[#1] USB - jakie polecacie?
chcę zaopatrzeć się w USB poprzez clockport. Co polecacie, jak działa na clock porcie? Konfiguracje z jakimi miało by współpracować to:

A600, 34MB RAM + 4MB SRAM PCMCIA ( w drodze), ROM 3.1, 030/40MHz, 68882/50MHz

A1200, 258MB RAM, BLIZZARD 603e/210MHz 040/38MHz, BVISION, ROM 3.1

wszystko w desktopach.

Czy jest jakaś możliwość rozdwojenia clockportu w A1200? - jakimś adapterkiem czy domowym sposobem? Chciałbym podłączyć dwie rzeczy pod clockport ( m.in. właśnie USB o którym mowa), obydwie niestety nie są przelotowe...

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 17.05.08 09:00
[#2] Re: USB - jakie polecacie?

@zangief, post #1

Czy jest jakaś możliwość rozdwojenia clockportu w A1200? - jakimś adapterkiem czy domowym sposobem? Chciałbym podłączyć dwie rzeczy pod clockport ( m.in. właśnie USB o którym mowa), obydwie niestety nie są przelotowe...

Niestety nie. :( Juz kiedys rozmawialismy na forum o mozliwosci zaadresowania dwoch nieprzelotowych urzadzen przez clock-port. Sam chcialbym podlaczyc kiedys Delfine + Subway USB (wlasnie ten jest stworzony pod clock-port), ale bez przelotowosci kart badz rozdzielenia jakims sposobem (procz slotow zorro) tego zlacza trzeba wybrac jedno z urzadzen. Byc moze istnieje gdzies rozwiazanie tego ograniczenia.

[#3] Re: USB - jakie polecacie?

@Lokaty, post #2

próbował ktoś zrobić własne USB? na eFunzine na zamówienie taki subway kosztuje 400 PLN, nieco drogo..

[#4] Re: USB - jakie polecacie?

@Lokaty, post #2

no własnie pamietam, było to chyba jednak dawno, myślałem że może "wie ktoś już coś" na ten temat. Do A600 istnieje rozwiązanie - jest clock port adapter który fizycznie nie koliduje ani z Apollo ani z rozszeżeniem A602 - 1MB CHIP RAM z clockportem. Tym sposobem można używac 2 clockportów. Jednak A600 to ograniczenia 030 i ECS...

używasz SUBWAY'a?

[#5] Re: USB - jakie polecacie?

@Bagheera, post #3

samemu to chyba można podłączyć tylko interface klawiatury przelotkę DIN5 - USB dodawaną do klawiatur USB w marketach... :)

żartuję oczywiście - myślę że stery są w tym najważniejsze a tego byle kto nie napisze porządnie dlatego pewnie nic o tym nie słychać...

[#6] Re: USB - jakie polecacie?

@zangief, post #4

Zawsze mnie zastanawiało jak taki rozgałęziacz miałby niby działać - jak sterownik znajdywałby odpowiednią kartę? Bo złącze zegarowe to po prostu kilka linii z przestrzeni adresowej procesora, a nie jakakolwiek szyna w stylu PCI/Zorro...

[#7] Re: USB - jakie polecacie?

@zangief, post #4

Nie, nie uzywam. Jest to jedyne rozwiazanie pod clock-port. Procz tego jest kilka innych opcji, ale nie widze sensu ladowac zorro/pci do amigi, aby podpiac wiecej niz jedno urzadzenie tego typu (w sensie karty mfx i usb). Dla mnie A1k2 z BPPC i BV jest konfiguracja na tyle optymalna, ze rozwiazanie pod port zegara jest jedynym wlasciwym.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.08 10:35
[#8] Re: USB - jakie polecacie?

@zangief, post #5

ale chodzi mi o coś "kompatybilnego" z subway, albo coś pod sterowniki, które już istnieją

[#9] Re: USB - jakie polecacie?

@Bagheera, post #8

Nie przypominam sobie, aby cos takiego istnialo. Moze inaczej - ilekroc pokazywal sie jakis kontroler USB zawsze dolanczano do takowego stos, badz trzeba bylo takowy zakupic (do Spidera). Chociaz ostatnio powstaje darmowy stos z przeznaczeniem do kontrolerow Highway i Subway - ANAIIS - jednak ciezko powiedziec jak sie spisuje (pozostaje przejrzec dokumentacje).

[#10] Re: USB - jakie polecacie?

@zangief, post #1

zangief napisał(a):

> Czy jest jakaś możliwość rozdwojenia clockportu w A1200? -
> jakimś adapterkiem czy domowym sposobem? Chciałbym podłączyć
> dwie rzeczy pod clockport ( m.in. właśnie USB o którym mowa),
> obydwie niestety nie są przelotowe...

Witam.
Do A500 jest cos takiego:
http://www.vesalia.de/e_a500clockport.htm
Poniewaz montuje sie to w podstawke procesora 68000 to mysle
ze z A600 tez powinno dzialac (po przylutowaniu).
Pozdrawiam.
[#11] Re: USB - jakie polecacie?

@ted, post #10

Zapewne tak - tylko trzeba by to odpowiednio przelutować - tylko że u mnie na procku w A600 siedzi Apollo 630, a w A600 w zasadzie można mieć dwa clockporty - poprzez adapter oraz rozszerzenie pamięci A602 - ból jest w A1200...

[#12] Re: USB - jakie polecacie?

@zangief, post #1

Ogólnie ciężka sprawa - nie słyszałem o rozdzielaczu portu zegara do A1200. Sam od wczoraj mam kartę DENEB, ale jeszcze jej nie zainstalowałem, bo póki co walczę z Delfiną Flipper podłączoną do pierwszego portu zegara w karcie X-Surf 3. Sam jestem ciekaw co by było gdyby wkorzystać wszystkie trzy porty (X-Surf ma dwa, Deneb ma jeden) w A4000T...

[#13] Re: USB - jakie polecacie?

@Bagheera, post #3

200 zł kosztuje jeżeli kupujesz za granicą+koszty wysyłki :)

[#14] Re: USB - jakie polecacie?

@Deftronic/..., post #12

Deftronic/... napisał(a):

> Ogólnie ciężka sprawa - nie słyszałem o rozdzielaczu portu
> zegara do A1200.

Istnieje takie urządzenie dla A1200 - kiedyś (ponad 3 lata temu) je miałem, poszło na eBayu za sporo euro.

[#15] Re: USB - jakie polecacie?

@lord_spider, post #14

To moze ujawnisz te "sporo euro" na ktore nalezy sie przyszykowac? ;)

[#16] Re: USB - jakie polecacie?

@lord_spider, post #14

O! Dzięki za info - nie wiedziałem.

[#17] Re: USB - jakie polecacie?

@Lokaty, post #15

Sprzedawałem dawno temu, więc dokładnej ceny nie pamiętam, rząd wielkości 120-130 euro, o ile się trafi na taki rodzynek.

[#18] Re: USB - jakie polecacie?

@arti4-92, post #13

kupuje, gdzie za tyle sprzedaja?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem