kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Karta amiblaster cp. Problem.
Witam. Czy ktoś korzysta z amiblastera wersja na clockport?
Problem polega na tym że nie potrafię tego jako laik skonfigurować. Karta siedzi w porcie zegara i świeci na niebiesko więc podejrzewam że zainstalowana jest poprawnie. Zainstalowałem AHI oraz sterowniki prelude. Do libs/mhi wrzuciłem bibliotekę amiblastera.
W ahi w wyborze pojawia się prelude ++, i prelude HiFi, obok pauli. Niestety karta nie działa kiedy próbuję odpalić MP3 na amiamp i na soundplayerze.
Będę wdzięczny za wytłumaczenie jak to poprawnie skonfigurować.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2026 17:09:49 przez Bociek78

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2026 17:27:34 przez mailman
[#2] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Bociek78, post #1

Karta nie korzysta z AHI tylko z MHI. Ja jej uzywam, smiga aż miło.
[#3] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Atryda, post #2

Cześc. Czy mógłbyś napisac, jeśli pamiętasz, co należałoby poinstalować w kolejności, tak gdybym nie miał nic a jedynie zanistalowany workbench. Wole wcześniejsze śmieci wywalić, zresztą nic z tego nie ma.
PS mimo że mam najnowszy amigaamp nie mogę przejść do ustawień - opcja nie odpowiada...
[#4] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Bociek78, post #3

Masz bibliotekę asyncio.library? Bo wg AmigaAmp jest wymagana. Jest tu.
Aby używać sprzętowych dekoderów MP3, musisz wejść do konfiguracji AmigaAMP (trzeba kilka sekund poczekać - program strasznie muli) i znaleźć ustawienia dekoderów, i dla MP3 zmienić na hardware i podać namiary na bibliotekę MHI (tam gdzie ją wrzuciłeś).

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2026 16:28:42 przez wali7
1
[#5] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@wali7, post #4

Napisałem że asyncio "jest tu", a linka nie wkleiłem. Oto on https://aminet.net/package/util/libs/asyncioppc
1
[#6] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@wali7, post #5

Zadziałało. Nawet nie mówię ile się przy tym nakombinowałem żeby nie narażac się na śmieszność. Dziękuję za cenne uwagi. OK
1
[#7] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Bociek78, post #6

W koncu odpalilem jedna z dwoch sztuk ktore kupilem juz jakis czas temu. Karta ruszyla bez problemu. Konfig to A1200 w E/BOX tower. Pyta re amiga rev 1.5 z mediatorem TX. Z racji tego ze jest tez Fast ATA, musialem uzyc risera dla clock port. Ogolne zalozenie bylo takie, ze to jedyna amiga w ktorej nie mialem karty dzwiekowej z DSP do dekodowania MP3 (no bo tylko PCI jest). AHI skonfigrowane pod SB128. Amiblaster tylko bedzie dekodowal MP3 i wyjscie z niego jest wpiete w SB128. Musze potestowac jak bedzie ze stabilnoscia systemu.
2
[#8] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Mokry, post #7

Może ktoś podsunie mi trop, gdzie szukać ustawień, które mogły by pomóc. Otóż jak odtwarzam przez Amiblastera MP3 w jakości 256 wzwyż to wszystko jest ok. Za to przy 128 jak poruszam myszą to pointer zatrzymuje się / spowalnia na moment, jakby cyklicznie w stałych odstępach. Pomiędzy tymi zatrzymaniami jedzie normalnie. Dzieje się to w "rytm" migania diody Amiblastera, sygnalizującej jak sądzę przesył danych przez CP. Aha, ważna rzecz - dzieje się to gdy mysz USB podłączona jest przez Pistorma (Poseidon). Przy podłączeniu do portu myszy z interfejsem Tikus nic takiego się nie dzieje. Próbowałem zmniejszać priorytety w ustawieniach AmigaAMP, ale nic to nie zmienia. Jakieś pomysły?
[#9] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@gozmo, post #8

Nie znam AmigaAMP i nie wiem jak tam jest rozwiązane buforowanie danych, ale jeśli są takie ustawienia to tam bym się pobawił, może pomóc. Najprawdopodobniej trzeba zmniejszyć bufor o połowę skoro przy 256 nie ma problemów.
[#10] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@gozmo, post #8

Ja uzywam zawsze amiAMP'a do odtwarzania mp3. Oczywiscie masz ustawione odtwarzanie przez MHI? Ale tak czy inaczy tutaj problemem bedzie raczej posejdon. Przedtem na tej konfoguracji odtwarzalem mp3 przez AHi a dekodowala biblioteka mpega.library za pomoca 060/60mhz. Zajetosc proca miedzy 80 a 90 procent. Przy MHI zajetosc proca to jakies 5 procent. I wczoraj akurat mialem podpieta mysze na USB do spidera. I wystarczylo ruszyc mysza i zajetosc procesora od razu skakala do 50 procent. Sprobuj ustawic bufor ladowania calego pliku do pamieci. Jak to nie pomoze, to ja bym zrezygnowal z myszy na usb przez posejdona. Tikus nie leci przez posejdona, dziala jak normalna mysza wpieta w port myszy. Tak sobie mysle. Czyli mam tak: load buffer - file, play buffer - 1s. Task priorites: main - 1, play - 3, vis - 15.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2026 18:56:43 przez Mokry

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2026 19:03:59 przez Mokry
[#11] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@gozmo, post #8

A z czego ten mp3 jest wczytywany? SD/MMC na Pistormie? IDE?

Czy mógłbyś spróbować czy tak samo dzieje się przy odtwarzaniu z RAM dysku albo pendrive na USB?
[#12] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Mokry, post #10

Zrobilem test na amigowej myszy. Zajetosc procesora stacze do 15 procent. Wiec roznica jest kolosalna.
[#13] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@rondoval, post #11

Czy to z HDD, karty SD albo z RAMu bez różnicy, tak samo się zacina kursor. W opcjach poseidona jest parametr SubTask priority, którego zwiekszenie wg. opisu powinno pomóc gdy jakieś inne zadanie powoduje np. zakłócanie ruchu myszy. Domyślnie jest to ustawione na 5, dojechałem ostatecznie do końca czyli 127 i nie zmieniło to absolutnie nic.
[#14] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@gozmo, post #13

W wiekszosci amig mam jakies karty usb pracujace pod podejdonem, ale traktuje to jako ciekawostke. Nigdzie nie mam podpietej na stale myszy czy klawy na usb. Tylko wtedy podpinam jak musze. Mnie usb potrzebne gownie do przerzucania danych z pen'a. Pozostaje tylko urzywanie prawilnej myszy do ami. Bez kulki nie ma fun'a ;).
[#15] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Mokry, post #14

No mnie bardzo zaskoczyło pozytywnie, że kółko myszy pod Poseidonem jest tak genialnie obsługiwane. Chyba w każdej aplikacji, jak dotąd, ta obsługa działa rewelacyjnie, włącznie z Workbenchem, z każdą bez wyjątku myszą USB, jaką miałem okazję podłączyć. Jest to coś czego mi osobiście bardzo brakowało, jak na PC - podpinasz i od razu działa. Jak na razie nie udało mi spowodować, żeby w tych samych myszach, których dotąd używałem podłączając przez Tikus, działało przewijanie kółkiem.
[#16] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@gozmo, post #15

Ale używasz program typu Freewheel razem z Ticusem do obsługi scrolla ?
Poseidon załatwia to sam pod USB i dlatego kółko jest tak genialnie obsługiwane
[#17] Re: Kara amiblaster cp. Problem.

@Norbert, post #16

Ale używasz program typu Freewheel razem z Ticusem do obsługi scrolla ?

Tak, próbowałem Freewheel ze sterownikami cocolino i tankmouse. Z tym pierwszym coś próbowało działać ale nie do końca poprawnie.

No dobra, problem z zacinaniem myszy na Poseidonie rozwiązany, pomogło ustawienie bufora w AmigaAMP na 1s.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem