kategoria: A500
[#1] Klawiatura USB
Witam -D
Jak podłączyć, włączyć klawiaturę USB do Raspbery pi3b pistorm w Caffeine Os storm 9317. Ściągnąłem gotowiec od jakiegoś Niemca. Ale jestem kompletnie zielony z tym Os...szeroki uśmiech
[#2] Re: Klawiatura USB

@mass, post #1

Musisz zainstalować stos USB Poseidon, odpowiednie sterowniki pod AmigaOS oraz odpowiednią wersję Emu68 (obsługującą USB).
[#3] Re: Klawiatura USB

@wali7, post #2

No ale piszę przecież, że mam gotowca caffeine os. Więc to chyba powinno już być!? Są gry, programy itp. a sterowników USB niema!?
[#4] Re: Klawiatura USB

@mass, post #3

Jak gotowca masz z przedwczoraj a sterowniki pojawiły się wczoraj to na pewno je masz szeroki uśmiech
P.S. A są już sterowniki USB do pi3 w ogóle? Bo widzę tylko do pi4 i cm4 ale może kiepsko patrzę.
1
[#5] Re: Klawiatura USB

@Tomuś, post #4

Ja jestem zielony w tych tematach... Do Amigi wruciłem po 30 latach... Wpadła mi ręce i postanowiłem się pobawić, więc pytam...
[#6] Re: Klawiatura USB

@mass, post #5

Musisz mieć pi4
1
[#7] Re: Klawiatura USB

@mass, post #3

Skoro masz gotowca, to zapewne wszystko powinno działać. Zapewne.

A skoro nie działa, to może jednak lepiej zainstalować system od zera, krok po kroku wszystko skonfigurować, podszkolić się w temacie AmigaOS...

Bo w przypadku "gotowców" i odpowiedzi co zrobić aby działało, to najczęściej sprowadza się do odpowiedzi na następujące analogiczne pytanie motoryzacyjne:
"Kupiłem Trabanta z dodanym stosem atomowym i doklejonymi skrzydłami. Nie wiem jak włączyć światła mijania, bo gdy próbuję to zrobić, to włączają mi się wycieraczki a na dodatkowej konsoli sterowania wyświetla się lampka z rysunkiem płetw".
6
[#8] Re: Klawiatura USB

@Tomuś, post #4

Jakie sterowniki pojawiły się wczoraj? Ja znam tylko te z lutego.
Ja mam Pistorma z pi4b. USB działa u mnie na emu68k 1.0.6 od rondoval. Jakoś na 1.1a od Michała mi nie chce banglać.
[#9] Re: Klawiatura USB

@mareq, post #8

To się zmienia dość szybko :)

https://github.com/rondoval/emu68-xhci-driver

https://github.com/rondoval/emu68-gic400-library

p.s.
Emu68 w obecnych wydaniach "alfa" ma już zintegrowany gic400.library. Nawet dzisiaj Michał pisał że będzie dodawał najnowszą wersję gic400 do wersji beta...

mschulz:
three things on schedule for 1.1.beta.1
1. gic.library update to v1.3 (released few hours ago)
2. Fixing Elude's Rise and Shine demo (might be something more serious than the demo itself)
3. Adding: noscsi
device tree overlay which should simply block reads from A600/A1200 IDE range

Także polecam śledzić discord PiStorm'owy.
[#10] Re: Klawiatura USB

@Tomuś, post #4

Na razie cisza. Chyba nikt nawet nie próbował się zabierać za ten sterownik.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem