kategoria: A2000/A3000
[#1] IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008
Poskładałem kolon i mam problem z uruchomieniem Alfa Data AT-BUS 2008

mam 2 różne adaptery CF i karty 4GB

Amiga 3000 startuje z dysku scsi i nie widzi tej karty ide
Amiga 2000 z podłączoną kartą cf stoi i czarny ekran , natomiast po wyjęciu kary cf domaga się dyskietki

się zastanawiam czy ten rom widzi karty 4GB , czy moze ktoś ma inny rom do tej karty ?
[#2] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #1

Powiem Ci, że mam tą samą kartę i z adapterami cf2ide ani CD tez nie współpracowała (A3000).
[#3] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #1

Wszystko zależy jaki masz i czy w ogóle dobry ten ROM. Pobierz sobie najnowszy lide.device, odpowiednio przygotuj plik przed zaprogramowaniem odpowiedniej kostki ROM i używaj. Z kartą działają karty SD jak CF bez najmniejszego problemu oczywiście z adapterami, wielkość partycji 120GB to nie problem dla tej karty.
[#4] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@superbonio, post #3

bios z projektu
https://mega.nz/file/Q5wySRZa#Vddeji6ubegK6nwQYy7cF9vwORmekzKa8kFBo-fhR54
sprawdzałem W27c512 i też na 27c256
[#5] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #4

reaguje na zworkę off

po jej wsadzeniu Amiga startuje i chce dyskietkę
[#6] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #5

sprawdzam dokładnie czy czasem niema małej kreseczki że coś nie podłączone lub masa nie przechodzi ale wszystko wygląda dobrze
[#7] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #6

To jest prosta karta. Jeśli prawidłowo zaprogramowałeś układy PLD i ROM to musi działać. Bez problemu hula mi w A2000 z kartą CF i podpiętym CD-ROMem. Jedna uwaga, jeśli chcesz używać CD-ROMu to z buforami HCT działał nie będzie. Trzeba się zaopatrzyć w LSy.

[#8] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Kilos, post #7

A dlaczego HCT nie działają?
Ja stosuję jako bufory wyłącznie HCT, co prawda w kartach CDTV-RAM-IDE, 68EC020TK i 68020TK2, i CD-ROM działa w porządku. A kontroler w tych kartach jest chyba bardzo podobny do tego z AT-BUS 2008.
Oczywiście trzeba użyć LIDE.

PS. Do Panstalin2 - jeśli użyjesz LIDE, to limit wielkości dysku masz >2 TB (nie napisali dokładnie ile, napisali że najnowsza wersja 40.11 znosi limit wielkości dysku 2 TB).

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 15:21:35 przez wali7
[#9] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Kilos, post #7

masz sprawdzony wsad rom do tej karty ?
gal programowałem 2 x

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 15:35:49 przez Panstalin2
[#10] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #9

Może złe gale ?

[#11] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #10

Jakbym miał zgadywać, to powiedziałbym że gale o czasie dostępu 25 są za wolne. Ma ktoś dokumentację do tego projektu?
[#12] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@wali7, post #8

Fakt, w ogóle zapomniałem o LIDE, bo i nie miałem jeszcze potrzeby z tego skorzystać. W każdym bądź razie w czasach przed LIDE z żadną z tych kart które wymieniłeś i ROMem oktagona CD-ROMy nie działały. Wymiana buforów odpadała, bo w tej obudowie LS nawet nie występują. Patent z wymianą na LS sprawdziłem sam na karcie z wątku, a info o tym jest na a1k.

@Panstalin2 Mam ten sam ROM z archiwum do którego podałeś link wyżej.

@alt_ W projekcie są układy 25ms.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 16:52:23 przez Kilos
[#13] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Kilos, post #12

wymieniałem gale na ATF16v8b-15c
U2 na LS
U1 LS w projekcie jest HCT

zostały tylko 74HCT245 wszystkie bo nie mam LS

nadal bez zmian

[#14] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@alt_, post #11

https://mega.nz/file/Q5wySRZa#Vddeji6ubegK6nwQYy7cF9vwORmekzKa8kFBo-fhR54
[#15] Re: IDE Zorro Alfa Data AT-BUS 2008

@Panstalin2, post #14

zamówiłem LS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem