re: Amiga i livebox

@kmilota, post #59

Wiwat Edimax i jego nazewnictwo. Ad-Hoc i Infrastructure, to dwa główne podziały trybów pracy Wi-Fi.

Wychodzi na to, że AP zawsze pracuje w trybie station w takim razie :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem