[#1] Blizzard 1240 down
Czy można obniżyć taktowanie Blizzard'a 1240?
A jeżeli tak to na jaką wartość?
Czy np. po zmianie zegara na wartość 24 mhz procesor nadal wymaga użycia wentylatora?
Jak rozumiem zmiana częstotliwości jest możliwa przy pomocy manipulacji kwarcem. Dodam, że moja karta posiada podstawkę z kwarcem 100 mhz.

[#2] Re: Blizzard 1240 down

@MavenFoo, post #1

Czyli masz najszybsze 040 :) Został bym przy 50mhz, ale jeżeli chcesz mniej to daj kwarc 66 w tedy będziesz miał zegar na procku 33.

P.S. 040 i tak będzie dalej się grzało....

[#3] Re: Blizzard 1240 down

@MavenFoo, post #1

Wstaw nominalnego 80mhz. 040@40, a takie byly w blizach, przy taktoawiu 40mhz nie potrzebuja wielkego chlodzenia. U mnie dzialaly na samym radiatorze.

[#4] Re: Blizzard 1240 down

@arti4-92, post #2

Nie jest najszybsze. Widziałem apollo 040 taktowane 65MHz.
[#5] Re: Blizzard 1240 down

@Arbuz, post #4

uhmn, niezły kwarc 130mhz :D

[#6] Re: Blizzard 1240 down

@MrT, post #3

A czy wstawiając mniejszy kwarc nie uszkodzę turbo?
Jak rozumiem w tej karcie częstotliwość procesora = 1/2 * kwarc.

[#7] Re: Blizzard 1240 down

@MavenFoo, post #6

Nie uszkodzisz. Do kwarca 50mhz (przedzial fabryczny 50-80) karta bedzie chodzic, przy kwarcu 40mhz sie nie wlaczy (ale nie uszkodzi oczywiscie - wyniki moich testow z roznymi kwarcami od 40mhz do 100mhz). Polecam kwarca 80mhz - nominalny i dobrze przyklejony radiator z malutka iloscia pasty termoprzewodzacej - karta bedzie stabilna bez wiatraka przy 40mhz, czyli jak fabryka kazala.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem