[#1] Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie
Witam,
czy ktoś się spotkał z taką usterką Amigi 500 z płytą rev 6A, że niby wszystko działa nic się nie zawiesza, testy wszystkie przechodzi, RAM nie ma błędów a mimo tego występują glitche na obrazie i nie wyglądają ja jakieś zakłócenia analogowe związane z jakimś uszkodzonym kondensatorem tylko jak zakłócenia wygenerowane cyfrowo. Brakuje kawałka prawej części ekranu jak już tam na prawo przejadę myszą to zawartość czasem się pojawia ale kursor znika i u góry pojawiają się jakieś kreseczki pionowe a zawartość ikonki, okienka jakby miały poprzesuwane kolory (Workbench). Na grach np. Pinball Dreams brakuje w czasie gry kawałka prawej części ekranu. Na Amigatestkit literki mają jakieś zielone obwódki a poruszanie myszą powoduje że kursor wariuje, pojawia się w dwóch miejscach na raz.
Ktoś tak miał i może wie co jest przyczyną takiej usterki?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2026 10:38:14 przez el_Beton
1
[#2] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #1

W pierwszej kolejności można przeczyścić podstawki/nóżki układów Denise i Agnus.
[#3] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #1

Czyżby hybryda siadała? Zwłaszcza, jeśli wszystko inne pracuje poprawnie?
[#4] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@perinoid, post #3

Video Hybrid na pewno nie jest uszkodzony. Gdyby tak bylo to kolory byly by nieodpowiednie.
Stawami na Denise lub jakis brak kontaltu.
1
[#5] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@Phibrizzo, post #4

Denise raczej nie bo występowała by duża regularność artefaktów, Agnus być może tak ale dziwne że tylko w wybranych partiach ekranu, bardziej obstawiałbym częściowe uszkodzenie pamięci - warto zrobić długotrwały test pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2026 12:24:45 przez makarsky
[#6] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #1

Jak masz podpięty monitor? Przez jakiś adapter, rgb2hdmi?
[#7] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #1

Obstawiam wewnętrzne uszkodzenie któregoś z elementów Agnusa. Ewentualnie problem na styku pamięć-Agnus, ale nie oszukujmy się, byłyby wtedy też problemy ze stabilnością i pewnie z testem pamięci.

Pierwsze co bym zrobił to podmienił Agnusa, zresztą podmiana Denise też by się przydała bo wtedy zamiast główkować godzinami, wykluczamy problem "na pałę".
1
[#8] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@-tbn-, post #6

Jak masz podpięty monitor? Przez jakiś adapter, rgb2hdmi?

Nie, mam podpięty rgb -> vga do monitora, który łyka 15kHz

Obstawiam wewnętrzne uszkodzenie któregoś z elementów Agnusa. Ewentualnie problem na styku pamięć-Agnus, ale nie oszukujmy się, byłyby wtedy też problemy ze stabilnością i pewnie z testem pamięci.
Pierwsze co bym zrobił to podmienił Agnusa, zresztą podmiana Denise też by się przydała bo wtedy zamiast główkować godzinami, wykluczamy problem "na pałę".

Postaram sprawdzić dzisiaj ten trop i pozamieniam układy sprawdzę te na sprawnej i odwrotnie.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2026 16:04:55 przez el_Beton
[#9] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #8

Niestety sprawdziłem wszystkie układy i wyglądają, że są sprawne. Podmieniałem z drugiej Amigi wszystkie Paule, Denice, Agnus, CIA x2, kickstart łącznie z CPU i glitche nadal są na tych sprawnych układach. Czy może mieć jeszcze na to wpływ jakaś drobna logika np. nad Denise'm są dwa układy HC245, które być może coś grafiką mają wspólnego czy one mogą powodować takie glitche?

Nagrałem jeszcze jeden ciekawy filmik uruchomiony jest tylko komp z dyskietką z Kickstarta 1.3 i ruszam myszką w pewnym momencie jak bardziej w prawo dam to zaczynają się pojawiać przesunięcia kolorów i nawet pionowe paseczki u góry ekranu dam w lewo to obraz wygląda w miarę normalnie tylko na osłonce dysku i wokół napisu Amiga jest kolor zielony, którego być tam nie powinno - kolor powinien być tam szary:

[#10] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #9

A to bardzo ciekawe, dałbym sobie głowę uciąć, że wymiana któregoś z układów rozwiąże problem (szczególnie Agnus, Denise).

Te zakłócenia wydają się być zakłóceniami cyfrowymi, więc wykluczyłbym hybrydę (czyli ten czarny przetwornik video cyfra/analog) i wykluczyłbym też te dwa układy HC245 bo w przypadku ich uszkodzenia bardziej brakowałoby jakiegoś koloru niż cokolwiek innego.

Nadal uważam, że to jakiś problem na styku Agnus-pamięć-Denise. Nie mam pomysłu. Przelutowałbym podstawki układów i obejrzał czy nie zaśniedziałe.
[#11] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #1

A próbowałeś z innym monitorem albo z tym samym monitorem a inną Amigą?
[#12] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@tomlab, post #11

A próbowałeś z innym monitorem albo z tym samym monitorem a inną Amigą?

Tak monitor jest nowy ma 5 miesięcy, na wszystkich innych moich Amigach (mam 4x A500+, 2x A600, 2x CDTV i A1200 ) obraz mam idealny tylko na tej nie i kilka różnych kabli też mam. Mam też 5 innych monitorów i jest to samo.
Monitor raczej sam z siebie nie robiłby zielonej obwódki wokół czcionek raczej nie wykrywa tekstu w obrazie :)
[#13] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #12

Czy podmieniłeś wszystkie układy ze sprawnej Amigi jednocześnie, czy zakładałeś je pojedynczo?
1
[#14] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@RomanWorkshop, post #13

Witam.
A jak zachowuje się myszka w drugim porcie?
Pozdrawiam.
[#15] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@bfgmatik, post #10

... i wykluczyłbym też te dwa układy HC245 bo w przypadku ich uszkodzenia bardziej brakowałoby jakiegoś koloru niż cokolwiek innego.

Z kolorem szarym na pewno coś jest nie tak, zamiast niego kolor jest zielonkawy, który dodatkowo zaczyna się przesuwać w prawo.

No nic może wymyję tą płytę w ultradźwiękowej kąpieli, popsikam kontaktem po wszystkich gniazdach dla pewności poprawię luty, spróbuję powymieniać przy okazji kondensatory, żeby wyeliminować podejrzenie braku kontaktu.
[#16] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #15

Z kolorem szarym na pewno coś jest nie tak, zamiast niego kolor jest zielonkawy, który dodatkowo zaczyna się przesuwać w prawo

No właśnie to przesuwanie w prawo każe myśleć, że sam przetwornik nie ma z tym nic wspólnego a raczej coś wcześniej. Problem jest gdzieś na wyższym poziomie, na etapie cyfrowego generowania grafiki. Zwykle podobne glitche są efektem uszkodzenia układów specjalizowanych ale jeżeli tu wymiana układów nic nie dała to problem może być na poziomie komunikacji między układami i/lub pamięcią.
[#17] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@bfgmatik, post #16

Wyczyściłem całą płytę, w gnieździe Pauli faktycznie część styków byłą trochę zaśniedziała, wymieniłem większość kondensatorów na nówki (resztę te po prawej) podmienię jak mi przyjdą bo mi zabrakło odpowiednich kondensatorów :) Posprawdzałem czy wszystkie scalaki mają kontakt w gnieździe z płytą, sprawdzałem cały komplet scalaków z tej płyty na innej i inny zestaw na tej - i to samo. Wszystkie testy przechodzą bez żadnych problemów tylko grafika wyświetlana się chrzani tak jak przedtem. Nawet sprawdzałem pod diagromem ruch myszą też powoduje glitche na obrazie.
To musi być coś z pozostałych układów włutowanych w płytę. Jakieś pomysły?
[#18] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #17

Czy problemy graficzne występują po całkowitym odłączeniu myszki? Czy napięcie +5V mierzone na nóżkach układów jest w zakresie 4.75-5.25V? Można wymienić układy 74HC245 (U40/U41) i 74LS157 (U15) lub poszukać uszkodzonej ścieżki/przelotki.
[#19] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@ted, post #14

A jak zachowuje się myszka w drugim porcie?

Przyznam że początkowo olałem tą informację bo przecież mysz w sumie jest nieużywana w drugim porcie ale mają podpiętą myszkę i uruchomiony jakiś test graficzny z DiagRomu na porcie myszki tym normalnym są lekkie zakłócenia przy ruszaniu (1 screen) po przepięciu w drugi port cały obraz robi się zielony przy ruszaniu myszą (2 screen).

Szukając dalej usterek zdemontowałem układy DATA PATCH ale same układy logiczne są sprawne sprawdziłem na testerze IC, włutowałem podstawki, posprawdzałem kontakt i nadal jest to samo - czyli bez zmian.

Czy problemy graficzne występują po całkowitym odłączeniu myszki? Czy napięcie +5V mierzone na nóżkach układów jest w zakresie 4.75-5.25V? Można wymienić układy 74HC245 (U40/U41) i 74LS157 (U15) lub poszukać uszkodzonej ścieżki/przelotki.

Jutro polecę w tamtą stronę z wylutowywaniem i sprawdzaniem.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2026 23:04:12 przez el_Beton
[#20] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #19

Przelutowałem wszystkie kości ram i te dwa układy obok, wszystkie mam teraz w podstawkach, podmieniłem ram na nowy, testowałem układy ic i są ok. Przelutowałem podstawkę Denise i dwa układy nad nim, przetestowane, sprawne. Denise wstawiłem w nową podstawkę bo miałem wrażenie, że jak dotykam to tworzą się jakieś paskowate zakłócenia, wszystkie nóżki mają kontakt z płytą nic nie ma zimnych lutów a mimo to dotyk układu Denise powoduje zakłócenia na obrazie ale nadal nie jest to kwestia tego, że brakuje skrajnie prawego kawałka obrazu w grach.

To jest obraz scrolla jak nie dotykam Denise

A to jest obraz ja dotykam Denise po prawej stronie (szaro kolorowe paski pionowe). Nie ma możliwości żeby coś nie kontaktowało w tym miejscu nowa podstawka i przelutowana i posprawdzana testerem okolica czy nie ma jakiś przerw.

Tak, problem są bez myszki jak i z myszką.

Tak, napięcia są na poziomie 5,1V. Wszystkie ścieżki wyglądają idealnie nie było tutaj żadnych śladów korozji zalania ale jeszcze raz dla pewności posprawdzam ciągłość połączeń miernikiem chociaż już tracę nadzieję że coś samodzielnie znajdę.

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2026 11:42:37 przez el_Beton

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2026 11:43:11 przez el_Beton
[#21] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@el_Beton, post #20

Zdjęcia musiały by być lepszej jakości, masz kolego nadżartą płytę. Koło układu DENISE akurat ciężko coś zobaczyć, natomiast po lewej od PAULi wygląda na korozję ścieżek, po prawej przy GARYm również jest. Na mierniku będzie ok, a w normalnym działaniu sypnie się. Przy DENISIE jak nic nie znajdziesz to zostanie zrobić pajęczynę z kabli od punktu lutowniczego do punktu, aż znajdziesz jakiś mikro wżer na ścieżce i wtedy poprawisz/naprawisz wszystko na gotowo bez drutów.
1
[#22] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@Jerzol, post #21

Sokole oko ;) Te dwie ścieżki przy Pauli wyglądają na całkowicie zjedzone.
[#23] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@RomanWorkshop, post #22

okole oko ;) Te dwie ścieżki przy Pauli wyglądają na całkowicie zjedzone.

qrcze,
dalej ich NIE widzę
xD
[#24] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@Cezarykl, post #23

Nie bój, ja też nie.
[#25] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@bfgmatik, post #24

Na fotce powyżej dwie ścieżki kończące się przelotkami zaraz poniżej kondensatora elektrolitycznego na lewo od Pauli. Rzeczywiście, widać tam nalot i coś może w tym być - do przedzwonienia w celu weryfikacji.
[#26] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@perinoid, post #25

Oooo, teraz widzę :).
Shoei się posikał i wypaliło.
[#27] Re: Amiga 500 rev 6a glitche na obrazie

@Jerzol, post #21

Zdjęcia musiały by być lepszej jakości, masz kolego nadżartą płytę. Koło układu DENISE akurat ciężko coś zobaczyć, natomiast po lewej od PAULi wygląda na korozję ścieżek, po prawej przy GARYm również jest. Na mierniku będzie ok, a w normalnym działaniu sypnie się. Przy DENISIE jak nic nie znajdziesz to zostanie zrobić pajęczynę z kabli od punktu lutowniczego do punktu, aż znajdziesz jakiś mikro wżer na ścieżce i wtedy poprawisz/naprawisz wszystko na gotowo bez drutów.

Na fotce powyżej dwie ścieżki kończące się przelotkami zaraz poniżej kondensatora elektrolitycznego na lewo od Pauli. Rzeczywiście, widać tam nalot i coś może w tym być - do przedzwonienia w celu weryfikacji.

Sprawdzę ten trop
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem