kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Emu68
Witam.
Skopiowałem na sd emu68 z github gdy uruchamiam w Amiga wyskakuje mi taki obraz i dalej się nic nie dzieje. kick.rom też jest. Robiłem wg. instrukcji z github...
[#2] Re: Emu68

@mass, post #1

A co pokazuje na wyjściu RGB ? bo jeśli nie masz skonfigurowanego systemu na karcie to na hdmi nic więcej nie zobaczysz.
[#3] Re: Emu68

@TomcioPaluszek, post #2

Aha przez RGB nie podłączę bo mój monitor LCD ma tylko wejście VGA więc użyłem przejściówki VGA - HDMI. Jak podłączałem do TV przez RGB to tak samo bylo. Korzystałem z tego tutorial:
https://www.retro32.com/amiga-resources/080220223836-amiga-pistorm-emu68-setup-guide-tutorial
[#4] Re: Emu68

@TomcioPaluszek, post #2

Wiesz może skąd mogę ściągnąć pewny kickstart i Workbench?
[#5] Re: Emu68

@mass, post #4

Najlepszym sposobem na konfiguracje moim zdaniem jest https://mja65.github.io/Emu68-Imager/
Musisz tylko dograć pliki adf czy iso z sytemem i kick do odpowiednich folderów. Łatwiej się chyba nie da. Ewentualnie gotowiec bezposrednio na kartę.
1
[#6] Re: Emu68

@ppill, post #5

Wiesz może skąd mogę ściągnąć pewny kickstart i Workbench
[#7] Re: Emu68

@mass, post #6

Najlepiej kupić Workbench 3.2 np u JacekkK84 na Allegro.
1
[#8] Re: Emu68

@mass, post #1

Nie pomyliłeś wersji emu68 dla swojego pistorm, bo masz logo w odcieniach szarości?
[#9] Re: Emu68

@mass, post #6

Aby dopasować do budżetu i zamiaru:

- albo JacekK allegro
- albo AmigaForever
1
[#10] Re: Emu68

@_DiskDoctor_, post #9

Prezcież ma Amigę - dlaczego nie zaproponujesz zgrania własnego?
[#11] Re: Emu68

@bobycob, post #10

Skoro masz taki pomysł to może sam udostępnij? Chyba jest jasnym to, że na forum ogólnodostępnym nikt nie będzie wymieniał się softem, który normalnie nie jest za darmo.
1
[#12] Re: Emu68

@misiek2, post #11

Internet udostępni mu za darmo wszystko co potrzebuje, jeśli mu to nie przeszkadza.
1
[#13] Re: Emu68

@rbej1977, post #12

Jak masz Amige mozesz sobie zdumpować kick który masz w kostkach. RomSplit chyba ma taką opcje. To co proponuje DD naraża OPa na zbędne koszty.
1
[#14] Re: Emu68

@misiek2, post #11

Przecież mowa o kościach, które ma we własnym komputerze. Nie mówię o udostępnianiu, tylko o zgraniu ich samodzielnie do pliku.
1
[#15] Re: Emu68

@_DiskDoctor_, post #9

Kicki z Amigą Forever są zaszyfrowane i emu68k mi nie chciał działać. Musisz mieć kickstart przeznaczony do twojego modelu Amigi.
1
[#16] Re: Emu68

@bobycob, post #14

Też racja. Tyle że tu mowa nie tylko o kickromie ale też o workbench.
[#17] Re: Emu68

@mareq, post #15

Z tego co pamiętam, w AmigaForever Player można wyeksportować te KICKi bez szyfrowania już.
[#18] Re: Emu68

@_DiskDoctor_, post #17

Swego czasu pakiet Amiga Forever był dostępny na androida za grosze, oczywiście "pakiet" to za dużo powiedziane, w każdym razie da się z niego pobrać (czyli zgrać z telefonu z zainstalowanej aplikacji) kickstarty. Inna kwestia, ze w necie kickstartów pełno...
2
[#19] Re: Emu68

@Madman, post #18

Te Kickstarty z Amiga Forever Essentials (Android) kosztowały parę złotych dosłownie.
[#20] Re: Emu68

@_DiskDoctor_, post #17

a te zaszyfrowane można stosunkowo łatwo odszyfrować
1
[#21] Re: Emu68

@-tbn-, post #20

A ten kickstart to do emulacji Motoroli potrzebny jest?
1
[#22] Re: Emu68

@RokiS, post #21

Emu68 nie korzysta z kick na płycie. Może go nawet tam nie być. Ważne żeby był plik z kickstartem na karcie sd z EMU68 inaczej Amiga się nie uruchomi.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 02:37:06 przez Norbert
[#23] Re: Emu68

@Norbert, post #22

Sprawdzę, ale wydaje mi się, że nie masz racji. Emu68 może skorzystać z kickstartu wczytanego z pliku na karcie sd, ale może też działać w oparciu o ten fizyczny na płycie.
1
[#24] Re: Emu68

@mass, post #1

Na początek może spróbuj gotowców jak AGS lub CoffeineOs.
[#25] Re: Emu68

@RokiS, post #21

Teoretycznie nie, ale procesory mają taką budowę, że lubią sobie jakiś program przetwarzać. ;)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem