[#1] nowy scsi.device i nie tylko...
Witam,
W krotkich slowach - mam Amige 1200 z romem 3.1, kickstart 40.68. Do tego Apollo 40/40 FPU/MMU i 32 Mb fastu.
System to 3.9, najnowszy setpatch. Dysk - 260Gb z czego widze 128 (nie mam FastAty). scsi.device 43.35 - zaden nowszy nie chce dzialac...
Na dysku 4 partycje - wszystkie sfs, oprocz systemowej.

I tu wlasnie tkwi moj problem.

Jedynym ROM updatem "lykanym" przez moj system jest ten pochodzacy z Boing Bag 1 (ok. 127 kb). Ten z BB2 (300 cos kb) nie chce wchodzic, podejrzewam bardzo mocno scsi.device o bycie winowajca.

Zainstalowalem sobie najnowsze scsi.device (ten, o ktorym byla wzmianka ostatnio w Aktualnosciach) i...podobnie - kupa.

Objawy:

BB2 - z zaladowanym scsi.device - nie wiedziec czemu, restarty "leca" w kolko, w koncu amiga "gasnie" - tzn czarny ekran i przestaje odpowiadac.

najnowszy scsi.device - po zaladowaniu pojawia sie animacja nieskonczonej ilosci dyskietek wpadajacych do stacji - czyli tak jakby w ogole dysk nie byl widziany przez system.

BB1 Rom update - wszystko dziala OK.

Czy ktos z Was mial podobny problem? Czy jestescie w stanie cos doradzic?

Pzdr!
Bartek

Ostatnia modyfikacja: 15.05.08 10:57
[#2] faktycznie nie tylko.

@Bartek_S, post #1

dział „aktualności” link na górze

scsi.device 43.45

Zamieścił: mailman, 13.05.2008 21:10:25
Toni Wilen oraz Chris Hodges przygotowali poprawkę dla scsi.device, dzięki której możliwe jest korzystanie z urządzeń IDE o pojemności ponad 128 GB. Dodatkowo poprawka wyłącza scsi.device podczas uruchamiania systemu, zastępując tym samym funkcję jaką wykonuje BlizKick z odpowiednim modułem. Na różnych konfiguracjacj należy posłużyć się różnymi metody instalacji, które zostały opisane w dokumentacji. Poprawka znajduje zastosowanie w scsi.device dostępnym w AmigaOS 3.9 Boing Bag 2.

Ostatnia modyfikacja: 15.05.08 11:13
[#3] Re: faktycznie nie tylko.

@Valwit, post #2

....no i wlasnie o tej poprawce mowie....
Nie poszla (a jestem prawie pewien, ze extractmodule wyciagal z Rom Update z BB2)...

Niestety wyglada mi na to, ze nic nowszego niz 43.35 nie chce dzialac, a to chyba nie jest normalne :(

Pzdr!
Bartek
[#4] Re: faktycznie nie tylko.

@Bartek_S, post #3

jakis czas temu sprawdzalem scsi.device 43.44 (9.12.07) bez "NEVER" dziala.

[#5] Re: nowy scsi.device i nie tylko...

@Bartek_S, post #1

abstrahujac od problemu: po co ci tak wielki dysk w ami?
[#6] Re: faktycznie nie tylko.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

@Skolman - a czy 43.44 widzi wiecej niz 128? Ale...to never moze byc tropem, sprobuje - dzieki!

@Valwit
...mniejszych w sklepie nie bylo :)
A powazniej (choc to co napisalem powyzej jest rowniez prawdziwe) - gdybym na tym dysku trzymal tylko soft amigowski, to jasne - kilka GB by wystarczylo. Ale oprocz tego mam tam wiele zdjec, muzyki i innych waznych dla mnie rzeczy. W domu Amiga to moj glowny komputer...oprocz C64 :)

Pzdr!
Bartek
[#7] Re: nowy scsi.device i nie tylko...

@Valwit, post #5

abstrahujac od problemu: po co ci tak wielki dysk w ami?

Coraz trudniej kupic mniejsze twarde dyski, a wiadomo ze uzywanych HD trzeba raczej unikac.
Przeciez teraz to juz mniej wiecej kwestia 50 zl pomiedzy 128, a 256 GB. Lepiej wiec kupic wiekszy. A i do mp3 sie przyda, aby wreszcie cedeki w szafie zakopac, a i do miliona gier pod WHDLoad, do dem, zdjec, grafik...itd.
Skoro mozna to upchac na HD, a tym samym zwiekszyc sobie komfort i nie zonglowac plytami CD/DVD, to dlaczego nie? :)
Ja tez mam w Ami 256, z tym ze nie ma znim problemow pod FastATA na OS3, ani pod OS4/MOS (nawet bez FastATA).
[#8] Re: faktycznie nie tylko.

@Bartek_S, post #6

kumem. ale w takim razie nie wyobrazam sobie uzywania takiego dysku bez dopalacza.
[#9] Re: faktycznie nie tylko.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

@SKOLMAN: dzieki za trop, bez NEVER faktycznie zaczelo to dzialac.
Troche musialem pokombinowac, tzn laduje scsi 43.45 a pozniej i tak musze OS Update z BB1 (jednak cos innego nie gra w BB2, ale nie chce mi sie juz dociekac co...). HDToolbox i HDInstTools pokazuja zgodnie pelna pojemnosc!
Z drugiej strony - chyba nieco dysk na tym sterowniku "zwolnil".

@Valwit: nie jest tak zle, choc faktycznie zaczynam myslec o FastAcie :)

Pzdr!
Bartek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem