[#1] Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill
Zakładam temat bo już wykorzystałem wszytskie możliwości.
Od dłuzszego czasu próbuję uruchomić Warp3D na A4000 z Firebirdem, niestety bez sukcesu. Może ktoś ma podobnie albo naprowadzi mnie na jakieś rozwiązanie.

Obecnie testowany konfig:
A4000 Acill, wersja 1.0, Buster 11
TF4060
Firebird 1.0 (Ten na alterach)
Zasilacz SFX Chieftec Compact 550W - z Adapterem do A4000 (napięcia w obiążeniu w normie)
Voodoo3 AGP (z przelotką AGP -> PCI) (testowałem też zwykłe voodoo PCI)
Kick 3.1 zwykły (bez udziwnień)
Apocalype PPC / Killer K1
AmigaOS 3.9

Wszytsko zainstalowane wg tej instrukcji
https://forum.amiga.org/index.php?topic=76247.0
A później instalcja Warp3d 4.2a i manualne kopiowanie warpowych bibliotek do PPC

Po uruchamieniu systemu odpalam: InitPPC ( na killerze pojawia się znany błąd ale idzie dalej).
I teraz dalej nie ma problemu z uruchomieniem niczego co wymaga samego PPC:
bogomips
lha_wos
nawet DoomPPC rusza

Próba odpalenia GearsPPC (zarówno w fullscreen jak i w oknie), Blitzquake, glSokobanPPC kończy się zwisem. Nie działają również gry które nie wymagają 3D (Blood PPC i Settlers2 )
Programy 68k wykorzystujace 3D działają
SnoopDos na nic nie narzeka przy uruchamianiu.

Testowałem kilka wersji Picasso96:
20
2.1b
2.1c

SonnetLib w wersjach 17.14 i 17.15
Firebird był testowany w innej amidze i jest sprawny.

Po zmianie karty na radeona 9200 gry nie wymagające 3D działają

Karty były w każdym możliwym slocie w każdej kombinacji.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co można sprawdzić?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2026 22:57:26 przez Mirq
[wyróżniony] [#2] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #1

Jaką masz tą przelotkę AGP? Ode mnie? Problem z pasywną przelotką AGP (bez przetwornicy 5->3.3) jest taki, że wtedy Voodoo strasznie obciąża ten liniowy stabilizator na Firebirdzie który momentalnie parzy. Może nie starcza mu prądu po odpaleniu akceleracji, spada napięcie, siada PCI i wszystko się zawiesza?

Szkopuł jest taki, że Voodoo PCI ma taką przetwornicę na sobie a Voodoo AGP ciągnie 3.3V z Firebirda.

Jaki masz carrier PPC?

Killer K1 podobno nie działa stabilnie z Firebirdem.
[#3] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@bfgmatik, post #2

Nie od Ciebie, ale pasywna.

Karta to ta z tego co widzę: https://www.amibay.com/threads/ppc-apocalypse-g4-450mhz-128mb-carrier-card-for-firebird-a4000d.2457413/

No właśnie Killer nie chiał działać, wiec dokupiłem inną kartę.

Mam radiator na stabilizatorze, ale racja jest gorący jak cholera.
[#4] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #3

Miernik pokazuje 3,28V. Natomiast dla spokoju pociągne te 3,3V bezpośrednio z zasilacza.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 00:53:21 przez Mirq

Doczytałem poniżej, pociągne tymbardziej 3.3V z zasilacza

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 00:59:33 przez Mirq
[#5] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #3

Jest trochę różnic bo ja mam Kick 3.2 i AmigaOS 3.2, mam BFG9060 i mam Firebirda 1.1 ma Xilinxach. Więc trudno bezpośrednio porównać.

Przechodziłem instalację wszystkiego pod PPC kilka razy w zeszłym miesiącu więc może powiem jak to u mnie było:
1) Instaluję AmigaOS 3.2,
2) Instaluję MMULibs z ADF'a który jest z systemem 3.2,
3) Instaluję Picasso96 w wersji 2.0 z Aminetu ale próbowałem też 2.1b i też OK,
4) Wgrywam ręcznie bibliotekę z prmlibs.lha 4.5,
5) Wgrywam ręcznie bibliotekę z SonnetLibrary.lha 17.15,
6) Instaluję Warp3D-4.2a.lha z Aminetu,
7) Wgrywam resztę bibliotek z Warp3D-4.2a.lha dla PPC bo się domyślnie nie instalują,
8) Odpalam InitPPC,
9) Odpalam gears_PPC,
10) Działa :)

Robiłem to kilka razy od zera bo walczyłem z problemami z QuakeWos i za każdym razem gears_ppc działało. Ale na forach czytałem, że ludziom się właśnie wysypuje próba odpalenia PPC z Voodoo z akceleracją i zazwyczaj wszystko się rozbijało o jakieś problemy z zasilaniem.

UPDATE: Panie, ten carrier nie ma przetwornicy czyli i PPC i Voodoo ciągną Ci 3.3V z Firebirda, to będzie prawie 10A :). To nie może działać, teraz dopiero zobaczyłem.
1
[wyróżniony] [#6] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #4

Miernik pokazuje 3,28V. Natomiast dla spokoju pociągne te 3,3V bezpośrednio z zasilacza.

Kurde no sam nie wiem, ale w tym wątku od tego carriera co podałeś to piszą, że sam PPC bierze 5A ze stabilizatora z Firebirda a LMS1585 ma ograniczenie do 5A. Jak do tego dojdzie jeszcze 3-4A na Vooodoo to musi siąść napięcie nawet jeżeli na mierniku nie widać.
[#7] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@bfgmatik, post #5

Zaraz zaraz. To karta z tego wątku to ode mnie, najpierw uzywał jej Robert a później ja byłem włąścicielem i nie mialismy problemów. Owszem regulator na Firebirdzie trzeba było chłodzić wiatraczkiem ale wszystko chulało.
U mnie coprawda Vodooo3 3000 PCI nie AGP, ale oprócz niego wpieta jeszcze sieciówka, amiblaster, bigram, i freeway usb. Miałem taki pomysł żeby wrazie co wylutować ten regulator i puscić 3,3 bezposrednio z zasilacza SFX , ale skoro dobrze działało to nic nie ruszałem.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 09:02:27 przez jaster
[#8] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@jaster, post #7

Podpiąłem 3.3 V bezpośrednio z zasilacza i jest lepiej. Bo mogę gearsy pooglądać przez 15 sekund zanim się zawiesi.
https://youtube.com/shorts/vvP-XkZV06o

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 09:09:42 przez Mirq
[#9] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #8

Czyli dalej - zasilanie
[#10] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@jaster, post #7

No tak ale Voodoo PCI nie bierze nic z 3.3V bo ma na sobie przetwornicę z 5V. U mnie samo Voodoo AGP rozgrzewało tak stabilizator w Firebirdzie, że przerobiłem go na przetwornicę.

[#11] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@_arti, post #9

Są pociągnięte 2 przewody 3.3V więc powinno być dobrze, nie widzę, żeby miernik pokazywał ze 3.3 V się nie wyrabia. Nie wiem czy inny zasilacz coś zmieni ale nic innego nie przychodzi mi do głowy w sumie.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 10:47:57 przez Mirq
[#12] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #11

Mówiłeś, że wcześniej testowałeś też z Voodoo PCI. Może teraz jeszcze raz spróbuj czy będzie stabilniej?
[#13] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #8

Jak przez 15sek GEARS działa, to problem sprzętowy, prawdopodobnie z przejściówką AGP-PCI i Voodoo3 AGP.
Spróbuj na Voodoo3 PCI ok, racja
[#14] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@BULI, post #13

Gears na 68k działa bez problemu, na tym samym agp-pci działa Radeon 9200. Ba mogę w międzyczasie odpalać bogomips na PPC. Problem jest tylko z gears PPC. Nie mam niestety voodoo PCI teraz, sprawdzę jak tylko dam radę z organizować.
[#15] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #14

Ale pisałeś, że teraz Geras (Warp3D) działają 15 sekund, wcześniej wogóle- rozumiem, że te 15 sekund dotyczy Gears dla PPC?
[#16] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@BULI, post #15

Tak, Warp3D na 68k działa, nie działa prawie nic co wymaga jednoczesnie PPC i RTG.
[#17] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #16

Jak chcesz to w weekend mogę spróbowac zrobic ci obraz systemu na którym miałem wszystko skonfigurowane pod voodoo3 pci, bfg9060, i apocalypse ppc.
System 3.9 a kickstarty 3.2 tylko nie pamietam który updejt tych kickstartów mam teraz. Warp3d ppc nie działa ci tylko na apocalypse czy na killerze też nie ?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 09:21:53 przez jaster
1
[#18] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #16

Jeśli Geras PPC działa przez ok 15 sekund, to ja nadal twierdzę, że najbardziej prawdopodobny jest problem sprzętowy (przegrzewanie się/ prąd/ Vodoo3 AGP) ok, racja
3
[#19] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@jaster, post #17

Dzięki wielkie. Mam takiego gotowca na 3.1 od Doriana na którym też powinno działać i jeszcze na nim sprawdzę. Nie dziala ani Killer ani Apocalypse, przy killerze odpuściłem temat myśląc, że to wina Killera.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 14:37:49 przez Mirq
[#20] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #19

Jakbyś chciał to w sumie mogę ci wypożyczyć mojego carriera z przetwornicą. Bo moim zdaniem to problem z zasilaniem. Przy okazji byś przetestował moją konstrukcję. :) Ale to pewnie po długim weekendzie.
1
[#21] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@bfgmatik, post #20

Problemem był adapter PCI2AGP po zmianie na ten od bfgmatik problem już nie występuje. jupi!

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 13:18:28 przez Mirq
1
[#22] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #21

A to ciekawe, a jaki miałeś wcześniej adapter?
[#23] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@bfgmatik, post #22

Taki od Cizara, wczesniej na nim sprawdzałem to voodoo w mediatorze i działało.

[#24] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #23

Eeee, to pewnie coś nie styka w złączu albo to złoto bardzo wytarte, powinien działać bo to chyba to samo co moje :).
A weź te styki PCI przeczyść jakimś spirytusem albo izopropanolem albo zmywaczem do paznokci :)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem