kategoria: CD32
[#1] Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)
Przy okazji innego projektu powstał, bardziej dla zabawy taki oto projekt:

Projekt wyświetlacza aktualnego statusu odtwarzania płyty Audio CD na CD32:

Można zastosować jakiś klon Arduino, żeby mieścił się pod wyświetlaczem.
Całość podpina się do sygnałów:
Arduino pin 13 do Amiga CD32 IF_CLK (TP7-pin 1 na płycie głównej)
Arduino pin 11 do Amiga CD32 IF_DATA (TP7-pin 2 na płycie głównej)
Arduino pin 2 do Amiga CD32 IF_DIR (TP7-pin 3 na płycie głównej)
Arduino GND do Amiga CD32 GND (TP7-pin 4 na płycie głównej)
no i zasilanie gdzieś do +5V

8
[#2] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #1

Hej.
Czy to oznacza, że istnieje dobra dokumentacja do napędu w CD32?
pozdr
[#3] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@Mikrobi, post #2

Teoretycznie wszystko powinno być w Akiko.cpp z projektu WinUAE + biblioteka cd.library + dostępne źródła do działającego prototypu napędu CD do A1200, który nigdy nie wszedł do produkcji, ale był testowany nawet przez jedno z czasopism Amigowych, a oparty jest o kość Akiko.

Tyle że sam nie potrafię wydobyć z tych wszystkich źródeł odpowiednich informacji, więc zrobiłem prosty "podsłuchiwacz" na Arduino UNO i zrobiłem dump danych przesyłanych podczas odtwarzania płyty audio, a później bardziej dla zabawy przerobiłem go na wyświetlacz danych odtwarzanej płyty.
3
[#4] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #3

Bjutiful !
Widziałem też alternatywny Rom z odtwarzaczem robiącym widmo odtwarzanej muzyki. (Bardzo wolne widmo...).
pozdr
[#5] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@Mikrobi, post #4

Widziałem tylko zrzut ekranu, ale w akcji nigdy
[#6] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #1

Właśnie z takich "bezużytecznych" projektów może narodzić się pomysł na coś, czego nikt wcześniej nie zrobił i przy okazji zostać mistrzem świata w tej dziedzinie ;)

Widziałem też alternatywny Rom z odtwarzaczem robiącym widmo odtwarzanej muzyki.

Są gdzieś dostępne informacje na ten temat lub sam zmodyfikowany ROM?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 15:07:00 przez RomanWorkshop
[#7] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@RomanWorkshop, post #6

Możliwe, że twórca Capitoline ma taki kick w wersji nigdy nie opublikowanej, kiedyś mi o tym pisał, ale nie był chętny do podzielenia się :D

Ewentualnie Greg Donner może coś wiedzieć:
https://www.gregdonner.org/workbench/wb_cd32.html

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 15:54:50 przez fuseoppl
[#8] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #7

Z autorem Capitoline wymieniłem się kilkoma Kickstartami i poprosiłem o kolejne, ale już nie odpisał. Może kiedyś go jeszcze zapytam o te rzadkie wersje.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem