kategoria: CD32
[#1] Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)
Przy okazji innego projektu powstał, bardziej dla zabawy taki oto projekt:

Projekt wyświetlacza aktualnego statusu odtwarzania płyty Audio CD na CD32:

Można zastosować jakiś klon Arduino, żeby mieścił się pod wyświetlaczem.
Całość podpina się do sygnałów:
Arduino pin 13 do Amiga CD32 IF_CLK (TP7-pin 1 na płycie głównej)
Arduino pin 11 do Amiga CD32 IF_DATA (TP7-pin 2 na płycie głównej)
Arduino pin 2 do Amiga CD32 IF_DIR (TP7-pin 3 na płycie głównej)
Arduino GND do Amiga CD32 GND (TP7-pin 4 na płycie głównej)
no i zasilanie gdzieś do +5V

7
[#2] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #1

Hej.
Czy to oznacza, że istnieje dobra dokumentacja do napędu w CD32?
pozdr
[#3] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@Mikrobi, post #2

Teoretycznie wszystko powinno być w Akiko.cpp z projektu WinUAE + biblioteka cd.library + dostępne źródła do działającego prototypu napędu CD do A1200, który nigdy nie wszedł do produkcji, ale był testowany nawet przez jedno z czasopism Amigowych, a oparty jest o kość Akiko.

Tyle że sam nie potrafię wydobyć z tych wszystkich źródeł odpowiednich informacji, więc zrobiłem prosty "podsłuchiwacz" na Arduino UNO i zrobiłem dump danych przesyłanych podczas odtwarzania płyty audio, a później bardziej dla zabawy przerobiłem go na wyświetlacz danych odtwarzanej płyty.
2
[#4] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #3

Bjutiful !
Widziałem też alternatywny Rom z odtwarzaczem robiącym widmo odtwarzanej muzyki. (Bardzo wolne widmo...).
pozdr
[#5] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@Mikrobi, post #4

Widziałem tylko zrzut ekranu, ale w akcji nigdy
[#6] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@fuseoppl, post #1

Właśnie z takich "bezużytecznych" projektów może narodzić się pomysł na coś, czego nikt wcześniej nie zrobił i przy okazji zostać mistrzem świata w tej dziedzinie ;)

Widziałem też alternatywny Rom z odtwarzaczem robiącym widmo odtwarzanej muzyki.

Są gdzieś dostępne informacje na ten temat lub sam zmodyfikowany ROM?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 15:07:00 przez RomanWorkshop
[#7] Re: Z cyklu bezużyteczne projekty do CD32 :)

@RomanWorkshop, post #6

Możliwe, że twórca Capitoline ma taki kick w wersji nigdy nie opublikowanej, kiedyś mi o tym pisał, ale nie był chętny do podzielenia się :D , ja kiedyś miałem zrzut ekranu, ale straciłem część danych po awarii dysku i teraz nie mogę tego odnaleźć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem