[#1] [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)
Mam taki problem z Apollo, że Amiga nie chce wstawać po nocy, tzn. muszę kartę dość lekko nawet ruszyć w slocie albo wyjąć minimalnie i wsunąć, żeby zaczęła działać. Jaki mechanizm fizycznie za to odpowiada? Coś się osadza/utlenia na pinach, że traci kontakt czy co?
[#2] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@_arti, post #1

To nie wada, ale cecha. ;)
Tak wspominam swoją 1240, którą miałem już ponad 20 lat temu. Ktoś tam pewnie ją użwa do dziś. Ma zainstalowany wylutowany z PC pionowy slot drugiej pamięci SIMM.

Karta ta potrafiła działać przez tygodnie, miesiące działać bez problemu. Aż pewnego dnia przestaje wstawać. Tu zaczyna się loteria, czasem pomagało wyjmij/włóż. Czasem dociskanie układów na podstawkach.
Użytkownicy tu radzili aby wyjąć układy i dokładnie przeczyścić styki.
Sam nawet mostkowałem linie zasilania by tylko poprawić zasilanie - dziś wiem, że to nie miało sensu.

Osobiście podejrzewam, że może być gdzieś na przelotkach PCB problem, lub co gorsza w którymś z układów połączenie z krzemem.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2026 11:40:53 przez bobycob
1
[#3] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@_arti, post #1

A nie jest tak, że w A1200 bywają 2 rodzaje złącza krawędziowego i jedno z nich jest bardziej problematyczne?
Potraktuj styki w Apollo izopropanolem, ale delikatnie, pędzelkiem, żeby nie naciskać na nie! I styki w Amidze podobnie przetrzyj IPĄ.
2
[#4] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@Jacques, post #3

Spróbuję. Ale złącze krawędziowe jest idealne - to ReA1200.
[#5] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@_arti, post #4

Też to przechodziłem z moim Apollo 040. Zawsze winowajcą był układ MACH w podstawce. Jakieś naprężenia czy cuś, nie wiem. Mocne dociśnięcie pomagało. Chyba i tak sporo osób lutowało to do płytki po wyjęciu podstawki.
1
[#6] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@ppill, post #5

I teraz , rodzi się pytanie , czy w momencie lutowania układu mach nie zrobic upgrade do 060.
[#7] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@ppill, post #5

Można też potraktować nogi MACHa i złącza podstawki IPĄ i zobaczyć czy pomogło.
[#8] Re: [Apollo1240] Amiga nie wstaje po nocy ;-)

@_arti, post #1

Ja w swoim miałem zimne luty przy gnieździe. Przelutowanie nową cyną pomogło. Dodatkowo samo złącze możesz potraktować "kontakt S". Przydatny preparat
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem