kategoria: A500
[#1] Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie
Zrobiłem test pamięci poniżej przedstawiam zdjęcie. Proszę niech ktoś się wypowie:

[#2] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@pirek22, post #1

Test pokazuje błąd na linii danych D14.
[#3] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@Krashan, post #2

Co to znaczy??

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 15:37:14 przez pirek22
[#4] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@pirek22, post #3

Że masz albo uszkodzoną ścieżkę na tej linii, albo jedną kość RAM (z tego co pamiętam, to rev 5 ma 16 1-bitowych kostek, więc mogłaby to być jedna z nich).
Ewentualnie tam po drodze są chyba bufory, czy inne zatrzaski, to też mogłoby być. I podstawka na Agnus - chociaż uszkodzenie tylko jednego wyprowadzenia byłoby dziwne. Ale raczej jedno z dwóch pierwszych wariantów.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 15:43:43 przez wali7
[#5] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@wali7, post #4

A może ktoś dać namiar jakiś lub nazwę jakiej szukać pamięci ram ??
Gdzie kupię?
I pod jaka nazwa gdzie znajdę te bufory??
Ich też jest 16

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 15:51:57 przez pirek22
[#6] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@wali7, post #4

Nie pamiętam teraz mapy pamięci, ale czy to nie obszar pamięci slow? Może autor powinien zacząć od wyjęcia pamięci zamontowanej pod klapką?
2
[#7] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@-tbn-, post #6

Racja, nie zwróciłem na to uwagi, myślałem, że to absolutnie goła A500.
Oczywiście, to jest rozszerzenie pod klapką.
Zatem walnięte jest rozszerzenie, albo np. brudne złącze.
[#8] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@wali7, post #7

Wyjąłem pamięć pod klapką amiga test kit 3godziny skanuje zero błędów. Jak długo skanować? Test sam się zakończy?
[#9] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@pirek22, post #8

Jeżeli to jest pamięć z baterią to pewnie bateria wylała i uszkodziła ścieżki.
Jak jest bez baterii to można spróbować wyjąć układy z podstawek i włożyć ponownie, może trochę nóżki poskrobać żeby oczyścić. Może też samo złącze zaśniedziało i wystarczy parę razy wyjąć i włożyć rozszerzenie żeby się piny oczyściły.
[#10] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@bfgmatik, post #9

To pamięć bez baterii widocznie uszkodzona .
A jeszcze mam jedno pytanie mam zewnętrzny gotek i jak chce otworzyć grę gra we łączą się do momentu tytułu rozgrywka już się nie włącza nóż ta sama gra z dyskietki to samo zachowanie. Co może być przyczyną ?? Myślałem że może ciaa ale gdy zrobiłem test cias wyszło wszystko ok zamieniałem nawet układy miejscami bez zmian .
[#11] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@pirek22, post #10

Pamięci się tak łatwo same nie psują, może gdzieś coś jednak nie kontaktuje.

Nigdy nie miałem zewnętrznego goteka ale dużo gier chyba szuka dyskietki w wewnętrznej stacji dysków i może dlatego się wysypuje. Są nawet jakieś przełączniki, które się wpina pod CIA i przełączają wewnętrzną stację z zewnętrzną żeby działało. Nigdy nie używałem, we wszystkich moich Amigach wtykam Goteka zamiast wewnętrznej stacji :).
[#12] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@pirek22, post #10

Jest tak jak bfgmatik pisze. Bardzo wiele gier amigowych domyślnie szuka danych gry w wewnętrznej stacji (a właściwie w df0). Kickstart od 2.0 w górę pozwala na rozpoczęcie wczytywania z zewnętrznej stacji, jednak gdy gra przejmuje kontrolę nad Amigą próbuje czytać tylko w stacji df0. Bootselector pozwala na zamianę miejscami stacji df0 z df1 - stacja zewnętrzna jest widziana przez Amigę jako wewnętrzna, a wewnętrzna jako zewnętrzna.
[#13] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@wali7, post #12

Dziś przyszły mi dyskietki nowe . Xcopy z gotek uruchamia się gdy nagram go na dyskietkę ti read write error niebieski ekran.
[#14] Re: Amiga 500 rev 5 test pamięci pytanie

@pirek22, post #13

To może być wina stacji... ja co prawda miałem tylko stare dyskietki ale szybko nie wytrzymałem napięcia i włożyłem goteka w miejsce stacji. Miedzy innymi dlatego, żeby wykluczyć problem ze stacją jako ogólną przyczynę problemów jak się bawiłem pierwszą Amigą 500 kilka lat temu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem