[#1] Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill
Zakładam temat bo już wykorzystałem wszytskie możliwości.
Od dłuzszego czasu próbuję uruchomić Warp3D na A4000 z Firebirdem, niestety bez sukcesu. Może ktoś ma podobnie albo naprowadzi mnie na jakieś rozwiązanie.

Obecnie testowany konfig:
A4000 Acill, wersja 1.0, Buster 11
TF4060
Firebird 1.0 (Ten na alterach)
Zasilacz SFX Chieftec Compact 550W - z Adapterem do A4000 (napięcia w obiążeniu w normie)
Voodoo3 AGP (z przelotką AGP -> PCI) (testowałem też zwykłe voodoo PCI)
Kick 3.1 zwykły (bez udziwnień)
Apocalype PPC / Killer K1
AmigaOS 3.9

Wszytsko zainstalowane wg tej instrukcji
https://forum.amiga.org/index.php?topic=76247.0
A później instalcja Warp3d 4.2a i manualne kopiowanie warpowych bibliotek do PPC

Po uruchamieniu systemu odpalam: InitPPC ( na killerze pojawia się znany błąd ale idzie dalej).
I teraz dalej nie ma problemu z uruchomieniem niczego co wymaga samego PPC:
bogomips
lha_wos
nawet DoomPPC rusza

Próba odpalenia GearsPPC (zarówno w fullscreen jak i w oknie), Blitzquake, glSokobanPPC kończy się zwisem. Nie działają również gry które nie wymagają 3D (Blood PPC i Settlers2 )
Programy 68k wykorzystujace 3D działają
SnoopDos na nic nie narzeka przy uruchamianiu.

Testowałem kilka wersji Picasso96:
20
2.1b
2.1c

SonnetLib w wersjach 17.14 i 17.15
Firebird był testowany w innej amidze i jest sprawny.

Po zmianie karty na radeona 9200 gry nie wymagające 3D działają

Karty były w każdym możliwym slocie w każdej kombinacji.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co można sprawdzić?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2026 22:57:26 przez Mirq
[wyróżniony] [#2] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #1

Jaką masz tą przelotkę AGP? Ode mnie? Problem z pasywną przelotką AGP (bez przetwornicy 5->3.3) jest taki, że wtedy Voodoo strasznie obciąża ten liniowy stabilizator na Firebirdzie który momentalnie parzy. Może nie starcza mu prądu po odpaleniu akceleracji, spada napięcie, siada PCI i wszystko się zawiesza?

Szkopuł jest taki, że Voodoo PCI ma taką przetwornicę na sobie a Voodoo AGP ciągnie 3.3V z Firebirda.

Jaki masz carrier PPC?

Killer K1 podobno nie działa stabilnie z Firebirdem.
[#3] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@bfgmatik, post #2

Nie od Ciebie, ale pasywna.

Karta to ta z tego co widzę: https://www.amibay.com/threads/ppc-apocalypse-g4-450mhz-128mb-carrier-card-for-firebird-a4000d.2457413/

No właśnie Killer nie chiał działać, wiec dokupiłem inną kartę.

Mam radiator na stabilizatorze, ale racja jest gorący jak cholera.
[#4] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #3

Miernik pokazuje 3,28V. Natomiast dla spokoju pociągne te 3,3V bezpośrednio z zasilacza.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 00:53:21 przez Mirq

Doczytałem poniżej, pociągne tymbardziej 3.3V z zasilacza

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2026 00:59:33 przez Mirq
[#5] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #3

Jest trochę różnic bo ja mam Kick 3.2 i AmigaOS 3.2, mam BFG9060 i mam Firebirda 1.1 ma Xilinxach. Więc trudno bezpośrednio porównać.

Przechodziłem instalację wszystkiego pod PPC kilka razy w zeszłym miesiącu więc może powiem jak to u mnie było:
1) Instaluję AmigaOS 3.2,
2) Instaluję MMULibs z ADF'a który jest z systemem 3.2,
3) Instaluję Picasso96 w wersji 2.0 z Aminetu ale próbowałem też 2.1b i też OK,
4) Wgrywam ręcznie bibliotekę z prmlibs.lha 4.5,
5) Wgrywam ręcznie bibliotekę z SonnetLibrary.lha 17.15,
6) Instaluję Warp3D-4.2a.lha z Aminetu,
7) Wgrywam resztę bibliotek z Warp3D-4.2a.lha dla PPC bo się domyślnie nie instalują,
8) Odpalam InitPPC,
9) Odpalam gears_PPC,
10) Działa :)

Robiłem to kilka razy od zera bo walczyłem z problemami z QuakeWos i za każdym razem gears_ppc działało. Ale na forach czytałem, że ludziom się właśnie wysypuje próba odpalenia PPC z Voodoo z akceleracją i zazwyczaj wszystko się rozbijało o jakieś problemy z zasilaniem.

UPDATE: Panie, ten carrier nie ma przetwornicy czyli i PPC i Voodoo ciągną Ci 3.3V z Firebirda, to będzie prawie 10A :). To nie może działać, teraz dopiero zobaczyłem.
[wyróżniony] [#6] Re: Uruchomienie Warp3D na Firebird + A4000 Acill

@Mirq, post #4

Miernik pokazuje 3,28V. Natomiast dla spokoju pociągne te 3,3V bezpośrednio z zasilacza.

Kurde no sam nie wiem, ale w tym wątku od tego carriera co podałeś to piszą, że sam PPC bierze 5A ze stabilizatora z Firebirda a LMS1585 ma ograniczenie do 5A. Jak do tego dojdzie jeszcze 3-4A na Vooodoo to musi siąść napięcie nawet jeżeli na mierniku nie widać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem