kategoria: Sprzęt
[#1] dvd i kopia os3.9 na drugą kartę sd
Skopiowałem cały system os3.9 z partycji DH0 karty sd na drugą kartę sd i również partycję DH0. Operację tę zrobiłem na mojej jednej Amidze za pośrednictwem karty cf w slocie PCIMCIA. Skopiowany system bootuje się z tej drugiej karty i wszystko działa normalnie przynajmniej do tej pory. Problem polega na tym, że na oryginalnej karcie czytnik dvd działa normalnie, na nowej karcie pomimo że sprzętowo i programowo jest wszystko tak samo ustawione system nie widzi czytnika. Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją i jestem ciekaw czy ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi?
1
[#2] Re: dvd i kopia os3.9 na drugą kartę sd

@luzik, post #1

Jeżeli komuś się to przyda, to dzisiaj (25.03) uzupełniam dla tych, którzy będą chcieli zrobić sobie kopie systemu na inną kartę - w moim przypadku kartę CF Kingston 32gb z czerwono-czarnym kwiatkiem zastąpiłem czarno-biało-czerwoną kartą sd SanDisk ultra 128gb. Obydwie karty podłączyłem na jednej taśmie, kartę jako primary master, czytnik dvd jako primary slave. W przypadku karty Kingston wszystko było ok, po zrobieniu kopii systemu na kartę SanDisk system przestał widzieć dvd. Nie pomogło żadne ustawianie zworek, kombinacje z mountlistą czy nr unit oraz sterownikami. Jako że mam interfejs 4xEIDE podłączyłem do primary port tylko kartę, do secondary port na osobnej taśmie dvd. Resztę praktycznie bez mojego udziału załatwiło oprogramowanie z dyskietki 4xEIDE&AllegroCDFS. Przyczyną zaistniałej sytuacji akurat w moim przypadku jak widać był brak współpracy karty 128gb z czytnikiem dvd. System wogóle nie widział dvd. No i to by było na tyle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem